נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הכריז על מדינת ניו יורק כאזור מוכה אסון בעקבות התפשטות נגיף הקורונה.
הנשיא ציין שהוא נמצא בקשר עם המושל אנדרו קומו בין השאר בנושא "תגובה פדרלית חסרת תקדים" והתגובה הזו היא "כיבוש" המדינה על ידי צבא ארצות הברית שייצא למהלך חריג, מהגדולים במדינה מזה עשרות שנים.
כוחות גדולים החלו להתפרס ולהקים מתחמים ומפקדות מהן יפעלו בחודשים הקרובים. בין השאר הם מתכננים להשתלט על חדרי מלון, מעונות סטודנטים בקולג'ים ומתחמי ספורט - כדי להפוך אותם למתקנים רפואיים.
על פי חלק מהדיווחים, חיל ההנדסה של צבא ארה"ב מתכונן להשתלט על לא פחות מ-10,000 חדרי מלון ומעונות במדינת ניו יורק כדי להפוך אותם ל"חללים רפואיים" והמספר הזה צפוי לגדול ככל שהנגיף ימשיך להתפשט.
מדובר במהלך חריג כאשר בדרך כלל במצבי משבר שונים שדורשים סיוע של כוחות צבא מגייסים את המשמר הלאומי, כוח מקביל לחיל המילואים של הצבא ונמצא תחת חסות המדינות בארה"ב.
האישור הפדרלי להפעיל את הצבא עצמו, מלמד עד כמה ההתפרצות בארה"ב חמורה ובעיקר מה שצופים שם בתקופת הזמן הקרובה. בניגוד לישראל, האמריקאים מאוד לא רגילים לראות חיילים מסתובבים ברחובות.
בסוכנות FEMA הדגישו בתדריך שהעבירו אחרי נאום הנשיא, שהפעלת כוחות הצבא והמשמר הלאומי אין משמעותה הכרזה על משטר צבאי.
לצד חיל ההנדסה, חיל הרפואה החל לשלוח כוחות וציוד רפואי לניו יורק ומדינות נוספות בארה"ב. היכולת שלהם להקים בתי חולים בכל מקום וזמן הפכה לקריטית במשבר הנוכחי.
יחד עם יחידות הרפואה של המשמר הלאומי יוקמו בתי חולים עם אלפי מיטות לחולי הקורונה. מתחמים רפואיים כאלה יוקמו גם בוושינגטון וקליפורניה וככל שקצב ההדבקה יעלה ויתפשט צפויים לקום מרכזים כאלה גם במדינות וערים נוספות.
בית חולים צבאי צף לטיפול בחולים
לא רק הצבא והמשמר הלאומי התגייסו למשימה. פקודות הועברו גם לצי, ששלח שתי ספינות בית חולים כדי לסייע בטיפול בחולי הקורונה. הספינות האלה עבדו קשה במלחמות עיראק ואפגניסטן ועכשיו יהיו כוח משמעותי במשימה האזרחית.
כל ספינה כזו היא בית חולים צף עם 1,000 מיטות, 12 חדרי ניתוח, 80 מיטות טיפול נמרץ וכ-1,050 אנשי צוות רפואי. בנוסף יש בהן מעבדה מתקדמת ובית מרקחת. בכל הספינות יש מנחת שיכול לקלוט מסוקים כמו בלאק הוק, V-22 ו-CH-53.
הספינות "מרסי" ו-"קומפורט" נשלחו ללוס אנג'לס ולעיר ניו יורק שם יעגנו ויקלטו את הנפגעים. כל זה קורה בזמן שהצי מתמודד בעצמו עם התפשטות נגיף הקורונה בכמה מהספינות שלו. כרגע מדובר במקרים בודדים, אולם החשש הוא שהתפשטות הנגיף תביא להשבתה מלאה של כמה מהספינות שלהם וחלק מהפעילות המבצעית.