צאבר אבו תאבת, תושב רצועת עזה בן 28, אינסטלטור במקצועו שעבד בעיר רמלה ובמקומות אחרים בישראל, גויס לפני כשמונה חודשים על ידי השב"כ לספק מידע על הנעשה בתוך רצועת עזה. לאחר זמן מה התברר לשב"כ שהאחרון שימש למעשה "סוכן כפול" עבור החמאס, מה שהוביל למעצרו בישראל.
הכל החל לפני כשמונה חודשים כאשר אבו תאבת לא מצא עבודה והחליט לחזור לרצועת עזה. כשהגיע למעבר ארז, פגש בו קצין שב"כ. "כשהגעתי למעבר איש שב"כ בשם 'אבו הייתם' הציע לי לעבוד עבור השב"כ תמורת כסף", סיפר אבו תאבת בחקירתו בשב"כ וביחידת הפח"ע של משטרת מרחב הנגב. "הוא נתן לי 500 שקל כדי לקנות טלפון נייד שבאמצעותו אוכל לדבר איתו ולהעביר הודעות ותמונות. הסכמתי ובאותו היום חזרתי לקחת את אישור העבודה שלי מהמעבר", סיפר אבו תאבת לחוקרים.
לדבריו, אחרי יומיים הוא התקשר לאיש השב"כ ואמר לו שהוא לא רוצה לעבוד עבור השב"כ הישראלי וכי ברצונו להחזיר לו את הכסף. "איש השב"כ אמר לי: 'אל תחזיר לי את הכסף. תחלק אותו בעזה'", טען אבו תאבת. האחרון התחרט לאחר שקיבל שיחות מאיימות מאנשי חמאס.
השיחה המאיימת מחמאס
מתברר שאבו תאבת, שקיבל אישור בצד הפלסטיני לעבוד בישראל, הוזהר שבמידה ויקבל פנייה מהשב"כ, עליו לעדכן את קצין ביטחון הפנים של החמאס. "כאשר קיבלתי את האישור מהבילוש של החמאס יש דף נלווה בו כתוב שאם אתה נפגש עם שב"כ ישראלי חייב לדווח", סיפר בחקירתו בישראל. "מסרתי לאיש החמאס את כל הפרטים על אבו הייתם (איש השב"כ) ושהוא נתן לי כסף לקנות סים לטלפון".
אחרי שנוצר הקשר עם חמאס, אבו תאבת נפגש בקפיטריה בדיר אל באלח עם אבו מוחמד, קצין בביטחון הפנים של החמאס. במהלך הפגישה קצין החמאס הורה לאבו תאבת ליצור קשר עם איש השב"כ, כדי לבחון איזה מידע הוא רוצה "לשאוב" ממנו על הנעשה בעזה. אבו תאבת סירב אבל קצין החמאס הזהיר אותו, שבמידה והמפעיל שלו מהשב"כ יתקשר אליו, עליו לעדכן אותו בעניין וחייב אותו לקנות טלפון נוסף לשם כך.
בינתיים אבו תאבת המשיך לעבוד כרגיל כאינסטלטור ברמלה והסביבה. בהדרכת המפעיל שלו בחמאס הוא התקשר לאיש השב"כ ואמר לו שהוא מוכן לעבוד עבורו. "אמרתי לו שאני רוצה להיות איתו בקשר, הוא אמר שינסה להיפגש איתי", סיפר אבו תאבת לחוקרים.
כמה שבועות לאחר מכן אבו תאבת התקשר לאיש השב"כ והתעניין כמה כסף יקבל עבור פעילותו. לדבריו, איש השב"כ ביקש ממנו לצלם את כיכר 'אלנאצאר' בעזה עד לסוף כביש 'אלראשיד' משני הצדדים וכן את חמושי החמאס ותחנות המשטרה. "הוא שאל אותי מה יקרה אם יתפסו אותי מצלם, אמרתי לו שזה לא יקרה", שחזר אבו תאבת בחקירתו.
אבו תאבת הסתיר מאיש השב"כ שהוא מעביר את המידע למפעיליו בחמאס, שהוא למעשה משמש סוכן כפול. מקור לשני הצדדים.
כשהחשוד נלחץ בחקירה
חוקר: מה היו ההוראות של אבו מוחמד (קצין החמאס)?
