צילום: אמנסטי
צפון קוריאה מוכרת בתור הדיקטטורה המכונסת והמסוגרת ביותר בעולם. המדינה נשלטת על ידי שלטון אכזרי שהקים מסביבה מסך ברזל כדי להסתיר מעיני העם את הפגיעה החריפה בזכויות האדם במדינה. הדוח האחרון של ארגון זכויות האדם אמנסטי, מביא עדויות ראשונות מהמקום הכי אפל במדינה – בית הכלא. הדוח חושף מציאות קשה של אונס אכזרי, עינויים מתמשכים והוצאות אכזריות להורג במחנות השמדה משומנים היטב.
בדוח מובאים עדויותיהם של אסירים שהוחזקו בכלא בעבר וצילומי לוויין של בתי הכלא, אשר מעידים מחד על גידול באוכלוסיית האסירים בכלא ומאידך על מניפולציות של המשטר המקומי שמנסה להסתיר מהעולם את הזוועות שבין כותלי בתי הכלא. הדוח מביא מתוך הכלא עדויות של אסירים שכבר השתחררו וכן של סוהרים שעבדו במחנות הכליאה הגדולים ביותר במדינה, אלו אשר מציגים לעולם את אותה התמונה שקוריאה הצפונית כל כך מתאמצת להסתיר.
עדות ראשונה מתוך כתלי בית הכלא, מגיע מפיו של מר לי, מי שעבד במחנה הכליאה 16 בשנות ה-80 והשנות ה-90 של המאה הקודמת. "אחרי לילה של 'מתן שירותים' לאנשי הכלא, הנשים היו חייבות למות כי את הסוד אסור היה להוציא החוצה. זה קורה ברב המחנות של בתי הכלא הממשלתיים", הוא מספר. לדבריו, בלילה האחרון של אותן האסירות, הן נאנסו בברוטליות על ידי עובדי הכלא, מה שהיה עניין של שגרה בבית הכלא. בנוסף, הוא מספר כי האסירים הוכרחו לכרות לעצמם קברים וכי שיטת ההריגה היתה מכת פטיש על הצוואר. בעדותו הוא סיפר גם על אסיר שהיה נוהג לחנוק את הקורבנות שלו ולהרוג אותם במקלות עץ.
עדות נוספת שמובאת בדוח היא עדותה של קים יאנג סו, מי שהוחזקה בכלא הצפון קוריאני בין השנים 1980-1989. יאנג סו היתה עדה להוצאה פומבית להורג של שתי אסירות שניסו לברוח. היא הסבירה איך הם הוכו עד כמעט מוות ואז "הן הובאו לבמה, אחרי שהן הוכו נחרצות, אסירים אחרים נדרשו לקשור אותן לקרשים וירו בהן שלוש פעמים, בראש, בחזה וברגלים".
תמונות הלוויין שאמנסטי חושפים השבוע, מציגים את התפתחות שניים ממחנות הכליאה הגדולים במדינה – 15 ו-16. במחנה 15, התצלומים מראים תוספת של קומפלקס מגורים חדש במחנה, כזה שמאובטח בקנאיות באמצעות גדר היקפית מסיבית ומגדלי שמירה שנראים היטב. מתמונות הלוויין עולה שאוכלוסיית הכלואים גדלה באופן משמעותי וכי אלו מועסקים בכרייה, בחטיבת עצים ובחקלאות כשהם מקבלים כמות זעומה של מזון ושעות שינה מעטות מאוד.
במחנה הגדול השני, 16, מצביעים תצלומי הלוויין דווקא על הרס של 39 מבנים במתקן, צעד ככל הנראה עוקב לדוח האחרון של אמנסטי.
בעקבות מדיניות של ענישה קולקטיבית שמונהגת בקוריאה הצפונית, אוכלוסיית הכלא לא מכילה רק את הנאשמים בביצוע הפשעים, אלא גם מי שקשור אליהם, בתוכם לא מעט נשים וילדים וחווים באופן יום-יומי אימה, עינויים ואיומי מוות.
ממצאי הדוח הוצגו על ידי נציגי אמנסטי לאו"ם בדרישה לנקוט פעולות לעצירת המדיניות הקשה שנוהג המשטר בנתיניו. עד כה, לא נעשו צעדים של ממש נגד מדיניות זו והפרת זכויות האדם נמשכת.
קוריאה הצפונית והמערב מצויים כבר כמה שנים בלופ במסגרתו המערב מבקש מקוריאה הצפונית שתפסיק את עסקי הגרעין שלה – מקור ההכנסה של אחת המדינות הכי עניות בעולם. קוריאה הצפונית מבקשת מהמערב מענקים כספיים בתמורה וכשאלו מבוששים להגיע או שאינם מספיקים, זו חוזרת לעסקי הגרעין שמהווים איומים על לא מעט מדינות.
בשל מסך הברזל שפרסה צפון קוריאה סביבה, המערב מוגבל מאוד ביכולת הפעולה נגדה, זאת בנוסף לעוני של צפון קוריאה בכל הקשור למשאבי טבע ומחצבים, מה שגם לא מעודד יותר מדינות מלהשקיע משאבים דווקא בה.