מנתוני אגף כוח האדם בצה"ל שמתפרסמים הערב (שלישי) עולה כי 16 חיילים שמו קץ לחייהם במהלך שנת 2017 - מספר יציב ביחס לשנים קודמות, אך הגבוה מאז שנת 2011. בדובר צה"ל ביקשו להדגיש כי מדובר בשיעור נמוך ביחס לעשור האחרון.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לדברי ראש מטה האגף, תת-אלוף מירב קירשנר, ברוב המכריע של מקרים מדובר בחיילים בשירות חובה ובעיקר בשנה הראשונה של השירות. כמו כן, מרבית המתאבדים הם חיילים גברים, אך הם אינם משתייכים לקבוצת אוכלוסייה ייחודית ומגיעים מכל החברה.
תת-אלוף קירשנר הבהירה כי בכל מקרה של אובדנות נפתחת חקירת מצ"ח וגם ועדת בדיקה לאובדנות שבוחנת את התהליכים ביחידה, את התנהלות המפקדים, מה קדם לאירוע ובסוף התהליך ישנה גם הפקת לקחים. קירשנר הדגישה כי ביחס לחתך הגילאים של המשרתים בצבא בהשוואה למדינות מערביות, שיעור האובדנות בצה"ל הוא הנמוך ביותר בקרב צבאות מערביים.
בשנה שחלפה נהרגו 12 חיילים בתאונות דרכים
במסגרת המאמצים בצה"ל לצמצום התופעה במהלך השירות, בצבא נעזרים גם בפורום חשיבה של גורמים אזרחיים, לרבות פסיכולוגים ופסיכיאטרים, שמייעצים למערכת הביטחון. ביחידות שאינן קרביות בודקים גם את סוגיית זמינות כלי הנשק לחיילים וכן בוחנים מהו העיתוי הנכון להעניק או לא נשק לחיילים.
בצבא נותנים דגש מיוחד בהכשרה של סגל פיקודי, בקורסי מ"כים וגם בבה"ד 1, לאיתור סימני מצוקה בקרב החיילים. בכל הכשרה פיקודית מתקיים שיעור בנושא איתור סימני מצוקה וטיפול בחייל המצוי במצוקה נפשית. ראש האגף אף הבהירה כי חיילים שיש להם בעיות אישיות ונאלצים לעבור בין יחידות בצבא, המידע של קציני הבריאות הנפשית שביצעו את המעקב עוברים יחד איתם ליחידה החדשה.
מנתוני האגף עוד עולה כי בשנה החולפת מתו 55 חיילים. 16 מתוכם הם מקרי אובדנות, 12 נהרגו בתאונות דרכים, 9 בתאונות אימונים ונשק, 9 נפטרו כתוצאה ממחלות רפואיות, 7 נהרגו בפעילות מבצעית ו-2 בתאונות מבצעיות.