דובר צבא עיראק הודיע לפני כשבועיים כי החל "השלב השני" בקרב לשחרור העיר מוסול, שנחשבת לבירה של דאע"ש בעיראק. על פי הדובר, הקרב שהתחדש לאחר שלושה שבועות של הפוגה צפוי להימשך עוד מספר שבועות.

במילים פחות מכובסות מאלה שיוצאות מעיראק, הלוחמים של המדינה האסלאמית הצליחו להדוף את המתקפה של כוחות עדיפים בהרבה, שזוכים גם לסיוע אווירי אדיר - בעיקר מצד חיל האוויר האמריקאי. לא ברור כמה זמן באמת יימשך הקרב הזה, אולם יש סיבות לחשוש שהעיר תסיים את הקרב הרוסה, חרבה ומדממת כמו שקרה בחאלב. האם גם הפעם יסתפק העולם בלצקצק מול המראות?

F-15 בדרך לתקיפה אווירית (צילום: חיל האוויר האמריקאי)
F-15 בדרך לתקיפה מהאוויר. לא ברור כמה זמן באמת יימשך הקרב הזה | צילום: חיל האוויר האמריקאי

מעטים מול רבים, גרסת דעא"ש

הקרב על מוסול החל בחודש אוקטובר 2016, אז הסתערו על העיר כ-40 אלף לוחמים שהיו מגובים במטוסי הקואליציה, צוותים של כוחות מיוחדים ויועצים צבאיים מארה"ב, בריטניה וצרפת. את הכוח האדיר הזה הובילו בעיקר כ-10,000 לוחמים של "דיוויזיית הזהב" מצבא עיראק, כוח מובחר שאומן בידי אנשי הצבא האמריקאי וזכה לקבל מהם את מיטב הציוד הצבאי וכלי הנשק. כוח משמעותי נוסף הם הכורדים, ששלחו לקרב בין 10 ל-15 אלף לוחמים.

לצד כל אלה משתתפות בקרב גם מיליציות שיעיות עיראקיות ופרו-איראניות, אולם צבא עיראק והקואליציה מקפידים בינתיים להשאיר את אלו מאחור מחשש למעשי טבח שיבצעו אנשיהן. לפחות על פי עדויות מהשטח, מי שמוביל את המתקפה המחודשת הם צוותים של כוחות מיוחדים מארה"ב, בריטניה וככל הנראה גם צרפת, שפותחים צירים עבור הכוחות שמתקדמים, צולפים על מפקדים של דאע"ש ומעבירים מודיעין מקו החזית. מטוסי קרב של הקואליציה בהובלת ארה"ב חידשו את ההפצצות שלהם על העיר וסביבתה, ומטוסים ללא טייס מעבירים מודיעין ומחסלים מטרות כשהם שוהים בשמי העיר שעות ארוכות במיוחד.

לדברי הגנרל סטפן טאונסנד מצבא ארה"ב, מפקד כוחות הקואליציה, לגמרי לא בטוח שהקרב על מוסול יוכרע במהירות שצופה צבא עיראק. "זה עלול להיות קרב ממושך ואכזרי, אבל העיראקים התכוננו היטב לכך ואנו עומדים לצדם", אמר טאונסנד. גם צבא טורקיה נמצא בתמונה, כפי שמעידים דבריו של הנשיא ארדואן בשבוע שעבר: "אחינו מצויים שם וגם קרובינו שם".

לוחם ב"דיוויזיית הזהב" (צילום: Facebook/ISOFGOLD)
גנרל פאדל אל בראווי מדיוויזיית הזהב. כוח מובחר שאומן בידי אנשי הצבא האמריקאי | צילום: Facebook/ISOFGOLD

מול כל העוצמה הזו ניצבים על פי הערכות הצבא העיראקי והקואליציה בין 3,000 ל-5,000 לוחמים של המדינה האסלאמית. המספר הזה מלמד משהו על רוח הלחימה והיכולות של מי שבלמו כוח אדיר שעולה עליהם עשרות מונים.

