אנשי חיל האוויר האמריקאי ימשיכו את הנוכחות שלהם במזרח התיכון ואף יפעלו לחזק אותה, למרות שהפוקוס הביטחוני אמריקאי מופנה לכיוון רוסיה וסין. כך הצהיר גנרל גרגורי גיו, מפקד AFCENT - חיל-האוויר של פיקוד המרכז בצבא ארה"ב, האחראי על אזור המזרח התיכון.
הגנרל האמריקאי דיבר אתמול (שבת) בפני עיתונאים בתערוכה האווירית בדובאי. דבריו הגיעו בין היתר לאחר כמה טיסות אימון משותפות עם חיל האוויר הישראלי בשמי האזור וגם עם חיל האוויר הסעודי.
"אני לא רואה שום תרחיש שבו לארה"ב אין תפקיד חשוב והשפעה באזור", אמר גנרל גיו והוסיף כי בארה"ב רואים בשיתוף הפעולה הביטחוני עם מדינות האזור כמרכיב עיקרי ביכולת שלהם לאתר בשלב מוקדם איומים במרחב הזה.
יחד עם סעודיה, בארה"ב רואים בישראל, איחוד האמירויות ובחריין כבעלות הברית החשובות שלהם באזור. זה גם הרקע לאימון הימי המשותף אליו יצאו מדינות אלה בים האדום.
לשיתוף הפעולה הזה יש משמעות גדולה מאוד מבחינת ישראל. בסוף השבוע אמר בין היתר בכיר בחיל הים: "נרחיב את טווח הפעולה של זרוע הים לטובת צה"ל ולטובת מדינת ישראל. פעולה זו הכרחית אל מול ההתבססות האיראנית".
מפקד AFCENT, הגנרל Lt. Gen. Gregory M. Guillot סיים היום ביקור בישראל, באירוח מח״א, אלוף עמיקם נורקין.
זהו ביקורו הראשון בארץ.
מטרת הביקור היתה קידום אינטרסים מבצעיים, שימור והעמקת הקשר והמשך פיתוח ערוצי שיתוף פעולה.
במהלך ביקורו בארץ הגיע לבסיסי חיל האוויר תל נוף ונבטים. pic.twitter.com/Tttzk0rliS
גנרל גיו הוסיף שלצד האימון הימי המשותף צפוי בעתיד גם אימון אווירי משותף לאותן מדינות. ספק אם כלי טיס או ספינות ישראליות יפעלו מבסיסים של מדינות המפרץ, אך שיתוף הפעולה חשוב בעיקר ברמה המודיעינית.
חיל האוויר האמריקאי מפעיל מספר בסיסים גדולים באזור, בהם קטאר, איחוד האמירויות, סעודיה ואף נוכחות קטנה יותר (מסוקים) בסוריה. מהבסיסים האלה חיל האוויר האמריקאי שולט בעיראק וסוריה, שומר על יכולות מול איראן ואף אפגניסטן.
הגנרל האמריקאי אישר את הדיווחים לפיהם יש עלייה במספר תקיפות הכטב"מים (כלי טיס בלתי מאוישים) באזור, בין השאר נגד בסיסים אמריקאים בעיראק וסוריה, אך סרב להרחיב בנושא ולקשור את הפעולות הללו ישירות לאיראן.
נקודה מעניינת נוספת הייתה ההתייחסות שלו למטוס החמקן הרוסי סוחוי 57 "שחמט", המוצג בתערוכה האווירית בה דיבר. "אני מקווה שבעלות הברית והשותפות שלנו באזור ישתמשו בציוד אותו ניתן להפעיל בשת"פ והדדיות עם הצבא האמריקאי".
בדבריו של הגנרל ניתן לראות רמז לכך שבדומה לטורקיה, שהודחה מפרויקט מטוסי ה-35-F לאחר שרכשה סוללות טילי נ"מ רוסיות, מי שיעדיף רכש רוסי ימצא עצמו בבעיה בכל הקשור לשיתוף פעולה ביטחוני עם ארה"ב.