מי שהגיע השבוע לבסיס מתקן אדם לא יכול היה להתעלם מאליפות צה״ל בצליפה שנערכה במתחם. בהובלת בית הספר ללוחמה בטרור ומדור הצלפים, השתתפו 185 נציגים מ-37 יחידות שונות בתחרות - שבסופה הוכתר גדוד "רותם" מחטיבת גבעתי לאלוף הצליפה של צה"ל.
מטרת התחרות הייתה להעלות את רמת הכשירות של הצלפים, תוך הדגשת עולם הצליפה כייחודי וחשוב. כל 'נבחרת' יוצגה על ידי ארבעה צלפים, שהשתתפו במספר מקצים שונים המותאמים לאתגרים המבצעיים כיום. הם התחרו במגוון סוגי ירי: ממטרות נעות, דרך ירי הפס"דים (הפרעות סדר), ועד ירי לאחר מאמץ ואפילו בשעות החשיכה.
בכל שלושת 'הבתים' בתחרות - יחידות מיוחדות, גדודים רגילים וגדודי סיור, זכה כוח במקום הראשון. לאחר ההכרזה נערך גם מקצה שובר שוויון שקבע מי מבין המקומות הראשונים הוא המנצח הכללי, ובסיומו הוכתר גדוד "רותם" כזוכה הגדול של האליפות.
בגבעתי לא ממש מופתעים מהתוצאות, וזאת לאור העבודה וההשקעה המאומצת בתחום. "אנחנו דואגים לקחת פעם בשבוע רביעייה לאימון צלפים, ופעם בחודשיים מחלקה לאימון שבועי", מגלה לנו מפקד מחלקת הצלפים בגדוד "רותם", סגן תום ליפשיץ.
"צריך לאמן את הלוחמים בכל סוגי המטווחים האפשריים, כדי שיפעילו חשיבה יצירתית ויאותגרו", הוא מציין ומפרט: "מירי לטווח רחוק, דרך מטרות קטנות וניידות ועד לאימון שיכול להסתכם באיפוסים ובמקבצים טכניים".
גם התוכן העיוני מודגש בחטיבה הסגולה, והוא לא פחות חשוב מהשלב המעשי. "לסחוט את ההדק זה קל", קובע סגן ליפשיץ, "אבל הדיוק האמיתי מגיע אחרי שהצלף מבין את המקצוע על בוריו ויודע לאמוד את כיוון הרוח וטווח המטרה כמו שצריך. אלו הנושאים שהוא לומד בשיעורים העיוניים, ואם הבסיס שלו יהיה חזק - אז כל מה שייבנה מעליו ייבנה טוב".
כמו כן, מדגיש מפקד המחלקה כי סוד הקסם הוא הרבה מעבר לרק הכשרה - אלא בעיקר תפיסה. "היה לנו אימון חטיבתי במתקן אדם שמפקד החטיבה הגיע אליו במיוחד כדי לעשות מסדר לכל הצלפים ולראות שאין פערים בציוד שלהם", הוא משתף. "בסופו של דבר, הכשירות שלנו מתקבלת בגלל שאנחנו לוקחים בחשבון את החשיבות של תחום הצליפה ומקדישים שבועות רבים לאימונים".
ואם חשבתם שהמתכון להצלחה ולצלף מצטיין תלוי רק ביורה, תחשבו שנית. "זה לא רק צלף מצטיין, זאת חוליה שלמה שמצטיינת", סגן ליפשיץ מבהיר. "הצלף לא שווה כלום בלי המאתר שלו והמאתר לא שווה כלום בלי הצלף".
תפקידו של המאתר הוא לכוון את הצלף בעזרת מפה ו'נקישות' - וכך בעצם לאמוד את הטווח מהמטרה ואת כיוון הרוח. "ברגע שהצלף מבצע ירי, קשה לו לומר איפה הייתה הפגיעה, למאתר יותר קל לזהות", הוא מסביר.
כדי להבין יותר לעומק כיצד הם הצליחו להעפיל לגמר ולזכות במקום הראשון, ביקשנו מהצלף המיומן מהגדוד הזוכה, סמ"ר יבגני וסילב לספק כמה טיפים: "דבר ראשון, תשתדלו לא לנשום ברגע הירייה. תקפידו להישאר עם עיניים פקוחות ותנסו בכל זאת להתרכז בעין אחת, מבלי לסגור את השנייה. 'התמונה המלאה' חשובה לצורך הירייה".
"בנוסף, תישארו רגועים", הוא מציע. "שמרו על קור רוח ואל תילחצו - כי זה מפריע לריכוז. כשאתם בשכיבה לכיוון המטרה, נסו ליצור כמה שיותר נקודות אחיזה עם הרצפה כדי לשמור על היציבות".
"אתם לא אמורים לדעת מתי בדיוק תירו", מדגיש סמ"ר וסילב, "הכדור אמור להפתיע אתכם. הלחיצה צריכה להיות חלשה ועדינה, ולא חזקה ובכוח".
מפקד גדוד "רותם", סא"ל טל אשור, מחדד אף הוא את חשיבות ההתמקצעות. "תחום הצליפה מכפיל כוח בעת לחימה", הוא מדגיש. "לאורך השנה מתקיימים בחטיבה אימונים משמעותיים בתחום, משום שאנחנו מבינים שכל לוחם יכול להביא להצלחה מבצעית בעזרת פגיעה מדויקת במטרה, ודואגים להשקיע זמן ומאמץ לשיפור המוכנות למערכה הבאה. באליפות באו לידי ביטוי היכולות, המחויבות, רוח הלחימה והמקצועיות של הצלפים בגדוד - ואני גאה בהם על כך".
הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל