לאחר פרסום הכתבה על הצילומים שפגעו בדימוי של צה"ל וישראל בעולם, הגיעו למערכת עשרות פניות נרגשות שמבקשות כתבה מאזנת - כזאת שמראה את הצד האנושי והחם של חיילי צה"ל. בעקבות הפניות החלטנו לחזור ולטמון את הראש עמוק בתוך הרשת ולמצוא דווקא את התמונות שמציגות את הצד המוסרי של צה"ל, תמונות בהן החיילים מוצגים באור חיובי, כבני אדם רגישים ואנושיים.
המוטיבים החוזרים הם העזרה לאוכלוסית החלשות, אלו שלא מהוות איום, שלא אוחזות בנשק ושלמעשה הן הנפגעות העיקריות מהעימות הביטחוני באזור – מבוגרים וטף. בתמונות נראים חיילי צה"ל מושיטים יד לעזרה, משחקים עם ילדים ברחוב הפלסטיני ומפגינים רגש נוכח המראות הבנאליים של היום-יום, כמו חתול רחוב.
התמונות הבאות, צולמו ברחוב הפלסטיני והופצו בשרשראות מיילים לקראת סוף מלחמת לבנון השנייה.
תמונות מוכרות נוספות שמצאנו היו תמונות ממשלחות הסיוע של פיקוד העורף וחיל הרפואה באזורים מוכי אסון – ביפן שלאחר הצונאמי, בהאיטי שלאחר רעידת האדמה, בטורקיה ועוד. התמונות האלו היו ללא ספק חזקות והעבירו לעולם מסר ברור: לא משנה מי נמצא בצרה, צה"ל ומדינת ישראל ידיעו לעזרתו.
תשאלו את עצמכם - האם אתם מכירים את התמונות שהוצגו כאן? עד כמה לדעתכם הן מפורסמות יחסית לתמונה של עדן אברג'יל עם העצורים הפלסטינים למשל? כאן, בדיוק, טמונה הבעיה. התקשורת הבינלאומית לא ממהרת להציג את התמונות המציגות את חיילי צה"ל באור אנושי יותר - פשוט, אולי, כי זה פחות מסקרן את הציבור צמא הדם.
חלק מהתגובות לכתבה על התמונות המכפישות את צה"ל עוסקות בדיוק בעניין הזה - "לא משנה מה נעשה, כולם נגדנו, תמיד העולם ישנא אותנו", אמרתם, או, "התקשורת עושה לצה"ל שם רע", ויש גם את מי שקובע סופית: "לישראל יש הסברה גרועה". דבר אחד בטוח – התמונות "הרכות" והיפות האלו לא הצליחו להפוך לסמל. לעומת זאת, תמונות וסרטונים שמציגים את צה"ל ואת החיילים באופן שלילי יהפכו עד מהרה לתופעה ויראלית ברשת ולמשך כמה חודשים יהיו גם הסמלים לנוכחות הישראלית בשטחים.
בדובר צה"ל הגדילו להבין את התופעה ואת אופי הדברים ולהעלות לעמוד הפייסבוק הרשמי של צה"ל באנגלית פוסטים בולטים וברורים שמציינים מספרי רקטות שנופלות על ישראל, נתוני נפגעים בעורף הישראלי ונתונים נוספים בעיצוב מיוחד שמתאפיין באותיות בולטות ובצבעים בולטים כמו אדום ושחור. אלו אולי לא פוסטים שזוכרים לטווח הארוך, אבל אלו כן פוסטים ששמים אליהם לב ומשתפים אותם הלאה. תמונה מהשנה האחרונה שדווקא כן הפכה לוויראלית, הופצה על ידי צה"ל במהלך שבוע הגאווה ונראים בה שני חיילים לובשי מדים פוסעים ברחובות תל אביב יד ביד. התמונה הייתה מאוד ויראלית ברשת, גם בגלל שהיא נראתה לא שגרתית, אך גם, למרבה הצער, כי תוך כמה שעות התגלתה כזיוף. אך עדיין, הכוונה הייתה טובה ונכונה.
עדן אברג'יל? יותר משכנע
למרבה הצער, התמונות שהבאנו בכתבה הזו הן לא ויראליות. גם אם הן היו ויראליות, כנראה שאחרי שבוע, אף אחד לא היה זוכר אותן. גם אם הן היו מרוחות על השער של הניו יורק טיימס, אחרי שבוע אף אחד לא היה זוכר אותן. למה? כי הן לא מזעזעות אף אחד והן משכנעות פחות מהתמונות של עדן אברג'יל מצטלמת יחד עם העציר הפלסטיני. במציאות של תחרות בין תמונות שעולות לפיד בפייסבוק ומתמודדות על תשומת ליבו של הגולש, חייל שהעלה תמונה של ילד מבעד לכוונת רובה יכול להרוס אג'נדה שלמה, גם אם יביאו מולה אלף תמונות של חייל עוזר לזקן פלסטיני לחצות את הכביש. לכן, עדיף לכולנו להיות זהירים מאוד כשהאצבע על כפתור השיתוף בפייסבוק, כי את מה שנהרוס היום, יהיה קשה מאוד לבנות מחר.