אבו תאבת: "שאסור לי להתקשר דרך הטלפון והקשר היחיד הוא רק במפגשים עצמם ואם יש משהו דחוף לדבר עם המעבר (אנשי חמאס שהיו מהצד השני של ארז)".
חוקר: אתה הודעת למפעיל מהשב"כ שאתה בקשר עם איש חמאס מביטחון הפנים?
אבו תאבת: "לא. נשבעתי בהתחלה אצל החמאס שאני אדווח להם אם אתקשר לשב"כ כך...".
לטענתו, איש החמאס לא דרש ממנו לצלם מתקנים או מקומות בארץ, אלא רק להעביר לו מידע ופרטים על איש השב"כ ועל מה שהוא מבקש ממנו לעשות, אבל החוקר הציג בפניו תמונות שצילם ברחבי הארץ ונמצאו בטלפון הסלולרי שלו.
אבו תאבת נלחץ: "אני נשבע לך באלוהים לא יודע איך התמונות האלה הגיעו לטלפון שלי. פעם ראשונה שאני רואה אותן. אולי מישהו שלח לי דרך הוואטסאפ. אני אישית לא צילמתי ולא מצלם בטלפון תמונות כאלה".
חוקר: מישהו חוץ ממך משתמש בטלפון?
אבו תאבת: "לא. לא זוכר. אין אף אחד שביקש ממני לצלם דבר כלשהוא בישראל".
חוקר: אמרת שאתה לא מצלם בטלפון שלך, אתה ואני יודעים שצילמת בעזה. אז איך אתה אומר שאתה לא מצלם בטלפון שלך?
אבו תאבת: "נכון אבו הייתם (מפעילו בשב"כ) ביקש ממני לצלם בעזה ואני סיפרתי את זה, אבל בישראל לא צילמתי שום דבר והחמאס גם לא ביקש ממני".
לדבריו של אבו תאבת, במהלך עבודתו כאינסטלטור ברמלה הוא נהג לצלם חיבורים של צנרת או את העבודה שלו. קודם לכן עבד גם בקרית מלאכי אצל קבלן בניין ולאחר מכן בראשון לציון. הוא סיפר שגיסו סייע לו למצוא את העבודות בישראל או שמצא אותן דרך הפייסבוק.
הפוליגרף שהפיל את העזתי
אבו תאבת מסר לחוקרים שמות של אנשי חמאס שבאו איתו במגע, ביקשו שיעבוד בשבילם ויעביר את המידע שיקבל מאיש השב"כ אליהם. במשך חודשים אבו תאבת היה סוכן כפול. בשלב מסוים בשב"כ הצליחו לעלות עליו. הוא נעצר לפני כשלושה חודשים בעת שעבר ממחסום ארז לישראל ונחקר במתקן של השב"כ בכלא 'שקמה' באשקלון.
לאחר מעצרו עבר אבו תאבת בדיקת פוליגרף ממנה עלה כי מסר מידע שקרי לחוקריו לגבי אבו מוחמד, איש מנגנון ביטחון הפנים של החמאס, שהפעיל אותו כסוכן כפול ואשר אחראי על מערך הסוכנים שעובדים נגד ישראל. בהמשך, חשף שנפגש תשע פעמים עם אבו מוחמד במכוניתו באזור דיר אל באלח.
"בכל פעם הייתי משאיר את הטלפונים שלי אצלו", חשף אבו תאבת, "יום לפני שנעצרתי נפגשתי איתו בחאן יונס. הוא הסביר לי שהוא מפעיל סוכנים שעובדים עם השב"כ כנגד מדינת ישראל (הפעלת סוכנים כפולים). הוא רצה לדעת מה שם המלון בו עבדתי בתל אביב, אלו סוגי מכונית מגיעים למלון. אני נשבע לך שאני מספר את כל האמת".
פרקליטות מחוז דרום הגישה באחרונה נגד אבו תאבת כתב אישום חמור המייחס לו עבירות של חברות בארגון טרור ומסירת ידיעות לאויב. "יוער כי המשיב (אבו תאבת) ניצל את האישור והאמון שניתן בו ומסר ידיעות שיש בהן לפגוע בביטחון המדינה מכאן החומרה של המעשים ביתר שאת", נאמר בבקשה לעצור את אבו תאבת עד לתום ההליכים המשפטיים נגדו.
סנגורו עו"ד מוחמד ג'ברין מסר כי בכוונתו ללמוד את חומרי החקירה ולאחר מכן, יגיב על כתב האישום בבית המשפט.