אחרי תקיפה ישראלית מוצלחת בעומק האויב יש באופן טבעי התרוממות רוח מסוימת על פעולה של צה"ל להבטחת בטחונה של מדינת ואזרחי ישראל.
אך בכירים לשעבר בצה"ל ובמערכת הביטחון שמעורים בנעשה מאחורי הקלעים גם כיום, מבקשים לצנן מעט את ההתלהבות ומדגישים שהתקיפות הן לא מה שיעצור את ההתעצמות האיראנית. חמור מכך, הן אפילו יכולות לפתוח חזית עם האיראנים כשלצדם הרוסים.
כשדב רוסי מגבה את השאהידים
"בשבועיים פלוס האחרונים חיל האוויר נמצא בעומס ממש רציני". מסביר תא"ל (מיל') אסף אגמון, לשעבר מפקד בסיס בחיל האוויר. "מהתרגיל הבינלאומי בלו פלאג ודרך ניסיון ירוט הכטב"מ שלנו, היירוט של הכטב"מ בעזה, סבב ההסלמה וכל מיני פעילויות שלפי מקורות זרים עשו בסוריה, לאורך כל התקופה האחרונה יש פעילות מאוד אינטנסיבית של חיל האוויר בכל הגזרות".
תא"ל אגמון דיבר על העומס של חיל האוויר, ורם ובן ברק ח"כ (כחול לבן) ובעברו המשנה לראש המוסד ומנכ"ל המשרד לענייני מודיעין ולנושאים אסטרטגיים מציין שהיכולות והעובדה שהטייסים הישראלים יודעים לאן לטוס הן בזכות העומס שעל אנשי המודיעין. "חיל האוויר יודע איפה לתקוף בזכות מודיעין טוב ומאמץ מתמשך שעולה ויורד. צריך לתחזק את זה כל הזמן ובינתיים זה עובד לא רע".
על התפיסה שמאחורי התקיפות אומר בן ברק: "ישראל קיבלה החלטה אסטרטגית כחלק מהלקח שלנו בלבנון ועזה, שלא נאפשר את הימצאותם של חיילים איראנים בסוריה, שיאיימו עלינו. לכן אנחנו פועלים למנוע את זה דרך פגיעה במשלוחי הנשק ותקיפה, כדי שהשהייה שם תעלה להם ביוקר ואין בכוונתנו להפסיק".
גזרה אחת מטרידה במיוחד את אגמון, מי שהיה ראש משלחת משרד הביטחון ביפן ובקוריאה הדרומית וראש מכון פישר למחקר אסטרטגי אוויר וחלל. כיום הוא טוען שלרוסיה אין יכולת אמיתית למנוע התבססות איראנית בסוריה, בניגוד למסרים מישראל.
"כל זמן שאין כוחות רוסיים על הקרקע, מגפיים על הקרקע, אלא רק כוחות ים, אוויר ויועצים, אין להם בכלל יכולת למנוע את ההתבססות. זה יכול לקרות רק אם יביאו לסוריה כוחות כמו שעשו באפגניסטן. מה שכמובן לא יקרה כי הם לא ירצו להסתבך ואין להם אינטרס".
לדבריו לישראל אין הבטחה מרוסיה שלא לאפשר את ההתבססות. "לא מצאתי שום אישור פומבי חד משמעי לטענה שהרוסים נתנו איזה הבטחה שב-80 ק"מ שצמודים לגבול שלנו לא יהיה כוח איראני. אנחנו רואים שלא מקיימים את ההבנות שנטען שקיבלנו מהם".
מדבריו של אגמון עולה שישראל לא יכולה "לבנות" על הרוסים בסוריה. "טועה מי שחושב שרוסיה תעשה לנו את העבודה".
במקום רוסיה כוונו על סוריה
להבנת אגמון, במילים פשוטות הכתובת של צה"ל צריכה להיות אסד ולא פוטין. "כמו שבלבנון הממשלה אחראית לפעולות חיזבאללה ובעזה החמאס על כל הארגונים, ככה צריך להיות בסוריה. בפועל אנחנו רואים שאסד משתף פעולה עם האיראנים. לא מגרש אותם ולא מונע מהם לפעול ולכן, יש לברך על המדיניות של לתקוף את הצבא הסורי. פגיעה בסוריה תפריע לרוסים, וזה יכול להיות תמריץ עבורם להצר את הצעדים של האיראנים".
ההיסטוריה מלמדת שבימי מלחמת ההתשה יצא חיל האוויר הישראלי למבצע "רימון 20" והפיל חמישה מטוסי קרב רוסיים, אך מי שמבין בנושא חושב שהיום הסיפור שונה בתכלית.
"צריך לזכור שבניגוד לעבר, אם רוסיה תחליט להיות מעורבת בצורה יותר בוטה נגד ישראל. אין לנו את ארה"ב", טוען אגמון. "היום רוסיה פה לבד וארה"ב חושבת קודם על עצמה כשהמדיניות של טראמפ זה לא להסתבך במזה"ת. לכן זה יותר מסובך ולדעתי פוטין נחוש יותר ולא יהיה מוכן לקבל פגיעה ביוקרה ובמעמד של רוסיה. הוא לא ייתן שזה יקרה".
לכן הוא מוסיף ואומר: "אני יוצא נגד אמירות שגלשו גם לדרג הצבאי, על כך שהבהרנו לרוסים את גבולות הגזרה. צריך פרופורציות. איזה גבולות בדיוק אנחנו יכולים להציב להם? אנחנו צריכים לשאוף לכמה שיותר שיתוף פעולה עם רוסיה ומקסימום הבנות תוך מינימום ניגודי אינטרסים. זה חשוב יותר מהשמדה של מטרה טקטית כזו או אחרת. עימות מול רוסיה זו בעיה אסטרטגית".
