היום הראשון ללא רכבות חינם לחיילים עוד לא עבר, ומאחורינו כבר נמצאת שורה ארוכה של דיווחים על קיצוצים וביטולים בגזרת צה"ל, שרובם נוגעים ישירות לחייל הפשוט. אז מה הולך להשתנות, האם זה קבוע והאם החיילים באמת יסבלו - או אולי ירוויחו? כל הפרטים ברשימה שלפניכם.
מי שיש לו משלם: ביטול הנסיעה חינם ברכבות בשעות העומס
נדמה שכל המדינה דיברה הבוקר על ביטול הנסיעות בחינם לחיילים ברכבות, בקווים שבין תל אביב ותחנות הצפון ובין השעות 6:00-9:00, בבוקר יום ראשון. אמנם מדובר רק בשלוש שעות, אבל התגובות היו נזעמות, מצד החיילים, ההורים וגם מצד מספר חברי כנסת.
במסגרת המהלך, שיושם לראשונה הבוקר, הופעל מערך הסעות חלופיות בעבור החיילים, כתחליף לשירותי הרכבות. לא חסרו גם חיילים שבחרו לשלם בעבור הנסיעה ברכבת ולהגיע לבסיס כרגיל, ללא איחורים. "כדי להחליף את החברים שלי בגבול אני צריך לשלם", אמר לפז"ם לוחם מאוכזב.
אך לא כולם מאוכזבים מההסדר החדש. ישנם חיילים אשר בירכו את האפשרות להגיע ישירות לבסיס עם האוטובוס ולא להידחק בצפיפות בקרונות. כמו כן הובהר ע"י סגן הרמטכ"ל כי יש לגלות גמישות כלפי מאחרים עד 3 שעות.
לא עיתונים ולא נעליים: ביטולים זמניים
אם בעבר לוחמים וטירונים קרביים היו מקבלים הנחה של 280 שקלים והנחה נוספת על ההפרש ברכישת נעלי ספורט לשירות הצבאי, כעת המהלך נפסק כתוצאה מבעיה תקציבית של הצבא. הידיעה פורסמה בעיתון "ידיעות אחרונות".
מדובר בהסכם בין צה"ל לרשת "ספורט ורטהיימר" במהלכו קיבלו הלוחמים הנחות משמעותיות. מטרת ההסכם לסייע לטירונים לרכוש נעלי ריצה שמעניקות מענה אורתופדי הולם. לפי תגובות הורים וחיילים, ביטול ההסכם התקבל ללא הודעה מוקדמת, ולעתים נודע לחיילים על השינוי רק בהגיעם לחנות. סמנכ"ל ספורט ורטהיימר מסר בתגובה כי "אנחנו כמובן מעוניינים לקבל את השוברים, אבל לפני שבועיים קיבלנו הנחיה ממשרד הביטחון לא לקבל אותם עד להודעה חדשה. המשרד לא הסביר מה הסיבה".
מדובר צה"ל נמסר כי "עם גיוסם מקבלים חיילים וחיילות בתפקידי לחימה נעלי ריצה כחלק מההטבות להם הם זכאים. לפני כשבועיים הוקפא באופן זמני ההסכם עם 'ספורט ורטהיימר' בשל אילוץ תקציבי. הסכם חדש ייכנס לתוקף בקרוב. הודעה בדבר העיכוב הזמני הועברה ליחידות באמצעות קצינות הת"ש".
באותה ידיעה פורסם שחיילים ביחידות מרוחקות לא יקבלו עיתונים. לפי דובר צה"ל, הידיעה הזו מוגזמת; מדובר צה"ל נמסר כי "בעקבות בעיה זמנית בהתקשרות עם הפצת העיתונים בחברת הדואר, חל שיבוש בחלוקת עיתונים בבסיסים. מה שאומר בפועל כי במקום שספק הדואר יניח את העיתונים הבסיס נאלץ לשלוח רכב שייקח את העיתונים. החיילים קיבלו את העיתון כך שבפועל לא הורגש הכשל והנושא הוסדר".
