איתן ערוסי (צילום: גלובס TV)
"הוכחנו שקרן הצדקה משתייכת לממשל האיראני". איתן ערוסי | צילום: גלובס TV

מעט מאוד אנשים יודעים זאת, אבל איתן ערוסי, ישראלי אמריקני בן 38 שעובד בחברת מודיעין עסקי וחי חיים רגילים לגמרי בישראל, אחראי במידה רבה להחלטתו חסרת התקדים של משרד המשפטים האמריקני מלפני שלושה שבועות: לחלק כספים בהיקף של יותר ממיליארד דולר, שיוצרו כתוצאה ממכירת נכסים של קרן הצדקה האיראנית "עלוואי", למשפחות של נפגעי טרור אמריקנים, חלקם ישראלים.

"יש פה רשימה של מאות משפחות", אומר ערוסי. "בין אם זה 243 חיילי המארינס שנרצחו בפיגוע ב-1983, בין אם זה יהודים אמריקנים ישראלים שנרצחו בפיגוע במדרחוב בירושלים, וכמובן פיגועים נוספים. בכל אותם קייסים משפטיים בארה"ב הוגשו תביעות נגד ממשלת איראן ובתי המשפט החליטו על סכומי כסף לא פעוטים בכלל שמגיעים למשפחות של קורבנות הטרור".

הסכומים אכן לא פעוטים. הממשל האמריקני הצליח לשים את ידו על נכסים של קרן הצדקה האיראנית בשווי של 1.2 מיליארד דולר, הכול אודות לחקירה שערך ערוסי מספר חודשים אחרי שהתחיל לעבוד במשרד התובע הראשי במנהטן. במהלך החקירה גילה ערוסי, כמעט באופן מקרי, שעלוואי פאונדיישן קשורה לממשלת איראן ולמימון של פיגועי טרור.

"הם פעלו בדיוק כמו אל קאפון"

"הפשעים שאותם גילינו שעלוואי ביצעה הם שלושה מרכזיים", מסביר ערוסי. "הראשון: פשעי מס, בדיוק כמו אל קאפון. לא טרור – זה יותר קשה להוכיח. פשעי מס. במקום לשלם חזרה הלוואה לבנק איראני, הם לא שילמו. הם יצרו חברת קש והכספים שנאספו הועברו חזרה לאותו בנק איראני. הפשע השני- הלבנת הון. הדבר השלישי, החשוב לא פחות – עבירות על ה"פטריוט אקט", חוק שחוקק ממשל בוש זמן קצר לאחר 11 בספטמבר. מה שעשינו פה, זה הוכחה שאינה משתמעת לשני פנים, שעלוואי והנכסים שלה משתכיים לממשל האיראני".

במהלך החקירה גילו ערוסי וחבריו במשרד התובע הראשי במנהטן, שלפחות שלושה בנקים, שני בריטים ואחד שוויצרי, שיתפו פעולה ביודעין עם איראן, ודאגו שהשמות של הישויות שיש עליהן סנקציות על ידי הממשל הפדרלי בארה"ב, לא יופיעו בתוך הפרטים של העברת הכספים. הבנקים האמורים נחקרו לפני מספר שנים, ספגו ביקורות ושילמו קנסות בהיקף של מאות מיליוני דולרים, ועכשיו מגיע תורם של האיראנים, שלמרות ההוכחות החותכות, לא מודים באשמה ואפילו תוקפים את האמריקנים.

"האיראנים מאוד התעצבנו על ארה"ב", מספר ערוסי. "הם שוקלים לתבוע את האמריקנים, אומרים שהפעילות בלתי חוקית – מה שמעלה גיחוך – ואומרים שזה משהו שישפיע עכשיו על השיחות בין איראן לבין המעצמות בנושא הגרעין. אני לא יודע אם לטובה או לרעה, אבל נחיה ונראה".

צפו בראיון המלא: