זה קרה לפני 20 שנים לערך, כשמרצועת עזה ירו את פצצת המרגמה הראשונה מעבר לגדר שנפלה בשדה חרוש, לא רחוק מהש"ג של נחל עוז. אבי דיכטר היה אז ראש מרחב דרום בשב"כ, אילן לוטן היה אחד מאנשי השטח שלו.
"היה לי הכבוד להיות זה שנשלח לבחון את הבור ושרידי הפצמ"ר הראשון", שיחזר השבוע לוטן בשיחה עם mako. "התחושה הייתה שעברנו פה קו אדום ואסור שמשהו כזה יקרה. זה היה אז על איזה פצמ"ר מצ'וקמק שהם ירו מעבר לגדר. רק שמאז הקו האדום זז כמו הכינרת בתקופת הבצורת כדי לא להגיד שהיא יבשה".
אחרי עוד סבב של לחימה מול עזה, לוטן חושב שהגיע הזמן לשנות את הדרך שבה ישראל מתנהלת מול ארגוני טרור שברצועה וזה צריך להתחיל בבלון וברקטה הראשונה שישוגרו אחרי הפסקת האש.
לא צריך להיות איש מודיעין כדי לדעת שחמאס והג'יהאד האסלאמי התכוננו היטב לעוד סבב הסלמה. כמעט בכל יום דווח על רקטות שנורו לכיוון הים בעזה כחלק מסדרת ניסויים. נבחנו רקטות חדשות לטווחים ארוכים וגם משגרים חדשים, המסוגלים לשגר מטחים גדולים של רקטות.
את מה שכל אזרח ישראלי ראה בכלי התקשורת, המודיעין הישראלי ובעיקר שב"כ ראו היטב ובזום אין. חמאס וגא"פ התעצמו בתחום הרקטי, קומנדו ימי, מנהרות, סייבר ואיש לא ניסה לעצור את זה. על פי לוטן, שם צריך לבוא השינוי הישראלי שיהפוך את הסבב הזה לשונה מקודמיו.
"לפגוע כשהם קטנים וחלשים"
"בשבע השנים האחרונות מאז צוק איתן הם ירו למעלה מ-1,500 רקטות. חלק מהן לכיוון הים במסגרת הניסויים. למה לא פגענו בתהליך הייצור כשזה עוד היה קטן? זאת הרי השאלה", הדגיש לוטן. "הם לא מייצרים רקטות, פצצות מרגמה וכל מה שיש להם היום עבור חגיגות יום העצמאות. אם לא ישנו מחר בבוקר את התפיסה האסטרטגית, אז נמצא את עצמנו בעוד סבב".
ביום שלישי השבוע ראש אגף המבצעים, אלוף אהרון חליווה, התראיין למהדורת חדשות 12 ואמר בין השאר כי: "הצלחה תיחשב אם נשיג שקט מעזה לאורך חמש שנים לפחות". לוטן אמר בהמשך לזה כי: "מה שעומד מאחורי המילים, הוא שעוד חמש שנים חמאס יגיעו שוב ליכולות".
לדבריו, השאלה שעולה כעת היא כזו: "אם מחר אתה מקבל מידע שמחרטה מסוימת מתחילה לחרוט סלילים לייצור פצמ"רים, שזה ההתחלה של הסיפור, האם אתה פוגע במחרטה או שאומר לא, כי אני לא רוצה לפתוח סבב? אם לא נשנה את התפיסה אולי ייקח להם יותר שנים, אבל בסוף הם יחזרו. ראינו איך מסבב לסבב הם משדרגים את היכולות, האיכות, הכמות וטווחים".
זה נכון גם לגבי המפקדים. חלק מהם ייצאו מהבונקרים אחרי ששומר החומות יסתיים. אולי גם יצליחו לאתר את מוחמד דף. האם ישראל תעז לבצע סיכול ממוקד חודש או חודשיים אחרי סיום של סבב, מידיעה שזה יביא לאחד נוסף? מבצע עמוד ענן, נזכיר, התחיל כאשר אחמד ג'עברי, שהיה מפקד הזרוע הצבאית של חמאס ברצועת עזה, חוסל בתקיפה מהאוויר.
"בסיכול ג'עברי ישראל יזמה בנקודה שהייתה מתאימה לה, ידענו שיפתח סבב אבל חיסלנו את אחד המבוקשים הבכירים", אמר לוטן. "אם נגיד עוד חודשיים, שלושה יש הזדמנות מבצעית מודיעינית לסכל את מוחמד דף. בזמן שהיכולות המבצעיות של חמאס וגא"פ עדיין חלשות כי הם עוד לא השתקמו משומר החומות, למה לא לעשות את זה? אנחנו הרי רואים לאן הובילה אותנו הדרך הזו עד היום".
