מתוך פקודת צה"ל בנוגע לשימוש בסמים: "חובה לפתוח חקירת מצ"ח כאשר יש חשד שחייל ביצע עבירת סמים. לא ניתן לשפוט ביחידה בגין עבירה זו. במקרים רבים חייל החשוד בעבירת סמים ייעצר עד תוך ההליכים. שיפוט חיילים בעברות סמים יהיה תמיד בבית דין צבאי, גם אם מדובר בשימוש מחוץ ליחידה או בחו"ל במהלך חופשה. העונש עש עבירות סמים הוא בד"כ מאסר בפועל והורדה בדרגה. פעמים רבות נשלל גם רישיון הנהיגה (צבאי ואזרחי). הרשעה בעברת סמים גוררת אחריה תמיד רישום פלילי במשטרת ישראל".
רוב הסיפורים שאנחנו שומעים על עישון סמים במסגרת השירות הצבאי נגמרים בדיוק לפי הקווים המנחים המתוארים בפקודה לעיל. לדוגמא, לפני כחצי שנה קצין מצטיין בצה"ל אכל עוגיית חשיש באמסטרדם, דיווח על כך למפקדיו - והורד לדרגת רב"ט.
אך ישנם מקרים יוצאי דופן גם בהיבט החמור הזה, ומסתבר שאפילו הודאה בשימוש בסם במהלך חקירת מצ"ח, לא תמיד מהווה בסיס מספיק להרשעה. כתב אישום שהוגש כנגד חייל בחיל האוויר, אשר הודה בחקירתו במצ"ח בשימוש בסם מסוכן מסוג חשיש, בנסיבות אזרחיות, בוטל ע"י בית הדין הצבאי ביפו מחמת היעדר ראיות - זאת למרות ההודאה שמסר החייל בעת חקירתו במצ"ח.
לאור הודאתו בחקירת מצ"ח, הגישה הפרקליטות כתב אישום כנגד החייל, בן 19 מאזור הצפון שמשרת כשנה בחיל האוויר, וכן ביקשה לעצור אותו עד תום ההליכים המשפטיים. סנגור החייל, עו"ד נדב גרוס ממשרד עו"ד אילן כץ, ביקש מבית הדין הצבאי ביפו לדחות את בקשת התביעה מטעמים ראייתיים. גרוס הוסיף וטען כי מעצר עד תום ההליכים, במקרה בו מדובר בשני שימושים בלבד, בנסיבות אזרחיות, הינו בגדר החלטה מרחיקת לכת שאינה תואמת את חומרת העבירה המיוחסת לחייל. בית הדין הצבאי קיבל את עמדת הסנגור ושחרר את הנאשם ממעצר.
בהמשך פנה עו"ד גרוס אל הפרקליטות בבקשה לביטול כתב האישום, ולאחר דין ודברים החליטו גורמי הפרקליטות לבטל את כתב האישום, מחמת פגמים בחומר הראיות והיעדר תמיכה להודאת החייל. כתב האישום בוטל והתיק נסגר ללא כל עונש או רישום לחייל .
עו"ד גרוס: "הגם שמומלץ להיעזר בעו"ד צבאי מייד עם המעצר, הרי שברור כי כל נחקר עשוי תחת החקירה להגיד דברים שיפלילו אותו ולכן גם אם נחקר הודה בחקירה באישומים שנגדו, עדיין אין זה בהכרח סוף פסוק. במקרה זה חומר הראיות כמו גם ההודאה עצמה לא סיפקו בסיס להגשת כתב אישום ואני שמח שגם הפרקליטות השכילה להבין זאת".