אנשי חמאס שהציגו ביום שלישי השבוע את המל"ט מסוג רוכב שמים שנפל בשטחי הרצועה, טוענים שיש להם יכולת "להשתלט ולהפיל מל"טים ישראלים". בארגון חגגו וסחטו עד תום את מה שנראה כמו הישג יחצ"ני בעיקרו. מצד אחד, ספק גדול שיש להם מתקן שיכול להשתלט על מטוסים ללא טייס, אולם מצד שני, פעם שללנו על הסף את הדיווחים שחיזבאללה הצליח לעלות על השידורים של המל"טים של חיל האוויר למפקדות בעורף, דיווח שבסופו של דבר התברר כנכון.
שידור מודיעין בזמן אמת
השאלה המרכזית היא מה יכולים אנשי הארגון להשיג עם רוכב השמים שקיבלו במתנה, והתשובה היא שלא מעט. רוכב שמים הוא מזל"ט טקטי שמטרתו להעביר מידע לכוחות היבשה ומופעל במסגרת חיל התותחנים. כלי הטיס הקטן הזה מסוגל לטוס באופן אוטונומי ולשדר למפעילו בזמן אמת את התמונות שנקלטות באמצעים שלו. החיישנים שמותקנים על רוכב שמים מסוגלים לקלוט מידע ביום ובלילה, ובאופן שלא נפרט, גם במזג אוויר בעייתי. המידע מועבר לסוללות התותחנים שבעורף ולמפקדי הגדודים והחטיבות שמנהלים את התקדמות הכוחות שלהם, בין אם במבצע ובין אם בתעסוקה מבצעית.
זו הבעיה הראשונה בנפילת רוכ"ש (רוכב שמיים) לידי חמאס. אם הטענות שלהם נכונות והם הצליחו להשיג בעזרת הנדסה הפוכה יכולת הפעלה של הכלי, אז עכשיו גם להם יש כלי אווירי קטן שיכול לעקוב אחרי כוחות צה"ל לאורך כל שעות היממה. כמובן שכלי כזה שיעלה לאוויר מסתכן בהפלה, אבל צריך להגיד שאין זה פשוט להפיל מל"ט בעזרת מטוסי קרב או אפילו מסוקים. למעשה, ככל שהוא קטן יותר, כך תהיה ההפלה שלו קשה ומורכבת הרבה יותר.
כדי להבין על איזה יכולת אנחנו מדברים, נזכיר לכם את האימון של היחידה אליו הצטרפנו לפני כשנתיים. אז סיפר לנו אחד מקציני היחידה כי, "אנחנו יחידה מאוד גמישה, דבר חשוב לכוח תצפית. זה מכפיל כוח אדיר כשאתה נותן להם זוויות תצפית ייחודיות. אנחנו יכולים לעבוד כל היממה וכמעט בכל מזג אוויר". אותו קצין ציין בנוסף שרוכב שמים מסוגל לפתוח צירים, להתריע על סכנות ואפילו "לאתר נקודות חשודות של מטענים". עוד ציין כי רוכ"ש יודע להכווין אש תלול מסלול כמו תותחים ומרגמות, כך שלא נעים שדבר כזה נמצא בידי חמאס.
בעיה נוספת היא שכלי כזה מאפשר לחמאס גישה לטכנולוגיה הישראלית, לאמצעי התצפית וגם למערכות התקשורת וההצפנה. די ברור שמומחים איראנים יעשו את העבודה הזו, אבל גם די ברור שהמתכננים של רוכ"ש לקחו את זה בחשבון. מן הסתם מערכות ההצפנה נבנו בצורה כזו שאם יפלו לידיים של האויב, הן יהיו חסרות משמעות. למרות זאת - בסייבר אין דבר כזה שאין דבר כזה.
כבר נפלו בעבר מזל"טים מסוג רוכ"ש ולאחר אחת מאותן הפלות, ציין שי רוד, חבר בצוות מחלקת הסייבר והתקיפה בחברת אבנת אבטחת מידע לאתר PC, כי "את כולנו מנחה הנחת יסוד אחת, אם יש בזה מחשב, אפשר לפרוץ לזה". הוא גם ציין בנוסף כי "בסופו של דבר, האיום הקיברנטי על כלי צבאי שאינו מאויש, לרבות מזל"ט, אינו שונה מאיום קיברנטי על מערכת פיננסית או ארגונית. ההבדל הוא בפוטנציאל הנזק שאיום או תקיפה ממשית מסוגלים לגרום".
"מדובר בנזק מודיעיני ומבצעי"
גורם בטחוני אמר בנוסף כי, "לאדם ממוצע שיאחז במזל"ט אין יותר מדי מה לעשות אתו, אבל לטכנולוגים הוא נופל כפרי בשל. הם יכולים ללמוד על האמצעי האופטי, על התקשורת, על התצורה האווירודינאמית ועל פרטים נוספים. ניתן להניח שהוא יגיע לידיים עוינות, ומדובר בנזק מודיעיני ומבצעי".
כמובן שישנו תרחיש אימים נוסף והוא מזל"ט מתאבד. פה צריך להגיד שיכולת הנשיאה של רוכ"ש מוגבל למדי ואין סכנה שדבר כזה יפיל בניין או משהו כזה. הוא כן יכול להתאבד על כלי טיס, להתאבד על רכבים רכים או להתאבד על קבוצה של חיילים.
נדגיש שאין זו הפעם הראשונה שמזל"ט מסוג רוכב שמים נופל לידיים של האויב. לרוב דבר כזה קורה כשמדובר בתקלה ולפעמים פשוט בגלל הפעלה לא נכונה. רוכ"ש אחד נפל עוד באוקטובר 2013 בצפון רצועת עזה, אולם אז הוא חולץ על ידי כוח של צה"ל. חודש לאחר מכן נפל רוכ"ש בג'בליה שבצפון רצועת עזה, אז נתפס על ידי אנשי חמאס. במרץ 2014 תרמנו רוכ"ש נוסף לחמאס, כשזה נפל בדרום הרצועה ואחד נוסף הגיע לחיזבאללה בספטמבר 2014, אחרי שהתרסק באזור מרג' עיון. רוכ"ש נוסף נפל על גג של בית בחברון, אולם הוחזר על ידי כוחות הביטחון הפלסטינים. לסיום, נציין שבעבר היו דיווחים שונים על התרסקויות של מל"טים גדולים יותר במדינות כמו לבנון, עיראק ואפילו איראן.