"זה היה היום הרביעי בחברון. היינו בפעילות צוותית וישבנו על ספסל מחוץ למוצב. דיברנו על היישוב היהודי בחברון ועל משמעות הפעילות הצה"לית שם, ואחרי כמה דקות, משום מקום, החלה סירנה עולה ויורדת, וכריזות 'פטיש חם' בקעו מהמוצב. עצרתי את ההרצאה, ואמרתי לכולם לרוץ למוצב, לעלות על ציוד מלא ולחכות לי בתוך דקה מוכנים ליציאה.

"יצאנו בספרינט לחדרים, עלינו על ציוד וכשפגשתי אותם אחרי דקה לקחתי את שבעת החניכים הראשונים והתחלנו לרוץ לתוך הקסבה של חברון. כשהגענו למ"מ (מפקד מחלקה) של כוח גולני אותו ניסו לדרוס, הצמדתי כל חייל שלי לחייל של גולני, כשמפקד המחלקה ואני התחלנו לחלק משימות לכל קבוצת חיילים. תחקרנו אנשים וביצענו תשאולים ומעצרים, ובשלוש לפנות בוקר חזרנו למוצב".

העדות לא מסופרת מפיו של לוחם בגולני או בצנחנים, אלא מפיו של סרן י', איש צוות-אוויר ומפקד קורס בשלב הבסיסי. חלק בלתי נפרד מהכשרתם של פרחי-הטיס הוא שבוע התעסוקה המבצעית המתקיים מיד לאחר סיום השלב הראשון בקורס-הטיס, שלב המכין. עד נקודה זו סיימו החניכים טירונות ו-15 צ'קים (טיסות המבחן) ראשונים, והחלו קורסים אקדמאים שונים. בתחילת שלב הבסיסי הם נזרקים הישר אל המים העמוקים, להיכרות פנים מול פנים עם המציאות המבצעית עמה מתמודדים לוחמי צה"ל יום-יום.

תעסוקה מבצעית קורס טיס (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

"אמנם בסוף הקורס הם יהיו אנשי צוות-אוויר, אבל בהכשרתם הם חייבים לדעת ולהכיר את משימות הבט"ש (בטחון שוטף) של זרוע היבשה", מסביר סרן י'. "הם חיילים בצה"ל, וגם אם בסוף ישרתו כאנשי צוות-אוויר בחיל-האוויר הם נדרשים לחיבור לעולמות החי"ר (חיל-רגלים). התעסוקה המבצעית היא ההתחלה של זה".

מאחורי הקלעים של חברון

"כמה חודשים לפני תחילת התעסוקה המבצעית, מגיע סגל הטייסת לחברון להיכרות עם אנשי החטיבה ועם הגדוד שנמצא שם באותה תקופה. אנחנו מכירים את האנשים, את המשימות ואת התמונה המודיעינית, ובונים בהתאם את התעסוקה שיבצעו החניכים", מציג סרן י'. "כשאנחנו יוצאים עם החניכים לתעסוקה אנחנו מייצרים עבורם תחושת חוסר וודאות גדולה. אנחנו ישנים איתם לראשונה בשטח, מתחילים בתחרויות פיזיות צוותיות שמלוות את כל השלב הבסיסי, מגיעים לבא"ף (בסיס אימונים פיקודי) לכיש ומתחילים ביומיים של הכנות ואימונים לקראת התעסוקה המבצעית".

תעסוקה מבצעית קורס טיס (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

"האימונים כוללים הרבה מאוד מטווחים - לפני מאמץ ואחרי מאמץ, בריצה עם אפוד ובהקפצה בלי אפוד, ביום ובלילה, כשהמטרה היא לגרום להם להרגיש בנוח עם הנשק שלהם. הם מכירים אותו, יודעים איך לתפעל אותו ומרגישים בנוח לשמור", מספר סרן י'. "ביום השני מבצעים סימולציה של מעצר בסימולטור בבא"ף - מה אומרים, איך עוצרים ואיך כל אחת מהעמדות מתנהלת. החניכים מתרגלים גם כמה מצבי קיצון של ניסיון לפגוע בכוח צה"ל בדריסה, דקירה או ירי חי, ואחרי כל סימולציה מבצעים תחקור מעמיק. לאחר מכן, אנחנו מתחילים בהדרכות ובשיחות על חברון - על המורכבויות של המשימות, על האוכלוסייה היהודית והערבית, על חברון ברמה היהודית והאזרחית, ועל החלוקה שלה לשטחים".

