ארגונים רבים לקחו על עצמם לעזור ולסייע לחיילים ולחיילות המשרתים בצה"ל ומגנים על מדינת ישראל. מסיוע כלכלי פרטני, דרך בניית חדרי כושר ביחידות ועד נופש ליחידות לוחמות - אלה האנשים שמנסים להפוך את הנטל לקל יותר, ולו במעט. הכירו את הארגונים המרכזיים:
האגודה למען החייל
האגודה למען החייל ("אל"ח) פועלת כבר 67 שנים, והיא ארגון ללא כוונת רווח בעל מחזור של כ-400 מיליון ש"ח בשנה. את הכספים למימון פעולותיה מגייסת האגודה מתרומות בארץ ובעולם. ב-2009 העניקה אל"ח כ-200 מיליון ש"ח לחיילי צה"ל במגוון דרכים, ביניהן פרויקטים לרווחת חיילים בודדים או נזקקים, ניהול רשת בתי החייל ודירות להלנת חיילים, תכנון והקמת מבנים ואולמות בבסיסי צה"ל, קיום פעילויות לרווחת חיילי מילואים, אירוח גדודים לוחמים לנופש, הענקת מלגות לחיילים משוחררים, סיוע לחיילים מאושפזים, הפעלת מזנוני דרכים לרווחת החיילים, קיום פעילות רווחה למשפחות שכולות, הפעלת רשת שקליות בבסיסי צה"ל ועוד. בנוסף על כך מפעילה האגודה למען החייל את "מועדון יותר" ואת פרויקט "אמץ לוחם".
אמץ לוחם
פרויקט של אל"ח, הקושר בין חברות עסקיות ותורמים מחו"ל לגדודי לוחמים באמצעות אימוץ ערכי, תומך ומסייע. מטרת פרויקט "אמץ לוחם" היא לתמוך ולעזור למערך הלוחם הסדיר של צה"ל, שנמצא במצב לחימה יומיומי מתמשך, מצב המאופיין בשחיקה רבה, בעומסי פעילות וברמת סיכון גבוהה. סכום התרומה השנתי המתבקש הוא מאה אלף שקלים, עם התחייבות למתן סכום זהה במשך שלוש שנים. למעשה, מדובר בתרומה הדדית: תרומת החברות המאמצות מעניקה ללוחמים תחושת שייכות, חום ואיכפתיות, בעוד רגשות הסיפוק ותחושת הנתינה והגאווה שחשים המנהלים והעובדים הלוקחים חלק בפרויקט משמעותיים גם הם.
כל כספי התרומות מועברים לטיפול מנהל כספים ייעודי מטעם אל"ח, וביצוע ההחלטות לגבי אופן השימוש בכספים נמצא בפיקוח ועדה ציבורית. מעבר לתרומה הכלכלית, רבות החברות היוזמות גם אירועים משותפים, אימוץ חיילים בודדים על ידי משפחות העובדים, מתן עבודה זמנית לחיילים שמשפחותיהם נקלעו למצוקה כלכלית ועוד.
מועדון "יותר"
"יותר" הוא מועדון הטבות לחיילים בשירות חובה, שהוקם ביוזמת אגף כוח האדם בצה"ל ובשיתוף האגודה למען החייל. בפרויקט משתתפים בנקים, חברות אשראי ובתי עסק הרואים חשיבות להעניק לחיילי צה"ל יותר הטבות, הנחות ומבצעים בתחומי תרבות הפנאי, רווחה וצרכנות. כל חייל או חיילת בשירות חובה זכאי/ת להיות חבר/ה במועדון. החברות במועדון מתחילה עוד בשלב בו מחזיק מלש"ב צו גיוס. את כרטיס החברות במועדון "יותר" ניתן להזמין בבנקים המורשים החל משלושה חודשים לפני מועד הגיוס. החברות במועדון ממשיכה כל עוד מחזיק העמית בכרטיס מועדון תקף.
קרן לב"י
הקרן למען ביטחון ישראל, הוקמה ב-1980 כיוזמה של ראש הממשלה ושר הביטחון דאז מנחם בגין, שאף העניק לה את שמה. ליוזמה זו רתם בגין את רא"ל רפאל (רפול) איתן, אז הרמטכ"ל. המטרה: לקדם את ערך החינוך, על פי רוח דבריו של דוד בן גוריון, שקבע שצה"ל ישמש כמרכז חינוכי חלוצי לנוער בישראל. עם הזמן הרחיבה קרן לב"י את פעולותיה גם לעיסוק בתחומי הרפואה, לתחום התעודה היהודית ולתחום רווחת החייל.