כשהצבא הוא מקום העבודה שלך: כאלף אנשי קבע יפוטרו
באגף כוח האדם בצה"ל הוחלט לקצץ חמישה אחוזים ממערך משרתי הקבע, ובעקבות כך יפוטרו למעלה מ-1,000 קצינים ונגדים. כך אמרה ראש אכ"א, אלוף אורנה ברביבאי, בתדרוך לכתבים שנערך בחודש נובמבר. לאור הקיצוץ המסתמן בתקציב הביטחון, שוקלים בצה"ל גם את האפשרות לקצר את שירותם של חלק מחיילי המנהלה בשירות סדיר. בנוסף, ישנו תכנון לקצץ חלק משמעותי מהיועצים החיצוניים שהצבא מעסיק. בצה"ל הדגישו כי תוכנית הקיצוץ לא תכלול את 7,400 האזרחים עובדי צה"ל, וכי הקיצוץ לא ימנע גיוס חיילים הזכאים להקלות ת"ש.
תגובת דובר צה"ל: "מדובר בקיצוץ תקנים לצורך התייעלות, תקנים שאין בהם צורך - אין בהם צורך".
אפילו הסופגניות: החלטה קולינרית שחסכה גם כסף
בחנוכה האחרון התבשרנו שהקיצוץ הצה"לי הגיע אפילו לסופגניות. הצבא החליט השנה לרכוש רק מיני-סופגניות, רכישה שחסכה לא רק בהיבט הכספי, אלא גם בהיבט התזונתי. כל מיני-סופגניה שקלה 40 גרם בממוצע, והן סופקו קפואות לבסיסים השונים. כיוון שעל מיני-סופגניות משלמים פחות מהסופגניות הגדולות, הרי שכשמדובר במאות אלפי סופגניות – מדובר גם בחיסכון של עשרות אלפי שקלים. אפשר להגיד שמדובר כנראה בקיצוץ היחיד ברשימה הזו שאף אחד לא יתלונן עליו, כיוון שייתכן כי הוא תרם גם לקיצוץ במידות המכנסיים של לא מעט אנשי צבא.
ייצאו שוב לרחובות? נכי צה"ל מוחים
לפני כשבוע איימו נכי צה"ל לשוב ולהפגין, עקב אישור המלצות ועדת גורן בממשלה, שקבעה כי יוקשחו הקריטריונים לקביעת נכות ויצומצמו הזכאויות להטבות שונות. בארגון נכי צה"ל כבר הזהירו כי "ימנעו בגופם את השינויים", שיחולו לדבריהם ללא תיאום עם הארגון, "תוך הפרה בוטה של ההסכם שנחתם בשנה האחרונה בין הארגון לבין משרד הביטחון". בין היתר, כוללים השינויים הקניית רכב אחיד לנכים באורח קשה והחלפתו תוך 4 שנים וחצי במקום 3 שנים וחצי, כפי הנהוג קיים; וכן ישנה כוונה להעלות את סף המינימום לקבלת מענק חד פעמי ממשרד הביטחון, מ-19 ל-29 אחוזי נכות. כמו כן, המליצה הוועדה כי איש קבע יוכר כנכה רק אם הפציעה או המחלה ייחודית לאופי השירות שהוא מבצע.
הביטולים וביטולם: הגדנ"ע, הנסיעות באוטובוסים והדפסת שבועון "במחנה"
בתחילת החודש התבשרנו כולנו על ביטול הגדנ"ע – שבוע ההכנה לצה"ל לתלמידי התיכון. הבשורה הגיעה במפתיע, ביום שישי, כאשר שבועות הגדנ"ע שהיו אמורים להתקיים החל מיום ראשון בוטלו. התלמידים, שלא השלימו עם רוע הגזרה, החליטו לצאת למאבק והפגינו ברעש גדול מחוץ לביתו של הרמטכ"ל, רא"ל בני גנץ. אחרי התבטאויות רבות בנושא, ואחרי שמלש"בים הצהירו בפנינו כי ביטול הגדנ"ע מהווה לגיטימציה להשתמטות, ארבעה ימים בלבד לאחר ההקפאה – צה"ל התקפל והודיע כי זו מבוטלת. מדובר צה"ל נמסר כי "אימוני הגדנ"ע מתחדשים עד להודעה חדשה. חידוש האימונים התאפשר לאחר שנמצא לסוגייה, לעת עתה, מענה תקציבי. בחודשים הקרובים תבוצע בחינה מחודשת של ההיבטים התקציביים להמשך הפעלת אימוני הגדנ"ע".
