חטיבת הצנחנים גייסה ביום חמישי השבוע מחזור חדש של לוחמים, שבקרוב מאוד כבר ימצאו את עצמם בעזה ואולי גם בלבנון. בניגוד לשנים האחרונות, מי שיכשיר אותם הם מפקדים עם ניסיון מבצעי עשיר שנלחמו ב-7 באוקטובר ובח'אן יונס, שיביאו איתם להדרכה את הניסיון והלקחים.
מאות הטירונים שהתגייסו ביום חמישי לחטיבה עברו את שרשרת החיול בליווי של המפקדים שעד לפני כחודשיים עוד נלחמו בעזה, לשם הגיעו אחרי שבועיים לחימה ביישובי העוטף. לכולם ברור שהמחזור הוותיק יותר, שעובר הכשרה בבא"ח צנחנים יכנס בקרוב לעזה, אולי לרפיח או כפי שהגדיר זאת מפקד הבא"ח: "הם דקות ספורות מההפעלה הבאה. והחבר'ה האלה עברו כבר את כל התכנים הנדרשים ללוחמים ומעבר".
על הטירונים החדשים שהתגייסו השבוע, סיפר מפקד בסיס האימונים החטיבתי, סא"ל דור מנשאוף: "בוודאות, ב-16 השבועות הראשונים תהיה להם הכשרה בלבד. אלה שבועות מסמיכים שהם חובה לביצוע, הסף המינימלי להכשרה ואז הם יהיו חלק מהסד"כ הזמין של צה"ל להפעלה במידה ויהיה". כלומר עוד לפני מסע הכומתה.
רס"ן רועי זבטני, מפקד מגמה בבא"ח צנחנים ומגיבורי הקרבות בעוטף ובעזה, סיפר: "ברמה האישית אף אחד לא רוצה להיות בסיטואציה כזאת שהייתה אסון גדול לעם ישראל, אבל כקצין שמאמן ומתאמן בטכניקות קרביות כל חיי, יש לי כמה תובנות משם. אבל התובנה המקצועית הכי משמעותית, זה שמה שאנחנו מלמדים כאן בבא"ח צנחנים כבר 20 שנה טוב, ההכשרה היא טובה, הצורה ודרך העבודה טובה. אנחנו לא אסטרטגיה. הטקטיקה שאנחנו מלמדים כאן נכונה".
על המדד שלו לכך הוא מסביר ש"כל פעם כשפגשתי מחבלים עם האנשים שלי, סימוני הידיים, החיפוי והאיגוף, זריקת רימון לפני הסתערות ופתיחת הזיג שלמדנו, היו נכונות. בהיתקלות שהייתה לי עם מחבל בתא שירותים, אם לא הייתי פועל נכון ושומר על הכללים, המחבל הזה היה מוריד אותי", אמר רס"ן זבטני.
הוא המשיך ואמר, "גם המ"פאים שלי והלוחמים הבינו את זה אחרי 7 באוקטובר ובעזה, זה הכל יורד אליהם והם מבינים שהבסיס הזה, האימונים והתרגולת זה משהו שעובד ועובד טוב. וחד משמעית זה מה שננחיל ללוחמים שהתגייסו. ננחיל שהעסק הזה על בסיס הניסיון הקרבי שיש לנו, עובד ועובד טוב. אנחנו נוציא מכאן חבורה ענקית ומעולה של צנחנים".
כבר הרבה מאוד שנים שצה"ל לא חווה תקופת גיוס כמו זו. כל מפקדים מגיעים עם ניסיון מבצעי עשיר, אותו הם יעבירו לטירונים שלהם, ואלה מגיעים עם מוטיבציית שיא, שגם היא לא נראתה הרבה מאוד זמן. "2024 זאת שנת מלחמה, גיוס תחת מלחמה והמוטיבציה למערכים הקרביים גבוהה מאוד בכל הרמות, לא משנה איפה, שריון, הנדסה. החטיבות מקבלות חיילים מעל למנה שלהם, מבלי להיכנס למספרים. זה לא רק להשלמת שורות, הרבה יותר צעירים רוצים להיות כאן", אמר מפקד הבא"ח.