בתחום החינוך פועלת קרן לב"י לקידום פרויקט "עדים במדים", משלחות של חיילי וקציני צה"ל לפולין, תרבות יום א' ובגרות ללוחמים. בתחום הרפואה מסייעת הקרן באמצעות מימון הקמת מתקנים רפואיים, רכישת אמבולנסים ממוגני ירי וציוד מציל חיים, הקמת מרפאות ועוד. בעשור האחרון נתרמו לתחום זה באמצעות הקרן כ-40 מיליון ש"ח. בתחום המורשת והתודעה היהודית, מגייסת הקרן כספים לפעילויות העוסקות ברוח לחימה, מנהיגות, שליחות, משפחה וזוגיות, התמודדות עם פחד ועוד, וכן לרכישת ספרי תורה ותשמישי קדושה לבסיסי צה"ל המשמשים לוחמים, כמו גם להקמת בתי כנסת ביחידות שונות. בתחום הרווחה פועלת הקרן למען חיילים בודדים, בונה מועדונים, חדרי כושר, אולמות ספורט ועוד, ותורמת ציוד רב.
מועדון "בהצדעה"
מועדון המצדיע למשרתי מילואים פעילים ולמשתחררים בכבוד משירות סדיר בצה"ל. המועדון, מנגנון הטבות פנאי ורווחה, הוקם על ידי הקרן והיחידה לחיילים משוחררים שבמשרד הביטחון ועל ידי אגף כוח האדם שבצה"ל, על מנת להוקיר ולכבד את מי ששירתו בכבוד בסדיר ואף ממשיכים לשרת בכוחות המילואים. באתר של "בהצדעה" תמצאו מגוון הטבות, הנחות וצ'ופרים בתחומי התרבות, ההשכלה, ההכשרה המקצועית, הפנאי והרווחה. ההטבות, המסופקות באמצעות ספקים חיצוניים, מאפשרות רכישת תכנסים במחירים מסובסדים. באתר של "בהצדעה" ניתן למצוא גם פרטים אודות הזכויות להן זכאים חיילים משוחררים ומשרתי המילואים למול רשויות המדינה השונות.
עמותת "אחריי!"
"אחריי!" היא עמותה חינוכית-חברתית, הפועלת במטרה להצמיח מנהיגות צעירה ולעודד מעורבות חברתית בקרב בני נוער וצעירים הנמצאים בצומת הדרכים בו ניתן להשפיע על עתידם באמצעות חינוך. פרויקט הליבה של התנועה הוא קורס ההכנה לצה"ל, המשלב הכנה פיזית ומנטלית לשירות הצבאי, בצד הכשרת מנהיגות צעירה, ומיועד לבני נוער מגילאי 16 עד 18. הפעילויות מטעם עמותת "אחריי!" מועברות על ידי מדריכים מוסמכים, בעלי עבר פיקודי בצה"ל, המלווים באופן אישי כל חניך וחניכה, ומהווים בעבורם דמות משמעותית.
ארגון ידידי צה"ל בארה"ב
ה-FIDF, ראשי תיבות של "Friends of the Israel Defense Forces", נוסד ב-1981 בידי קבוצת ניצולי שואה, שרצו לתרום לנשים ולגברים שמשרתים בצה"ל, כמו גם למשפחותיהם של חללי מערכות ישראל. ה-FIDF הוא ארגון ללא מטרת רווח, שמטהו נמצא בניו-יורק. לדברי הארגון, בעוד ממשלת ישראל אמונה על אימון חיילי צה"ל ואספקת הציוד ההכרחי לפעולותיהם, ה-FIDF מחוייב, בשם הקהילה היהודית הבינלאומית, לספק לחיילים האלה אהבה, תמיכה ועזרה, בניסיון להקל את הנטל שהם נושאים על כתפיהם. הססמה שלהם ברורה: "העבודה שלהם היא לשמור על ישראל – העבודה שלנו היא לשמור עליהם". הארגון מגייס תרומות של מיליוני דולרים למטרות רבות, וביניהן סיוע בתחומי התרבות, החינוך, הרפואה, סיוע כלכלי לחיילים, הוצאת לוחמים לנופש, תמיכה במשפחות שכולות ובחיילים בודדים, תוכניות בנייה ועוד.