רגע אחרי ההודעה הדרמטית על שינוי הנהלים ברכבת ישראל בנוגע לחיילים, נודע לנו בשבוע שעבר על תוכנית צה"לית נוספת: דווח כי החל מחודש יוני יוקצבו גם הנסיעות באוטובוסים, כאשר חיילים בשירות חובה וקבע כבר לא יהיו זכאים לנסיעות באוטובוסים ללא הגבלה, אלא יקבלו כרטיסי רב-קו מוטענים בהתאמה ספציפית לעלויות הנסיעות מביתם לבסיסם. המשמעות בעצם, היא ביטול נסיעות החינם בתחבורה הציבורית. התגובות היו מהירות וזועמות, וחצו מגזרים: "טוב שלא אומרים לנו להביא כריכים מהבית", אמרה לנו חיילת; "אני מתביישת שזה מה שהמדינה שלי עושה", סיפרה אמא לחייל בטירונות קרבית; חייל אפילו הציע "להקים מאהל ברוטשילד, הפעם עם אוהלי ב'"; ולוחם הצהיר ש"ברגע שזה קורה, נפקדות. לא אסכן את החיים שלי בשביל מדינה כזאת".
אולי כיוון שכבר הפך ללמוד סערות תקשורתיות בסגנון זה, מיהר דובר צה"ל להצהיר על ביטולה של היוזמה, יום אחד בלבד לאחר שפורסמה; חיילים ימשיכו לנסוע בחינם, הובהר. השינוי עדיין נמצא בעבודת מטה, וצפוי להתבטא במתן כרטיס רב-קו לכל חייל, ללא הגבלת סכום, על מנת לפקח על עלויות הנסיעות. בעמוד הפייסבוק שלו, ניסה תא"ל יואב (פולי) מרדכי, דובר צה"ל, לצנן את הביקורת: "אני רוצה להרגיע את כולם כי הפרסומים בנוגע להגבלת נסיעות חיילים באוטובוסים אינם נכונים. חיילים במדים ימשיכו לנסוע באופן חופשי באוטובוסים וללא הגבלה. בצה"ל בודקים אפשרות לחלק כרטיסים חכמים לחיילים אשר יציגו אותם בכל נסיעה בכדי שיהיה אפשר לעקוב אחרי הנסיעות. המטרה שנבחנת היא שנפסיק לשלם כסף באופן גלובלי לחברות האוטובוסים ונשלם רק בעבור הנסיעות המבוצעות בפועל על ידי החיילים. מדובר בחיסכון והחיילים לא יפגעו כלל וימשיכו בנסיעות כפי שהיה עד כה".
והחודש גם עלה לכותרות שבועון צה"ל "במחנה", שהדפסתו הופסקה עד להודעה חדשה – כאשר באיחור של שבועיים חזר לבסיסי צה"ל ולבתי המנויים בשבוע שעבר. הקפאת הפעילות נבעה מחוסר הוודאות התקציבית, בעקבותיה הקפיא משרד הביטחון את כלל ההתקשרויות החוזיות. בינתיים, כאמור, כבר הודפס גיליון נוסף של העיתון, ולעת עתה הוסר החשד הכבד, ככל הנראה רק עד הפעם הבאה. בתוך כך, במסגרת הקיצוצים הכלל צה"ליים הוחלט גם כי "במחנה" ירכז את הביטאונים הנוספים בצבא לשם חיסכון בעלויות.
קמפיין מתוזמר היטב?
בערב הפגנת המלש"בים למול ביתו של הרמטכ"ל, רא"ל בני גנץ, בתגובה להקפאת הבזק של הגדנ"ע, פרסם דובר צה"ל, תא"ל יואב (פולי) מרדכי, את ההודעה הבאה בעמוד הפייסבוק שלו: "ברגעים אלו אני נמצא ליד ביתו של הרמטכ"ל, כרגע מתקיימת פה הפגנה של בני נוער המוחים על ביטול הגדנ"ע, אין לי אלא להבין את כאבם על כך שלא יחוו את החוויה המיוחדת של הגדנ"ע אך לצערי זהו הקיצוץ הכואב הראשון ולא האחרון שנאלץ לקיים, כי במציאות הקיימת אנו בוחרים בין גדנ"ע לביטחון, אימונים ומילואים... לפני יום עצוב נקווה שצילצולי ההתראה יעוררו את המחליטים".