את הבעיה אותה מציין אגמון ניתן לראות בפעולות האחרונות של הרוסים שבין היתר אפילו הביכו את ישראל כטענו שבאחת התקיפות מטוסי חיל האוויר טסו בשמי ירדן וחשפו שכלי טיס ישראלים תקפו בדמשק את ביתו של סגן מנהיג הגא"פ.
"הרוסים יודעים על כל פעילות אווירית של ישראל, כמעט הכל", טוען בן ברק, "ברור שהם עשו את זה כדי להעמיד את ישראל במקום. בגלל זה היינו צריכים את האמריקאים וזה שהם לא במשוואה השאיר אותנו לבד מול הרוסים. ולבד מולם, בשיא העדינות, זה לא כוחות".
"כוח צבאי לא יספיק מול איראן"
גם בנושא איראן מזהיר תא"ל מיל' אגמון מאמירות לא אחראיות. "ברור שלא נקבל התבססות איראנית בגבול שלנו עם סוריה ונפעל למנוע העברת אמל"ח מאיראן לחיזבאללה, אך מי שמדבר על פגיעה ב'ראש התמנון' האיראני, כדאי שיבדוק קודם כל מי זו איראן".
הוא מסביר שנכון שיש לאיראן צבא ישן עם בעיות כלכליות לא פשוטות, אולם הוא מדגיש שמדובר בצבא של מדינה שנלחמה שמונה שנים מול עיראק עם חצי מיליון הרוגים ולא התמוטטה. כך שלהערכתו גם על ההפגנות האחרונות שם לא צריך לבנות שיפילו את המשטר. "לא מומלץ להגיע לעימות ישיר מול מדינה כזו ולא להצהיר הצהרות. מה תורמות ההצהרות שנפגע בתמנון האיראני? זה עשה משהו, הבהיל אותם, עצר אותם? לא".
גם בן ברק שותף להבנה שהתקיפות לבדן לא יעצרו את איראן. "קשה מאוד לעצור את זה. אפשר לעכב, אפשר שזה לא יגיע לממדים האלה ואפשר היה לעשות את זה גם בלבנון. אתה צריך להציב כללי משחק מאוד ברורים, וברגע שלא תציב אותם בהתחלה אתה לא יכול לעצב אותם יותר. אתה צריך לתת להם לשלם מחיר כזה, שבו הסורים יחד עם הרוסים יגידו לא שווה לנו המחיר הזה".
בהמשך לדבריהם של השניים, יש לציין ששנתיים של עמימות ו-200 תקיפות לא עשו את העבודה. האיראנים המשיכו להתבסס ולהתחזק בסוריה בניגוד להצהרות של ישראל. גם במקומות אחרים, בעזה יש יותר מ-22,000 רקטות ומטוסים ללא טייס, ובלבנון מספר מבהיל של 130,000 רקטות.
אגמון מודע לנתונים הללו אבל לא חושב שאם ישראל וצה"ל היו פועלים באופן גלוי יותר התוצאות היו שונות.
"בכוח צבאי בלבד לא נמנע מאיראן את פרויקט הדיוק וההתבססות בסוריה", הוא מציין. "כשאתה דוחף אותם, האיראנים מרגישים מחויבות להגיב. היום זה אנחנו לבד, לכן במקום כל ההצהרות שמדינת ישראל שמה גבולות לרוסים, לא תיתן לאיראנים ותשמיד את סוריה מיותרות. כדי להביט במראה ולשמור על פרופורציות".
בן ברק מדגיש שכל עוד המערכה הייתה חשאית הסכנה להתנגשות הייתה נמוכה יחסית וישראל הייתה יכולה להעריך שזה לא יזלוג למלחמה כוללת. "ברגע שהעלו את ההתבטאויות ולקחו אחריות, מה שלדעתי היה מאוחר, הפכו את זה לעימות גלוי ופומבי. זה העלה מאוד את הסף של האפשרות להתלקחות מול האיראנים. חלק גדול מהתגובות שלהם כלפי ישראל הגיעו מחוסר ברירה כי הם חייבים דין וחשבון לעם שלהם".
"תקיפה כמו שהיתה השבוע אי אפשר להסתיר"
על האיומים של ישראל כלפי איראן הוסיף בן ברק: "זה מיותר, אולם תקיפה נרחבת של מטוסים כמו זו שהתרחשה השבוע, זה לא משהו שאפשר להסתיר ולא לקחת אחריות. מצד שני לא צריך לדבר על זה. אפשר היה להסתפק בהסבר לתקיפה ולשתוק. להוריד את מפלס הדיבורים והיוהרה".
ישראל כבר התבטאה בעבר על השמדה כביכול של התשתית האיראנית בסוריה ובן ברק מנסה להסביר. "השמדנו נכון לאותו הזמן והם בנו הכל מחדש. הם מתעצמים כל הזמן, הרסת להם בית חרושת לטילים, בנו את זה מחדש. הרסת להם מפקדה הם בונים מחדש. יש לנו מודיעין שהוא כנראה טוב מאוד והצד השני מבין שהוא חשוף מבלי להבין איך".
אז מה כן צריכה ישראל באמצעות צה"ל וכוחות הביטחון לעשות מול הבעיה האיראנית? "להמשיך לפעול בחשאי ותחת עמימות. זה פחות יפריע לנו בפעילות מול רוסיה. מדובר במלחמה ארוכה ולא פשוטה שצריך לעשות בצנעה. כוח צבאי שמופעל בשכל ובלי להסתבך בשילוב פעילות מדינית כולל בינלאומית תוך ניסיון לייצר אינטרסים משותפים, זאת הדרך להצליח".