עמותת "לחיילים באהבה"
העמותה הוקמה על מנת לחזק את הקשר בין אזרחי ישראל ויהודי התפוצות לבין חיילי צה"ל ומשרתי כוחות הביטחון. איך הם עושים זאת? על ידי הבעת תודה באמצעות שליחת חבילות ומכתבים לחיילים; פעילות ערכית-חינוכית בבתי ספר ובתנועות נוער; סיוע וליווי חיילים משתחררים; ותיעוד דור המייסדים וחיילי העבר. בין השאר, מכינים בעמותה סרטים אודות חללי צה"ל, מעשי גבורה היסטוריים, מקימי המדינה ועוד. עמותת "לחיילים באהבה", המתבססת על תרומות והתנדבות, פועלת באישור אל"ח וקרן לב"י, ובסיוע דובר צה"ל וחיל החינוך והנוער. יותר מ-40 אלף חבילות כבר נמסרו באמצעותה לחיילי צה"ל.
הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים
הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים של משרד הביטחון משמשת מענה לחיילים המשתחררים מצה"ל. באמצעות הקרן ניתן לוודא ולברר זכאות לפיקדון אישי ומענק שחרור, לקבל מלגות והטבות, ייעוץ והכוונה ללימודים ולתעסוקה, קבלת מידע על זכויות ועל מכינות קדם אקדמיות, ועוד. ייעודה של היחידה לסייע למשוחררים להשתלב בדרך הקצרה והיעילה ביותר בחיים האזרחיים, על ידי מתן ייעוץ והכוון אישיים, הדרכה, הסברה וסיוע חומרי לזכאים. בין השאר פועלת היחידה באמצעות הרצאות, ימי עיון וכנסים, ובעיקר במתן ייעוץ אישי לפונים אליה. היחידה פועלת בשיתוף פעולה עם גורמים שונים, וביניהם צה"ל, משרד החינוך והתרבות, האגודה לקידום החינוך, נציבות מס הכנסה, משרד העבודה והרווחה, שירות התעסוקה, המוסד לביטוח לאומי, עיריות, רשויות מקומיות ועוד.
ויש גם חיילים שתורמים ומתנדבים בעצמם
דוגמה אחת מיני רבות היא זו של סרן אדי בן ארי, ראש מדור תוב"ל (תוכנה בדיקות ולומדות) האמון על קורסי התכנות באגף התקשוב, שהתגייס לצה"ל לפני שבע שנים, כעתודאי. בין הצבא לשאר העיסוקים, החליט לפתח תחביב. אחרי חיפוש בגוגל, שהניב כמה תוצאות שלא צלחו כמו אוריגמי וציור, התאהב בקוסמות. "ידעתי לעשות ממש שניים-שלושה קסמים, והחבר'ה שלי בצבא התלהבו ממש", הוא נזכר. "ואז לילה אחד עלה לי הרעיון: אם החברים שלי כל-כך מתלהבים, אולי אפשר לעשות עם זה משהו יותר טוב". בגלל שבן ארי מתגורר בראשון לציון, נפל הפור על ביקור בבית החולים אסף הרופא.
"כל הלילה לא ישנתי", הוא מספר. "זה מלחיץ מאוד: אין לי רקע בהצגות או במשחק. איך ניגשים בכלל? אבל החלטתי ועשיתי. קמתי בבוקר, לקחתי חפיסת קלפים, הלכתי לבית החולים ופשוט נכנסתי לאחד החדרים במחלקת ילדים שבחרתי באקראי".
ואיך היה?
"לא פשוט", הוא צוחק. "בקסם הראשון עלו עליי, גם בשני, וגם בשלישי – ואז ידעתי רק שלושה. אבל עברתי חדר, חדר ופשוט חזרתי על הסט בכל החדרים. זה הרגיש מוזר, כי מצד אחד מאוד כיף לנסות לעשות משהו טוב – ומצד שני לא הייתי כזה טוב. אבל כך או כך, אתה יוצא עם תחושה טובה, רק מעצם העובדה שניסית לעשות משהו כזה".
