השבוע דווח שארה"ב מתכננת לקצץ בחצי את מספר החיילים שלה המוצבים בסוריה. "יש התגבשות של תוכנית שצפויה לצאת לפועל במהלך השבועות והחודשים הקרובים הכוללת צמצום של כ-1,000 חיילים", אמר בכיר אמריקאי.

אומנם הכוח האמריקאי בסוריה נחשב לקטן ביחס לכוחות אחרים שהם מחזיקים במזרח התיכון, ובשלב זה לא מדובר בנסיגה מלאה, אבל עשויות להיות לו השלכות אזוריות נרחבות ובישראל, שלא מתייחסת למהלך הנסיגה האמריקאי באופן רשמי, אומרים בתדרוכים ושיחות רקע שמדובר בפעולה "מעוררת דאגה". החשש העיקרי של ישראל הוא מהרחבת ההשפעה הטורקית וההבנה ש"אין ואקום ומישהו יכנס לחלל הזה כשהאופציות לא לטובתנו", כפי שאמר גורם ביטחוני.

הנשיא הטורקי שוב במוקד (צילום: MOHAMMED HOSSAM/AFP via Getty Images)
מאיים ומחמם את האזור. ארדואן | צילום: MOHAMMED HOSSAM/AFP via Getty Images

"משרד ההגנה מחלק מחדש את הכוחות באופן שגרתי ועל סמך צרכים מבצעיים", ניסו להרגיע גורמים במשרד ההגנה האמריקאי. "תנועות אלו מדגימות את האופי הגמיש, והיכולת של ארה"ב לפרוס כוחות ברחבי העולם בהתראה קצרה מול איומים מתפתחים".

חשוב לציין בהמשך לדברים האלה, שלצבא האמריקאי יש יכולת לפרוס אלפי חיילים בתוך זמן קצר כמעט בכל נקודה על הגלובוס. זהו חלק מהמבנה של הזרועות השונות כשהם מתאמנים על זה. בנוסף פרוסים במזרח התיכון עשרות אלפי חיילים אמריקאים בשגרה, כשלאחרונה הם תוגברו על רק המבצע בתימן ומול איראן למקרה שהמשא ומתן ייכשל. רק שלנוכחות האמריקאית בסוריה יש משמעות גדולה גם מבחינת האינטרס הביטחוני של ישראל.

למרות שמדובר בכוח צבאי קטן, רק 2,000 חיילים מגובים בכוח אווירי, הם נחשבו גורם מאזן לנוכחות האיראנית והרוסית בסוריה. גם אחרי נפילת משטרו של בשאר אל-אסד, יציאת האיראנים ורוב הכוח הרוסי, הם עדיין נחשבים ככאלה. בעיקר מול ההשפעה של טורקיה. האמריקאים בסוריה נחשבים גם משענת של הכורדים, שמאז ומתמיד היו בני ברית מסורתיים של ישראל, בעיקר בתחום הביטחוני, וישנו חשש גם לעתידם אם האמריקאים יצאו מסוריה.

לוחמים כורדים (צילום: John Moore, GettyImages)
לוחמים כורדים | צילום: John Moore, GettyImages

הכוחות האמריקאים בסוריה מתבססים ברובם בחלק הצפון-מזרחי של המדינה, כשמשימתם העיקרית והרשמית כביכול היא המשך הלחימה נגד דאעש, ולמנוע מהם להרים את הראש מחדש אחרי המכות שספגו. ישנו בסיס גם בדרום מזרח סוריה, א-טנף, הממוקם באזור הגבולות עם ירדן ועיראק. החיילים האמריקאים היו נתונים להתקפות של מיליציות הנתמכות על ידי איראן ומצד דאעש, ועם הזמן הלחימה הזו הביאה לרצון האמריקאי לסגת משם.

כבר בשנת 2018 נשיא ארה"ב דונלד טראמפ רצה לסגת מסוריה. מהלך שגם אז עורר דאגה בישראל ובקרב הכורדים. בסופו של דבר טראמפ צמצם שם את הכוחות מ-4,000 ל-2,000 אבל הנסיגה לא הושלמה. כעת נראה שהנשיא האמריקאי נחוש לצמצם שוב את מספר החיילים בסוריה ובהמשך להביא לנסיגה מלאה. כאמור, מהלך שמעורר דאגה גדולה בישראל.