בתחילת הקרב על מוסול יצאו מהשטח כותרות על כך שצבא עיראק מתקדם וידיעות על הרג של רבים מאנשי דאע"ש. בין לבין נודע כי בגלל ההפסד בשטח, דאע"ש מבצע מעשי טבח בתושבי מוסול. אולם עכשיו כבר ברור שגם צבא עיראק ספג אבדות כבדות. העיראקים לא מפרסמים את נתוני הנפגעים, אולם הערכה היא שלפחות 2,000 חיילים משלהם נהרגו בקרב. רבים נוספים נפצעו. גם הלוחמים הכורדים ספגו אבדות משמעותיות. אנשי דאע"ש השתמשו בעיקר במחבלים מתאבדים, מכוניות תופת ומארבי צלפים שפשוט בלמו את ההתקדמות בשטח עד כדי עצירה מוחלטת. צבא עיראק הצליח לבסס שליטה רק ברבע מהעיר.

"דיוויזיית הזהב" (צילום: Facebook/ISOFGOLD)
הקרב על מוסול החל בחודש אוקטובר האחרון, ולא ברור מתי ייגמר | צילום: Facebook/ISOFGOLD

הקרב המחודש נפתח מכיוון צפון, מזרח ומערב. גם הפעם השאירו את הצד המערבי פתוח מעט, במטרה לאפשר ללוחמי דאע"ש נתיב של הימלטות ובכך להקל מעט על הלחימה בעיר עצמה. אבל גם שם לא יהיה להם שקט, משום שבשטח המדברי הזה שוהים באופן קבוע מטוסים ללא טייס חמושים בפצצות וטילים מונחים.

נשק כימי והפצצות ללא הבחנה

פרשנים ומומחים רבים בעולם מעריכים שבסופו של דבר יסתיים הקרב הזה במיגור המדינה האסלאמית ממוסול, אבל החשש הוא שבמהלך הקרב הזה העיר תוחרב ואזרחים רבים יאבדו את חייהם. קצין בריטי אף העריך שדאע"ש מחזיק בעיר יכולות כימיות מסוימות, נשק שעלול לשמש את הארגון במהלך הלחימה.


על בסיס החלק הראשון של הקרב די ברור שדאע"ש ישתמש שוב במכוניות ובמשוריינים כרכבי תופת גדולים שיגרמו להרוגים ויסבו נזק עצום לעיר. כבר ברור שהארגון רישת את מוסול במאות ואולי אלפי מטעני חבלה, מה שעשוי לגרום לנזק היקפי עצום. בהקשר זה ראוי לציין מאמר שפורסם לאחרונה ב"אינדיפנדנט" הבריטי, שם צוין כי "מה שהכריע את המערכה על חאלב לא היה הקרב שניהלו המורדים. הרגע המכריע היה בספטמבר 2015, כשחיל האוויר הרוסי התערב בקרב לטובת הנשיא אסד". באמצעות ירי ארטילרי מסיבי והגיבוי של המטוסים הרוסיים, הסורים פשוט השמידו את חאלב. אין צורך להזכיר איך נראית כיום העיר.

לוחמים ב"דיוויזיית הזהב" (צילום: Facebook/ISOFGOLD)
לוחמים לפני הקרב. מוסול מרושתת במאות ואולי אלפי מטעני חבלה | צילום: Facebook/ISOFGOLD

סביר מאוד שזה מה שיקרה עכשיו במוסול. מטוסי הקואליציה יגבירו באופן משמעותי את התקיפות שלהם על העיר; גם אם תקיפות אלו יהיו ממוקדות, הן עדיין יהיו הפצצות בלב אזור מיושב ולא מן הנמנע שיגרמו נזק משמעותי. מי שכנראה פחות יקפידו על ירי מדויק מהאוויר הם הטייסים העיראקים שפועלים גם הם בקרב. נוסיף לכך את העובדה שדאע"ש משתמש באזרחים כמגן חי, וברור עד כמה קשה מצבם של התושבים.

