ביקור אלוף הוא מושג שמיד מקפיץ יחידה בצה"ל לעבור לדום מתוח ולצחצח את הבסיס. אבל ישנם גם ביקורים מסוג אחר. לאחרונה התקיימו מפגשים "אחד על אחד" של מפקדים בכירים, אלופים ואלופי משנה, עם ניצולות וניצולי שואה. המפקדים הגיעו לבתיהם ולמדו מקרוב על סיפורם האישי.

ראש אגף המודיעין, האלוף תמיר הימן, ביקר את ניצולת השואה, הגברת מירא סטרז׳ שפירא בביתה שבקיבוץ משמר השרון. מירא סיפרה כי בתור ילדה בשואה היא ענדה תלאי צהוב ואסור היה לה ללכת על המדרכה בשל יהדותה. "היום כבר יש לי שלושה בנים, שלושה עשר נכדים ונינים רבים. ניצחתי", התייחסה בהתרגשות למשפחה שהקימה בארץ.

פרח לניצול 2019 (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
האלוף תמיר היימן בביקור | צילום: באדיבות גרעיני החיילים
פרח לניצול 2019 (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
האלוף נדב פדן בביקור | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

מפקד פיקוד מרכז, האלוף נדב פדן ביקר בביתו של אברהם גרוס, ניצול שואה יליד צ'כוסלובקיה, היום בן 94. אחד מילדיו של אברהם סיפר שהאלוף האזין בקשב רב לסיפורו של אביו על קורותיו וקורות משפחתו בימי השואה. "הוא הדגיש את נס הצלתו שהיה משמים", סיפר ילדיו של אברהם, "האלוף מצדו סיפר על הקשר האישי שלו לשואה. אבי התרגש מאוד מהביקור ומהמחווה כשהעניק לו תעודת הוקרה והערכה, על תרומתו להמשכיות קיומו של עם ישראל".

מפקד חטיבת הנח"ל, אל"ם דן גולדפוס ביקר את ניצולת השואה ברוריה שטרסלר, וסיפר על הקשר האישי שלו לשואה. "יום הזיכרון לשואה ולגבורה קרוב לליבי. המשפחה מצד אבי ומצד אמי היו בשואה, רבים מהם נספו וחלקם היו בכמה מהמוקדים המפורסמים של הזוועות".

פרח לניצול 2019 (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
מח"ט הנחל בביקור | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

גם אל"ם שי שולומן, מפקד חושן שבאגף התקשוב וההגנה בסייבר, ביקר בביתה של ניצולת השואה בלה שטריגלר ברמלה, שמע את סיפורה והעניק לה תעודת הוקרה. "המפגש עם שי היה מאוד מרגש בשבילי", סיפרה בלה, "סיפרתי גם לילדים שלי וגם הם התרגשו מאוד. זה נותן הרבה כוח לראות את הדור הצעיר, קצינים בצה"ל, שמגיעים אלי הביתה ונותנים את הכבוד. את הסיפור שלנו חשוב להעביר לדורי דורות, אנחנו הקמנו את המדינה והם ממשיכי הדור".

בצה"ל מקיימים מדי שנה את פרויקט "פרח לניצול". הוא נועד להפגיש בין ניצולי השואה לבין חיילי ומפקדי צה"ל כיום ולהוקיר תודה לשורדים על ניצחונם, עוז ליבם ותרומתם להקמת המדינה. הפרויקט כולל מפגשים של קבוצות חיילים מיחידות שונות שמגיעים יחד לבתי אבות ומועדוניות ברחבי הארץ, שם הם נפגשים, מדברים ומכירים את הניצולים.