לא רק המערכת הפוליטית, גם המערכת הצבאית סוערת בעקבות נאום הביקורת החריג שהשמיע מפקד אוגדה 98, תא"ל דן גולדפוס. הוא מעולם לא היסס להשמיע את דעתו, חריפה ככל שתהיה, בחדרים הסגורים וגם מחוץ להם.
כבר בימים הראשונים של המלחמה תא"ל גולדפוס מיהר לקחת אחריות על כישלון 7 באוקטובר כשאמר בתדרוך לכתבים: "ההפתעה הייתה קשה, לוחם תפקידו להילחם - ולהיהרג אם צריך, אבל אזרח תפקידו להיות אזרח. נצטרך אחר כך לשאול עצמנו שאלות מאוד קשות גם על איך תפקדנו מול המחויבות שלנו להגן על המדינה".
אבל הנאום השבוע היה שונה, חריג מאוד בביקורת של לובש מדים על הדרג הפוליטי. רבים בצבא מסכימים עם כל מילה של מפקד אוגדה 98. אבל יש גם קולות שיצאו נגד גולדפוס, כי לדעתם הוא הכניס את הצבא ללב המחלוקת הפוליטית.
כשתת-אלוף דן גולדפוס דיבר עם העיתונאים ליד קיבוץ נירים הוא דיבר מהבטן, אבל גם היה מאוד מחושב וידע מה הוא עושה. זאת לא הייתה ביקורת ספונטנית. את הדברים שאמר הוא הקריא מהדף, עליו כתב טרם יצא בתוך ח'אן יונס, שם הוא מוביל את האוגדה שלו בלחימה שנמשכת כמעט ארבעה חודשים. מפקד אוגדה 98 עבר ביודעין על נהלי הצבא, כשלא אישר מראש את הנאום מול חברו מהשייטת, דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי.
הנאום של גולדפוס הגיע אחרי שיחות רבות של מפקד האוגדה עם הלוחמים שהוא מוביל בח'אן יונס. "אחרי זמן לחימה כל כך ארוך יש שחיקה של הלוחמים בשטח", אמר ל-mako קצין קומנדו שנלחם בעזה. לדבריו "בכל הזדמנות גולדפוס דיבר עם האנשים בפנים, הדגיש את נושא האחדות אבל הוא גם הרגיש שהשיח הרעיל בחוץ חדר פנימה. חוזרים על זה שיש פער בין התחושות של הציבור מחוץ לעזה והאחדות, אבל צריך להגיד שיחד עם השחיקה, הסוג הזה של שיח ציבורי נכנס לעזה. הביקורת של גולדפוס הגיעה אחרי שהמצב הזה התגבר".
קצין שריון שנלחם תחת גולדפוס באוגדה 98 הוסיף ש"יש כאן תמיכה מלאה בדברים, בתוכן הדברים של גולדפוס. הוא אמר את מה שכמעט כולנו חושבים. לא מזמן הייתי בבית לכמה שעות והבנתי שהדיבור הזה של כולנו מאוחדים יחד עד הניצחון כבר לא קיים. אתה רואה שהפוליטיקאים מנגחים את הצבא, שכלום לא השתנה בחוץ וגם פה (בעזה) הדיבור מחלחל פנימה".
"אם שואלים אותי", המשיך אותו קצין, "מה שגולדפוס אמר זה להוציא החוצה את הקול שלנו הלוחמים. המצב לא טוב וכבר רואים מילואימניקים, בעיקר, שמושכים פנימה את מה שקורה בחוץ". לדבריו "יש כאן קבוצות של לוחמים שפועלים כדי לממש או להבליט את האג'נדה שלהם ומצד שני יש תגובת נגד של מילואימניקים, שכבר אומרים שבמצב הזה אין להם כוונה לחזור לעזה". הוא מעריך שהדבר הזה הגיע עד למפקד אוגדה 98 וגם זה מה שגרם לו לצאת עם נאום הביקורת הקשה.
הקולות בצבא שהגיעו ל-mako גם מהפיקוד הבכיר בצה"ל, מלמדים על תמיכה משמעותית בתוכן הדברים של תא"ל גולדפוס, רובם תומכים גם בדרך שבה זה נעשה. "הוא אף פעם לא דפק חשבון", אמר קצין בכיר. "הוא ידע מה הוא עושה, לדרך שהוא בחר, לצאת עם דברים לא מאושרים דו"צית, יש משמעות. הוא רצה לזעזע את המערכת עם התוכן וגם עם הדרך".
אותו קצין המשיך ואמר כי מעבר לנושא עצמו, יש גם תסכול מאופן ניהול הלחימה. "בשלב הזה אוגדה 98 נמצאת בשלב הפשיטות ממש כמו בצפון הרצועה", מסביר הקצין הבכיר. "האוגדה עושה עבודה רצינית בחיסול מחבלים והשמדה של תשתיות טרור. אבל היא עומדת במקום ורוצה להתקדם ליעדים הבאים, וזה לא קורה. מה שמייצר לא מעט תסכול".
