פסק דין נדיר התקבל אתמול בבית המשפט העליון אודות חיפוש פולשני בטלפון נייד של חיילים על בסיס הסכמה שמתקבלת בזמן חקירה. בית המשפט העליון דחה היום את בקשת התביעה הצבאית והיועץ המשפטי לממשלה, לערער על קביעת בית הדין הצבאי לערעורים, כי אין לערוך חיפוש פולשני בטלפון הנייד של חיילים על בסיס הסכמה שמתקבלת בזמן חקירה. החיילים, יש לציין, מיוצגים על ידי עו"ד רס"ן (במיל') עו"ד עדי ריטיגשטיין אייזנר ורס"ן עו"ד עומר קנובלר מהסנגוריה הצבאית.
לפני כשנה הגישה הפרקליטות הצבאית כתב אישום נגד החייל ב"ס (שמו שמור במערכת), ששרת בתפקיד של נהג מבצעי. כתב האישום החמור ייחס לו עבירה של שימוש בסם מסוג LSD בתוך יחידה צבאית. הבסיס הראייתי העיקרי לכתב האישום היה חיפוש בטלפון האישי של החייל, בו נמצאו תמונות של סמים. כמו כן, נמצאו הודעות טקסט קוליות בוואטאפ בהן הנאשם מודה בביצוע העבירות.
במסגרת שמיעת הראיות חקרו סנגוריו של החייל את חוקרי מצ"ח בבית הדין בנושא שאלת ההסכמה לחיפוש. כאשר אנשי מצ"ח טענו שהחייל חתם על טופס הסכמה לחיפוש בטלפון, ציינו הסנגורים שהחיפוש אינו חוקי. זאת משום שההסכמה שניתנה "לא הייתה מדעת, וכי ממילא, בנסיבות העניין החיפוש אינו חוקי".
החייל עצמו טען בחקירה שלא השתמש בסמים ואף הבהיר במהלך משפטו כי מדובר בשיחה שהתנהלה בבדיחות בינו לבין חבריו והכחיש את המיוחס לו. בית הדין זיכה אותו וציין כי "למרות שמתעורר חשד למעורבות הנאשם בעולם הסמים, אין די בכך בכדי להרשיעו בעבירות המיוחסות לו בכתב האישום שלפיהם בוצע שימוש בסמים מסוכנים", כך כתב השופט בהכרעת הדין. השופט דן באריכות בתיק. השופט מצא לנכון לקבוע כי בנסיבות העניין, לא הייתה הסכמה מדעת לחיפוש בטלפון ואף קיבל את טענות הסנגוריה כי ההפרה חמורה, עד כי יש לפסול את הראיה. צה"ל והיועץ המשפטי לממשלה החליטו לערער על החלטת בית הדין, בין השאר לאור משמעות הדבר (תיקים רבים מוגשים על בסיס חתימת הסכמה לחיפוש), כך הדבר הגיע עד לבית המשפט העליון.
הרכב של שלושה שופטי עליון, הנשיאה מרים נאור, השופט פוגלמן והשופט קרא, דנו בערעור וכאמור החליטו לדחות את ערעור צה"ל והיועמ"ש. בכך קבעו שופטי העליון שלחתימת ההסכמה כמעט ואין משמעות. בית המשפט העליון אף הגדיל לעשות כשכתב כי יש לתת לנושא הזה אפילו "חקיקה" מוסדרת.
רס"ן (במיל') עו"ד עדי ריטיגשטיין אייזנר ורס"ן עו"ד עומר קנובלר, המייצגים את החייל מטעם הסנגוריה הצבאית, מסרו: "בית המשפט העליון דחה היום את בקשת התביעה הצבאית והיועץ המשפטי לממשלה לערער על קביעת בית הדין הצבאי לערעורים, כי אין לערוך חיפוש פולשני בטלפון הנייד של חיילים על בסיס הסכמה שמתקבלת בזמן חקירה. החלטה זו באה לאחר מאבק של הסנגוריה הצבאית בן ארבע שנים, במהלכו נערכו אלפי חיפושים כאמור. לאורך כל הדרך טענה הסנגוריה הצבאית כי חיפוש בטלפון נייד מגלם פגיעה לא ראויה בפרטיות הנחקר - פגיעה בהיקף שאין לאפשר ללא צו שיפוטי במדינת חוק. בקשת המדינה נדחתה תוך שנשיאת בית המשפט העליון ציינה שמדובר בסמכות שראוי להסדיר בחקיקה וכי החיפוש בטלפון נייד הוא כחיפוש בנשמתו של אדם".
עוד הדגישו כי "זו החלטה חשובה שמגנה על זכויות נחקרים, תוך דחייה של הניסיון להכשיר את נוהל החיפוש רחב ההיקף על גבו של לוחם שסיים שירות מלא ותורם. אנו מברכים על החלטת בית המשפט העליון ומודים לסנגוריה הציבורית ולאגודה לזכויות האזרח שהתייצבו לצדנו במערכה. נמשיך להיאבק למען זכויות חיילים במערכת הפלילית הצבאית".