עם סיום ההכנה יגיעו כלל החניכים ומפקדיהם לחברון, וגם שם יבצעו קליטה הדרגתית שמתחילה בהיכרות עם אנשי הגדוד. "אני מתנהל תחת פיקודם של הגדוד הירוק שנמצא בחברון באותו זמן", מסביר סרן י'. "אין לי את אותו ניסיון מקצועי שיש אפילו למ"כ (מפקד כיתה) בגולני, ולכן אנחנו ניגשים לשבוע הזה בצניעות - סגל הטייסת תחת הפיקוד של הגדוד, והחניכים תחת פיקודי שלי".

תעסוקה מבצעית קורס טיס (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

מצדם של החניכים ההיכרות עם הלוחמים משמעותית גם משום שהם יצוותו יחד במהלך אותו שבוע, וגם על מנת להיחשף וללמוד כל אזור וכל עמדה לעומק. "כשאנחנו מגיעים לחברון אנחנו נפגשים עם מפקד הגדוד ומפקד החטיבה שמדברים אתנו על הנקודות המורכבות בגזרה, על אירועים אחרונים שקרו ועל קשיים שחיילים חווים. אחרי הערכות מודיעיניות והיכרות עם האזורים בהם אנחנו שומרים, כל צוות הולך עם מפקדו למוצב בו הוא יגור וישמור, פורק את הציוד ויוצא עם מפקד הפלוגה לסיור בין כל עמדת שמירה".

ברוכים הבאים לבסיסי

כעת, אחרי שהתכנים שעוברים החניכים בתעסוקה המבצעית ברורים, ראוי לשאול מדוע חניכים בקורס-הטיס, פרחי-טיס שכל הכשרתם נעשית לצורך הפיכתם לאנשי צוות-אוויר, צריכים לעבור שבוע בו הם משרתים כלוחמי חי"ר?

"כאשר אנו ניגשים לבניית תכנית ההכשרה בשלב הבסיסי אנו מונעים מהערכים והמיומנויות אותם אנו מעוניינים להנחיל לחניכים", אומר סרן י'. "בתעסוקה המבצעית אנחנו מתמודדים עם אתגרים, ערכי השליחות, החתירה למגע, האמונה בצדקת הדרך, טוהר הנשק ועוד ערכים רבים אחרים באים לידי ביטוי באופן הממשי ביותר. זו הסיבה העיקרית והמהותית שבגינה אנו מעוניינים לבצע את התעסוקה הזו".

תעסוקה מבצעית קורס טיס (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

"בעצם הגעתנו אנחנו נותנים ללוחמים שלא יצאו חודשים הביתה לקבל כמה ימים של מנוחה", מציג סרן י'. "מבחינת ההכשרה של פרחי-הטיס, באמצעות התעסוקה המבצעית אנחנו מסבירים להם שהם כבר לא בשלב המכין. מעתה, רמת האחריות שלהם רק הולכת ועולה - הם מחזיקים עמדה, מפטרלים בחברון ושומרים על חיי אדם".

מעבר לכך, לתמונה נכנסת גם הכשרת פרחי-הטיס כקצינים בצה"ל, שגם בה עוסקים התעסוקה המבצעית והשלב הבסיסי בכלל. "למרות כל ההכנות שאנחנו עושים לפני התעסוקה, החניכים מקבלים את זה בהפתעה", מסכם סרן י'. "אנחנו רוצים שהם יבינו שהם כבר לא חיים בבועה משלהם, אלא בקורס קצינים. הם מקבלים משימות מורכבות שדורשות רמת אחריות גבוהה. החניכים בקורס-טיס לא עוברים בבה"ד 1, אלא עוברים את הכשרתם כקצינים במהלך הקורס. קצין ולוחם בצה"ל חייב להכיר את הסביבה בה הוא חי. מדובר באחד השבועות הכי משמעותיים עבור החניכים. זה משהו שבבת אחת מוציא אותם מאזור הנוחות שהיו בו עד היום, פותח להם את הראש ומבגר אותם".

הכתבה פורסמה במקור באתר חיל האוויר


>> מיוחד: הצצה לסדרת המילוט בקורס הטיס