תחת אוגדה 98 של תא"ל דן גולדפוס, פועלים כיום צוות הקרב החטיבתי גבעתי, חטיבת השריון 7, רוב חטיבת הקומנדו וחטיבת ביסל"ח, כמו גם צוותים מיחידות מיוחדות. זה הכוח הגדול ביותר שפועל בעזה כשהם אחראים על ח'אן יונס רבתי ודרום הרצועה. אוגדה 162 של תא"ל איציק כהן פועלת בצפון, ושני מפקדי האוגדות פועלים בתאום יחד עם אוגדת עזה.
תא"ל גולדפוס נמצא שם מהרגע הראשון, כשאת המלחמה הוא התחיל כמעט כרובאי פשוט. בשבת של 7 באוקטובר 2023, ב-8:00 גולדפוס הגיע למתחם מסיבת הטבע ליד קיבוץ רעים בה התרחש הטבח ונלחם במחבלים יחד עם עוד כשישה לוחמים וקצינים. במקביל הוא הקפיץ דרומה את האוגדה שלו, ולאחר מכן עבר להילחם בכפר עזה, נחל עוז ועוד ישובים.
תא"ל גולדפוס כינה את הכוח שלו "כוח צביקה" על שם הכוח המיתולוגי והמאוד קטן ובודד ממלחמת יום כיפור. "כי ככה הרגשתי", סיפר בתדרוך לעיתונאים. באותו תדרוך סיפר על היתקלויות עם חוליות של 15, 20 מחבלים שהיו חמושים היטב. אחרי טיהור העוטף, האוגדה של גולדפוס עברה להתאמן ומשם נכנסה להילחם בח'אן יונס, שם הם נמצאים עד היום.
צריך להגיד שמהעדויות של מי ששירתו לצדו, גולדפוס נחשב לקצין איכותי ומאוד דעתן. אחד שלא דופק חשבון גם כשזה פוגע בו. הוא התגייס ב-1995 לשייטת 13, השתתף במערכה בדרום לבנון ויצא לקורס קצינים, אחריו חזר לשייטת כמפקד צוות אותו הוביל בלחימה שם ובפעולות עלומות אחרות. כמפקד בשייטת השתתף בלחימה במבצע חומת מגן וב-2002 מונה למפקד סיירת הנח"ל, אותה הוביל בלחימה באינתיפאדה השנייה ואף קיבל על תפקודו צל"ש אלוף.
גולדפוס הוא חלק ממה שמוגדר כמפקדים "הירוקים של השייטת", קבוצת קצינים שמסלול ההתקדמות שלה משולב בין השייטת עצמה וחיל הים לצבא היבשה, במטרה להכין את הקבוצה הנחשבת לאיכותית לפיקוד בכיר. הוא קודם לדרגת סא"ל ומונה למפקד פלגת לוחמים בשייטת 13 אז, כפי שהעידו בפנינו בוגרי היחידה, הוא הפך לשם דבר שצבר אחריו כבר לא מעט סיפורים מעוררי דמיון.
ב-2009 מונה למפקד גדוד 931 בחטיבת הנח"ל. בהמשך אחרי שהיה סגן מפקד השייטת, קודם לדרגת אלוף משנה והיה מפקד חטמ"ר מזרחית בלבנון. תא"ל גולדפוס רצה להיות מפקד שייטת 13, אולם לאכזבתו לא נבחר לתפקיד. ביחידה אומרים שגם ל"פה הגדול שלו" היה עניין באי הבחירה בו למש"ט. אולם רובם אמרו שבסופו של דבר, נבחר מפקד לא פחות טוב ומתאים ליחידה והשיקולים היו "נטו בקטע מקצועי". את גולדפוס זה לא עצר והוא המשיך להתקדם ולסמן את התפקידים הנכונים בכרטיסיית הקידום.
הוא פיקד על חטיבת הצנחנים במילואים 226, אז שינה משמעותית את אופן האימונים של החטיבה, כולל הוספה של כשירויות שלא היו שם לפני, ומורכבות משמעותית יותר באימונים. הוא האריך את תקופת האימונים השנתית והפך אותה לקשה הרבה יותר, לא פחות חשוב רלוונטית למשימה של החטיבה. לאחר מכן פיקד על חטיבת הנח"ל וב-2019 מונה לתפקיד קצין צנחנים וחי"ר ראשי.
לאחר מכן גולדפוס יצא ללימודים באוניברסיטת הרווארד ובספטמבר 2022 נכנס לתפקידו כמפקד אוגדה 98, הכוללת בתוכה את חטיבת הצנחנים, חטיבת הקומנדו וחטיבות הצנחנים במילואים 551 ו-55 כמו גם חטיבת האש 214 ויחידות נוספות. זאת נחשבת אוגדת מובחרת שכל מפקדיה בעשור האחרון נכנסו לפורום מטכ"ל. בחודש יולי 2023, תא"ל גולדפוס, סוכם לתפקיד ראש חטיבת המבצעים באגף המבצעים במקומו של תא"ל שלומי בינדר. ההערכה היא שגם הדברים שאמר לא יעצרו את הקידום שלו.