ב"אינדיפנדנט" מציינים את האבדות שספגו הכורדים והעיראקים במהלך הקרב, ומוסיפים כי לאור היכולות שהפגינו לוחמי של המדינה האסלאמית, סביר שגם הכוח האווירי של הקואליציה יגביר את גובה הלהבות וישתמש בכוח אש עוצמתי הרבה יותר מזה שהשתמשו בו עד עכשיו. הייתה גם התייחסות לכניסתו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לבית הלבן: "טראמפ הבהיר בנושא מדיניות החוץ שלו שיש עדיפות עליונה להשמדה של דאע"ש". ההערכה היא שטראמפ ייתן יד יותר חופשית לטייסים שלו - אם כי אפשר להניח שזה לא יגיע לחופש הפעולה שקיבלו הטייסים של פוטין בכל הנוגע להרג אזרחים.

זהירות מהיום שאחרי

חוץ מהרס והרג המוני, מכוון או מקרי, קיים חשש גדול מכך שגם משחררי העיר יבצעו מעשי טבח בתושבי מוסול. בין הלוחמים שמשתתפים בקרב יש לפחות 10,000 לוחמים ממליציות שיעיות ופרו-איראניות; כאמור, נכון לעכשיו מסרב צבא עיראק לאפשר להם להשתתף בקרב לשחרור העיר הסונית באופן ישיר - המשימות של לוחמים אלה הן כיתור העיר וגיבוי עורפי עבור היחידות שנמצאות בקו החזית – אבל הנוכחות שלהם באזור מעוררת דאגה דווקא מהיום שאחרי.

"הכוחות המזוינים העיראקיים הם שייכנסו לעיר מוסול כדי לשמור על הביטחון יחד עם המשטרה המקומית, כמו שעשינו ברמאדי ובפלוג'ה", אמר ראש ממשלת עיראק ימים ספורים לאחר תחילת הקרב, אבל אין לדעת אם ההבטחה הזאת תקוים.

מגן אנושי במוסול (צילום: אימג'בנק/ AFP)
אזרח עיראקי לרקע ההפצצות הכבדות בסביבת העיר | צילום: אימג'בנק/ AFP

הסיבה שצבא עיראק מסרב לאפשר למליציות השיעיות השתתפות ישירה בקרב היא השנאה בין הסונים לשיעים. מבחינת אותן מליציות שעליהן מפקד ראש כוח "קודס" במשמרות המהפכה - הגנרל קאסם סולימאני, שמתהלך בעיראק די בחופשיות - תושבי העיר מוסול תמכו בארגון דאע"ש, שגם הוא סוני. ממש לא מעניין את סולימאני שגם הם סבלו מהוצאות להורג ומהתעללות אכזרית מצד אנשי המדינה האסלאמית.

"אל-חשד א-שעבי", כינוי לקבוצת מיליציות שיעיות שהוקמה ב-2014, פועלת לכאורה תחת פיקוח ממשלתי. אבל מעשית מדובר בגוף שיעי חמוש שמקבל את התמיכה מאיראן. מצד אחד יש להם תפקיד חשוב בעצירת ההתקדמות של דאע"ש; מצד שני הם כבר הואשמו בעבר בפגיעה באזרחים וברכושם באזורים עם רוב סוני שבהם פעלו. כניסה שלהם למוסול עלולה להוביל למעשי טבח, זאת לצד החשש שאנשי אל-חשד א-שעבי יעמיקו את השפעתה של איראן בעיראק. זאת כחלק מהרצון של האיראנים לייצר רצף טריטוריאלי מאיראן דרך עיראק וסוריה ועד ללבנון.

הקרב עלול להיות ממושך ועקוב מדם. סביר מאוד שאכן יסתיים תבוסה של דאע"ש, אבל התושבים צפויים לסבל רב ולא בטוח שירצו להישאר בעיר המשוחררת אחרי הקרב. האם הפעם ישכיל העולם לפעול למענם לפני שגם ממוסול יגיעו תמונות איומות כמו אלו שזרמו מחאלב?