ואז החליט בן ארי לעשות את זה שוב, ושוב, ושוב. למעשה, הוא פוקד בית חולים בכל יום שישי באופן קבוע – גם אם הוא במקרה נמצא בחו"ל. הוא התקדם מהקסמים גם לבלונים, והמשיך לשמח ילדים בכל סוף שבוע. "לפני זמן מה נכנסתי לחדר והאמא אמרה לי, 'תעשה לנו את הקסם עם הכדורים'. שאלתי, 'מה? את מכירה?' והיא אמרה, 'אני מכירה אותך מלפני חמש שנים, כשהייתי פה עם בת אחרת'. וזה משהו שאומר לי – הם זוכרים מה אותה עושה, זה נטמע בהם ובילדים טוב טוב. כיף לדעת את זה, כי לא תמיד אתה רואה את התוצאות של המעשים שלך".
בפעם אחרת נכנס לחדר כאשר אחד הילדים היה בעיצומו של התקף אפילפסיה חמור. "אמו ואחותו עמדו מהצד ואמרו לי שזה ככה כבר חצי שעה, שזה המון, והרי אסור לגעת באדם שעובר התקף. פשוט נכנסתי והתחלתי לעשות צורות בבלונים לידו. ופתאום הילד, שבעט לכל הכיוונים, עוצר ומסתכל עלי. הוא היה כל-כך מרוכז בצבעים של הבלונים שהוא נרגע, ואחרי שתי דקות בערך פתאום הוריד את הראש, והתעורר כאילו שחזר מעולם אחר. הוא שאל 'מי זה? אני רוצה בלון', ופשוט יצא מההתקף".
את הגישה שלו מגדיר אדי בפשטות: "הצחוק מזיק לחיידקים. ברגע שאתה מחייך, אתה מרגיש טוב יותר – ובכלל לא משנה מה המחלה. אז נכון, לפעמים לא פשוט להיות זה שמצחיק, לפעמים נתקלים במקרים שקשה לגשת. אבל ללכת ולתת תשומת לב לאדם הזה, שסך הכל גם אתה יכולת למצוא את עצמך במצבו, זה מדהים".
אדי לא הפסיק ללכת לבית החולים, וגם אחדים מהחיילים שלו החליטו להתנדב בבתי חולים, בעצמם ובנפרד. כשראה שהזרם הופך לשטף, החליט לפרסם את היוזמה בפייסבוק. "הקמנו קבוצה בשם 'גשם של מעשים טובים', שמטרתה לעשות טוב לכל אחד. זה לא חייה להיות בבתי חולים, עם קסמים או בלונים. זה יכול להיות ב'צער בעלי חיים', או בעזרה לניצולי שואה או לתינוקות שהוזנחו. פשוט פירסמנו בקרב החברים, והחיילים שלי סיפרו לחברים שלהם, וזה כבר נהיה משהו גדול. כיום יש בקבוצה 800 חברים, שחלקם פעילים, ובעצם נוצרו המון קבוצות שמתנדבות במקומות שונים. זה מה שקרה ממעשה אחד". ביקור בקבוצה מגלה תמונות, התארגנויות לקראת ביקורים בבתי חולים ואפילו תגובות נוסח "אנחנו הולכים כל ההשלמה (החילית) ביום שני ל'אסף הרופא'".
לא חסרים ארגונים שתורמים לחיילים. מה החשיבות בתרומה ובהתנדבות בכיוון ההפוך?
"אני אשתמש בקלישאה הנדושה", הוא מחייך, "שאומרת: 'עם בונה צבא בונה עם'. אם אנחנו נבוא וניתן, כל מי שיראה אותנו יגיד 'ככה נראה הצבא שלי, גם אני רוצה להתגייס ולתת'. מי שאנחנו מעניקים לו עכשיו הוא זה שאחר-כך יבנה את הצבא העתידי שלנו. ויש גם עוד סיבה", הוא מגלה. "זה מצחיק, אבל לתת זה אחד המעשים הכי אנוכיים שיש. אני קורה לזה בריאות דו-צדדית, כי אני מרוויח ומקבל לא פחות ממה שאני נותן. והסיפוק שאני מקבל מזה, לראות את החיוך של הילד או לדעת שגרמתי לילד לאכול אחרי ארבע שעות כי אמרתי לו שאני אתן לו בלון, זה עצום. פשוט מקבלים המון".