ניתן, אם כך, לסווג את כל ההודעות והקיצוצים, הקבועים והזמניים, תחת מטרייה אחת. יש שיאמרו שאפשר לקרוא למטרייה הזו "לעשות שריר", יש כאלה שיגידו במאבק מוצדק וחשוב מאין כמותו על עתיד הביטחון בישראל. הויכוח על תקציב הביטחון הפך השנה למר במיוחד, וכלל גם התבטאויות של שר האוצר יובל שטייניץ, לפיהן חוסר השקיפות בתקציב הביטחון פוגע בכל המערכות. "בשנת 2009 התבקשתי להוסיף מיליארד שקלים לתקציב הביטחון. הכסף עבר, אך כבוד ראש הממשלה ואנוכי לא יודעים לאן הכסף הלך", אמר השר. לדבריו, הגברת השקיפות והבקרה בתקציב הביטחון יחסכו כמיליארד שקלים כבר ב-2012, וכשני מיליארד שקלים בעוד שנתיים.
הגזירות, כך נדמה, ממשיכות להשפיע על החיילים; ישנן עוד לא מעט החלטות על התייעלויות שכבר התקבלו וימומשו בקרוב, וביניהן צמצום של מליוני שקלים בהעסקת יועצים חיצוניים בצה"ל, איסור של הופעות אמנים בתשלום בפני חיילים וצמצום של שליש במספר משלחות ה"עדים במדים" לפולין. התייעלות וחיסכון הם כמובן מבורכים, אך דומה כי בחודש האחרון מוציא צה"ל את "התותחים הכבדים", כשהקיצוצים החדשים נוגעים בעיקר לתנאי השירות של החיילים – נושא שהתקשורת שמחה תמיד לסקר, ושההורים, החיילים וחברי הכנסת לא נוטים לשקוט לגביו.
"לדעתי, את כל מה שקורה עם התקציב לא צריך להטיל על חיילי צה"ל", אמרה לפז"ם חברת הכנסת מירי רגב, דוברת צה"ל בעברה. "אני מצפה מהרמטכ"ל שימלא את תפקידו כראש ועד חיילי צה"ל, כי הם לא יכולים להביע את מורת רוחם. לוחמים מגולני, מהצנחנים ומשריון שבאים ואומרים לי 'אני משלם כרטיס לרכבת כי אין לי ברירה, אני צריך להגיע לבסיס בזמן', ואחרים שאומרים 'אין לנו כסף לשלם', זה בושה וחרפה. לא יכול להיות שיש חיילים סוג א' וחיילים סוג ב'".
מהי לדעתך המשמעות של שלל ההודעות בתקופה כל כך קצרה?
"מדובר במצוקה תקציבית, אבל היא לא יכולה להיות על חשבון החיילים. הרמטכ"ל יודע שרק 50 אחוזים מהעם הזה משרת, ואם דווקא את אלה שמתגייסים לא יתגמלו, זה מיד יבוא לידי ביטוי בגרף המוטיבציה לגיוס. יש דברים שאני יכולה לקבל, ויש דברים שלא. פגיעה בנסיעות של לוחמים בתחבורה הציבורית זה משהו שאי אפשר לקבל. ביום שלישי הקרוב יגיע סגן הרמטכ"ל לוועדת החוץ והביטחון שאני מנהלת, ויצטרך לתת לי הסברים".
לדברי רגב, אין אמת בטענה כי מדובר בקיצוצים שבאים במקום קיצוצים בדברים חשובים יותר, אימונים למשל, כפי שטען דובר צה"ל בהודעה ההיא בפייסבוק. "יש כאן כיסוי למצב האמיתי", היא טוענת. "הפתרון הוא לא שחיילים יסעו שוב בטרמפים. זאת אמירה של הצבא – אם הוא לא מסוגל להעמיד 30 מיליון שקלים לטובת נסיעה חינם של חיילים, מדובר בריפיון. אולי חושבים שחיילים הם זוטות, אבל בזמן אמת הטובים לא יהיו שם. אין סיבה שחיילים יחזרו במוצ"ש לבסיס כדי לא לאחר, על מנת שלא יבטלו להם את השבת הבאה. הגיע הזמן לקצץ במשכורות מנופחות, ואולי יהיה כסף שיבטיח שחיילים יסעו בבטחה לבסיסים".