כוונתו של לוטן היא, שלסבב ההסלמה האחרון הגענו אחרי שנתנו לחמאס וגא"פ לצבור ולשדרג יכולות. גם לשיטתו של האלוף חליווה, זה כנראה מה שיקרה עוד חמש שנים. לכן, על ישראל לפעול כשהארגון עדיין חלש ולפני שהוא יתחמש מחדש. דבר שבכלל יש למנוע אותו.
"מדינת ישראל צריכה לשנות פרדיגמה של בואו ונחכה", אמר לוטן. "ממה שרואים בשטח ומניסיון העבר אני יודע שהיכולות המודיעיניות קיימות. לא סתם תוקפים אלפי מטרות. צה"ל ושב"כ פועלים 365 ימים לאסוף מודיעין על מערך ההתעצמות של החמאס. מדי פעם זה פורסם כשסיכלו הברחה. הידע קיים", אמר לוטן.
לדוגמה הוא מביא את מה שקורה בצפון. מבצע צה"ל לנטרול המנהרות של חיזבאללה. המב"מ, מערכה בין המלחמות שבה על פי פרסומים זרים חיל האוויר מפציץ משלוחי נשק שהארגון מנסה להעביר מאיראן לסוריה. "שם פועלים למניעת כל התעצמות של חיזבאללה. אז השאלה היא למה לא לעשות את זה גם מול עזה?".
מודל 'קיצוץ הדשא' מאיו"ש
לוטן מעלה בדבריו שאלה שלא מעט ישראלים שאלו את עצמם, מדוע לא מיישמים בעזה את מה שעובד טוב מאוד בסוריה ולבנון, גם בשטחי הגדה. אחרי טפטופי הרקטות שהיו בשנה האחרונה לא שמענו למשל על תקיפת בורות השיגור, גם לא על חיסול היורים מהאוויר.
התשובה לכך די ברורה, בישראל העדיפו לעקוב אחרי מה שקורה בעזה ולבנות בנק מטרות, מאשר לגדוע את התופעה מהשורש עוד כשצמחה. בכל פעם נמצא התירוץ מדוע לא לבצע פעולה שתגרום להסלמה בעזה. אם תרצו, סוג של הרתעה שארגון טרור קטן בנה מול ישראל.
לוטן מציע לנצל את סבב ההסלמה האחרון כדי ליישם את האסטרטגיה של ישראל גם בעזה, במיוחד עכשיו כשהם חלשים יותר אחרי המבצע. לא לחכות להתעצמות ולהחלטה שלהם מתי לפתוח בסבב. כבר עכשיו לתקוף בכל פעם שמזהים מפעל לייצור רקטות, כשיש הברחות או כל סוג של התעצמות.
חלק מהיעדים שצה"ל הציב למבצע הם כאלה שניתן לבחון רק לאורך זמן. למשל כמה זמן השקט יימשך. "הרתעה נבחנת לאורך זמן. שינוי תפיסה לגבי פגיעה ביכולות או מערך ההתעצמות של חמאס, זה משהו שצריך לקרות ממחר בבוקר. לא לתת להם להגיע למצב בו הם מגיעים ליכולות כאלה כמו מה שאנחנו רואים היום".
לוטן מוסיף שאת השינוי וההרתעה יש לבנות במספר מישורים מעבר לפגיעה בהתעצמות. "לתפיסתי דין כל בלון על ישובים, נחל עוז או שדרות כדין טיל על תל אביב. ישראל חייבת להחזיר את ההרתעה שעד היום הם שחקו אותה לאורך זמן. היינו בסרטים האלה בעבר", אמר כשהוא מתייחס להצהרות המנהיגים על המכה הקשה שחמאס ספג אחרי כל סבב בהם גם הנוכחי.
"הכל נכון. הם ספגו מכה קשה. אבל צריך לשנות את תפיסת העל של ישראל מול חמאס. בסוף יש לך ארגון טרור שסגור ברצועת עזה ואסור לתת לו להתעצם. נכון, זה לא פשוט, אבל זה המקום של הדרג המדיני".
למרות השוני, ביהודה ושומרון צה"ל עוצר בכל יום עשרות רבות של מבוקשים, חושף מחרטות נשק ומעבדות לייצור מטעני חבלה. שיטה קשוחה של "לקצור את הדשא" כדי לא לתת לטרור להרים את הראש.
"נכון שלא ניתן להשוות את אופן הפעולה, אבל זאת התפיסה שצריכה להיות גם מול עזה. להגביר את ההרתעה ולא לתת להם להרים את הראש, כולנו רואים שהיכולות קיימות וכך גם המודיעין", אמר לוטן. מה שחסר זו רק ההחלטה. "אם לא תגיב על הפצמ"ר הראשון, תקבל בסוף את הרקטה לירושלים", הוא מסכם ואומר.