עשר שנים עברו מאז פלש צבא ארצות הברית לאפגניסטן, כשהוא מוביל קואליציה רחבה של מדינות. הכל במטרה לנקום את פיגועי התאומים, להפיל את שלטון הטליבן ולחסל את מנהיג אל-קאעידה אוסמה בן לאדן. עשר שנים ארוכות, ונדמה שגלגלי המלחמה חורקים יותר עם כל שנה שעוברת, ובמיוחד אחרי שגנרל סטנלי מקריסטל, המפקד לשעבר של הכוחות המשולבים באפגניסטן, הודח בגלל טענות שהעלה נגד נשיא ארה"ב. ובעוד שצבא ארה"ב מפרסם נתונים קשים על מספר ההרוגים במלחמה - 1,783 חללים ועוד אלפי פצועים - יוצא גנרל אחר נגד המערכה באפגניסטן ומצהיר: "המלחמה נכשלה".
"לחיילים אין את הכלים לבצע את המשימות"
בראיון לדר שפיגל הגרמני מצהיר גנרל (בדימוס) הארלד קאוט, שלמרות החיסול המוצלח של מנהיג אל-קאעידה אין לדבר השפעה על שדה הקרב המדמם. באותו ראיון מספר קאוט: "כשמודדים את המטרות אל מול יציבות האזור והמדינה, ברור שהמשימה נכשלה". לדברי קאוט, השילוב של לחימה ומשימה הומניטרית פגע בכוחות הלוחמים, במיוחד ההגבלות שיצרו המנהיגים הפוליטיים בגרמניה ובקואליציה שהובילו את המלחמה. למעשה, טוען הגנרל, בגלל הפן ההומניטרי לא נתנו לחיילים את הכלים המלאים לבצע את המשימה - בעוד שהאויב נלחם בהם במלוא העוצמה. "מנעו מהחיילים את מלוא הכלים בכדי לבצע לחימה אפקטיבית באויב".
כאמור, גנרל בדימוס קאוט הוא לא הראשון שמעלה טענות קשות כנגד המלחמה, אבל בהתחשב ברזומה שלו כדאי מאוד להקשיב לו. קאוט נולד בשנת 1942 היישר לתופת של מלחמת העולם השנייה. הוא איש צבא בכל רמ"ח אבריו; בין שלל תפקידיו בבונדסוואר, הצבא הגרמני, הוא היה קצין מטה של שר ההגנה, בוגר המכללה להגנה של נאט"ו, רמטכ"ל צבא גרמניה ובתפקידו האחרון עד לפרישתו ב-2005 היה יו"ר ועדה צבאית של נאט"ו. במסגרת תפקיד זה היה ממתכנני הפעולה הצבאית של נאט"ו באפגניסטן.
"יש לנו הבנה שטחית ביותר של המצב"
מייקל שטיינר, דיפלומט מוערך ונציג גרמניה באפגניסטן, הצהיר כי עד שנת 2014 יוציא הצבא הגרמני את כל 5,000 החיילים הקרביים שהוא מחזיק באפגניסטן. על הצהרה זו אמר קאוט כי סביר להניח שתוך חודשים ספורים יצליח הטליבן להשתלט על האזור שיפונה. נדמה שגם בתוך גרמניה לא ממש יודעים איך לאכול את הבוץ האפגני, כי בעוד ששטיינר מצהיר על נסיגה ב-2014, בקרבתה של הקנצלרית אנגלה מרקל מדברים על סוף 2011. מה שבטוח, אומר קאוט, התקיפות על החיילים הגרמנים יגברו בעקבות ההצהרה בכדי להראות שהמורדים זינבו בצבא הגרמני וגרמו לו לסגת.
כבר בשנת 2009 אמר קאוט, בכנס שנערך בנושא בארה"ב, כי אחת הבעיות של המלחמה היא הראייה הלא נכונה של האמריקאים את שדה הקרב. לדבריו כבר בתחילת המערכה היה ברור שהם רואים את שדה הקרב בצורה פשטנית מדי ולא באמת מבינים את מורכבות האזור. לדבריו כוחות הקואליציה נמצאים רק במחצית הדרך מהמטרות שהציבו לעצמם.
דבריו של קאוט מצטרפים לאלו של עמיתו מארה"ב, גנרל סטנלי מקריסטל, מפקד כוחות ארה"ב באפגניסטן, שאיבד בסוף 2010 את משרתו אחרי שאמר דברים כנגד נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בהקשר למלחמה באפגניסטן. השבוע צוטט מקריסטל ב"גרדיאן"" "אז לא ידענו כלום וגם היום אנחנו לא יודעים כלום". בגילוי לב אמר מקריסטל על מצביאי המלחמה כולל הוא עצמו, "יש לנו הבנה שטחית ביותר של המצב האזורי וההיסטוריה של האזור".
אובמה קובר את ראשו בחול?
בעוד שכולם מציינים עשור ומדברים על המלחמה, דווקא בוושינגטון הבירה לא קיים הנשיא שום אירוע לציון המלחמה והסתפק בהודעה לעיתונות בה הוא מוקיר ומעריך את תרומת החיילים והקורבנות. על פי ההודעה ארה"ב היא מקום בטוח יותר בזכות הישגים במלחמה.
למרות הודעת הנשיא על ההישגים, נדמה כי כולם מבינים שהבוץ האפגני טובעני ובוודאי שלא סלחני וכולם מנסים להימלט משם בכבוד, לעיתים בלי שהבינו איך בכלל שקעו בו. במאי השנה חשף אותו עיתון, ה"דר שפיגל" שיחות חשאיות שנערכות בין נציגי ארה"ב לאנשי הטאליבן כשהמתווכים הם הגרמנים, באמצעות נציגם מייקל שטיינר. על פי ה"דר שפיגל" עיקר השיחות עוסק בשאלה כיצד להבטיח את ביטחון האזור אחרי נסיגת כוחות הקואליציה. על פי ה"דר שפיגל", השיחות תקועות בעיקר בגלל רצון של האמריקאים להחזיק בסיסים במדינה גם אחרי הנסיגה, מה שכמובן ממש לא מקובל על נציגי הטליבן.
נכון להיום למרות כל ההצהרות והשיחות הלא רשמיות המלחמה נמשכת ביתר שאת, אבל עם תג מחיר שעומד על 5.7 מיליארד דולר בחודש ועוד 40 הרוגים בחודש לצבא האמריקאי, די ברור מדוע לא כולם רואים במלחמה הישג ומחפשים את הדרך הכי קצרה החוצה.