סא"ל מנשאוף מספר ש"התעסקתי בבקשה של חייל שהתגייס לשחקים, מהפרויקטים היותר יוקרתיים של צה"ל לחבר'ה המלומדים ביותר שהולכים לתעשיות ומקדמים את צה"ל שנות אור. פרויקט יותר יוקרתי מקורס טיס, והילד הזה חתם ויתור כדי ללכת לצנחנים".
אין ספק שהמלחמה בעזה השפיעה על גיוס הלוחמים החדשים וגם על המפקדים שלהם. בהקשר הזה הסביר מפקד הבא"ח: "אנחנו מקבלים, לטוב ולרע, מפקדים עם המון ניסיון מבצעי וביטחון עצמי גבוה. כי הם עשו נלחמו וירו, מנוסים מאוד. מצד שני בהכנת הסגל אנחנו צריכים להחזיר אותו לתורה ולבית ספר. להתעכב על הדקויות הקטנות והוראות הלחימה. מפקד יכול להגיד עשיתי את זה בח'אן יונס וזה עבד לי. ואנחנו היינו צריכים להסביר שמהלך מסוים עבד לך בח'אן יונס, אבל זה לא לפי תורת הלחימה ולא בטוח שזה יעבוד גם בפעם הבאה".
בעוד שאת המפקדים היה צריך בעיקר ליישר ולהעביר ממוד של מלחמה למוד של הדרכה, סא"ל מנשאוף מסביר שהכשרת החיילים השתנתה בגלל המלחמה. "החיילים מתחילים ארבעה חודשים מאוד אינטנסיביים. השבועות המתקדמים שהיו באים לפני כן בסוף ההכשרה, באים כעת בהתחלה. אנחנו מתעכבים יותר על השטח הבנוי, וחייל עובר היום סדרה של שבועיים שטח בנוי בצאלים, במתקני שטח בנוי הכי טובים שיש לצה"ל. לפני 7 באוקטובר הוא היה רואה את המתקנים האלה אולי בחצי השנה האחרונה לשירות שלו. השטח הבנוי לוקח נפח מרכזי בהכשרה".
עוד הסביר: "החטיבה עשתה בשבועות האחרונים תחקירים, וכל הלמידה קרמה עור וגידים, ואנחנו מנסים לממש את הלקחים האלה. למשל איום המטענים שהיה מאוד מרכזי בלחימה שפגשנו בעזה. ולפני כן לא נתנו לזה תשומת לב כל כך גדולה והיום אין תרגיל בלי מטען, מטען דמה, מטען קמח שמעיף אבקה וזה כדי שתהיה מודעות של הלוחמים לאיום המטענים".
איום נוסף נוגע למחבלים שיוצאים ממנהרות ומתקילים כוחות בהפתעה ומכל כיוון אפשרי. "אנחנו עושים תרגילים שבנויים לטווחים מאוד קרובים, בשטח סגור (בנוי) עם איום 360 מעלות. הם פוגשים אויב מאחור, לומדים את איום התת-קרקע".
אי אפשר לסיים את הכתבה בלי השאלה האם צה"ל עוד צריך צנחנים, וזה בדיוק מה ששאלנו את מפקד בא"ח צנחנים, שמנה שלוש סיבות למה הוא סבור שכן. "אחד זה שבארסנל הכלים של צה"ל קיימת האפשרות לבצע פשיטה כזאת. הדבר השני הוא שאנחנו חטיבה קלה, אין לנו רק"ם. ויש פה התמחות שהיא רמה אחת מעל בלחימת החי"ר, לחימה בשטחים סגורים ולחימה באזורים יותר מורכבים. יש לנו יתרון אדיר כי אנחנו בנויים לזה. הסיבה השלישית זה ה-DNA של הצנחנים, המצוינות בחטיבה זה משהו מרכזי ובכל דור המח"ט מנסה להיות הקטר הצה"לי, המוביל ולבצע כמו בצנחנים".