ביסודו, הנשיא טראמפ הוא חסיד של "מדיניות בדלנית" שאמר לא פעם שהוא לא רוצה שארה"ב תהיה השוטר של העולם ובעיקר שלא תממן את זה. הנסיגה הקודמת נבלמה בזכות זה שקיבל את עמדת הצבא אז ושל שר ההגנה ג'יימס מאטיס, שעל ארה"ב להיות נוכחת צבאית בסוריה ובאזורים אחרים במזרח התיכון, כדי להקרין את השפעתה.

רה"מ נתניהו והנשיא טראמפ בחדר הסגלגל בבית הלבן (צילום: Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
צילום: Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images

בקדנציה הזאת זה השתנה ונראה ששר ההגנה שלו תומך במהלך. למעשה, בישראל לא היו צריכים להיות מופתעים. כבר בפברואר האחרון טראמפ הכריז על כוונתו לצאת מסוריה.

גורמי צבא ובמשרד הביטחון בישראל אמרו על המהלך, שיציאת ארה"ב מסוריה תפגע דבר ראשון באופן שבו ארגונים ובעלי ברית תופסים את ארצות הברית. אם הצבא האמריקאי יצא מסוריה ויפקיר את הכורדים לגורלם מול הצבא הטורקי, זה יהיה מסר לאחרים שיתקשו לסמוך עליהם.

עוד חוששים בישראל שיציאת הכוחות האמריקאים מסוריה וצמצום הלחימה שם גם מהאוויר, תאפשר לדאעש להשתקם ואולי גם לחזור לימי השיא שלהם, אז שחטו אלפי אזרחים וכמעט ריסקו את עיראק וחלק גדול מסוריה. כיום מדובר בארגון טרור הנחשב ל"רגיל" או לעוד מיליציה חלשה, אחרי שספגו מכות קשות בסדרה של מבצעים בהובלת האמריקאים. כעת חוששים בירושלים שדאעש יתחזקו ובהמשך יפנו את הנשק שלהם גם לעבר ישראל.

הלחימה מעבר לגבול (צילום: ABDULAZIZ KETAZ/AFP via Getty Images | רשתות חברתיות לפי סעיף 27א')
לחימה בסוריה | צילום: ABDULAZIZ KETAZ/AFP via Getty Images | רשתות חברתיות לפי סעיף 27א'

כמו בפעם הקודמת כשטראמפ רצה לסגת מסוריה, אז ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אביגדור ליברמן, הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט וגם ראש המוסד יוסי כהן, ניסו לשכנע את האמריקאים שהנוכחות שלהם שם חשובה לאינטרס שלהם אבל גם של בעלות בריתם, כך גם כעת. גורמים בסביבתו של ראש הממשלה נתניהו ושל הרמטכ"ל ושאר גופי הביטחון, פועלים בימים האחרונים כדי לשכנע את האמריקאים שלא לצמצם כוחות ולסגת מסוריה.

אבל בישראל אומרים שבניגוד לקדנציה הראשונה של טראמפ, הפעם "יותר חוששים להתעסק איתו ועושים את זה בזהירות יתרה", כפי שאמר גורם מדיני-ביטחוני שהוסיף שלהערכתו כרגע "זה לא עוזר. ההחלטה התקבלה".

ישראל רוצה את המשך הנוכחות של החיילים האמריקאים בעיקר כדי לאזן את השפעת טורקיה. אבל גם שיהיו בלם להתפשטות וההשפעה של איראן המיליציות הג'יהאדיסטיות, שחלק מהן פועלות בקרבת הגבול עם ישראל. מיליציות שגם הותקפו על ידי מטוסי קרב וכטב"מים אמריקאים במהלך השנים האחרונות, בהכוונת הכוח שבסוריה.

כעת החשש הוא שהיציאה של הכוח הקטן הזה תייצר תהליכים בעיתיים לביטחון של ישראל ולמעשה\ תתחיל שרשרת של אירועים שבסופם כוחות עוינים יצליחו לממש את השאיפות שלהם בסוריה ואולי אף מעבר לשם, בירדן ואפילו בלבנון.