בתוך יומיים איבדו בשבוע שעבר חילות האוויר של ארה"ב ואיטליה כלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים) בשמי לוב. אלו מצטרפים לעוד כמה מטוסים ללא טייס שאבדו במהלך פעילות בשמי המדינה, כולל אחד מתוצרת ישראל ואחד נוסף תוצרת סין.
בארה"ב ונאט"ו חוששים שהדבר קורה בגלל מעורבות של הרוסים ששלחו ללוב מתקנים לשיבוש והפלת מטוסים ללא טייס. בשני המקרים האחרונים נטען שהמטוסים לא נפלו כתוצאה מאש אויב כי אם מ"חסימה שהמקור שלה אינו ברור", כפי שנטען בחלק מהדיווחים.
במדינות שפועלות בלוב חוששים שרוסיה שלחה לזירה מערכות לשיבוש שליטה במטוסים ללא טייס אותם היא מפעילה על ידי צבא של קבלנים פרטיים. שכירי חרב בשמם הפחות מכובס שרוסיה נוהגת להשתמש בהם לא מעט בשנים האחרונות.
According to circulating reports, #LNA has shot down a "Turkish" reconnaissance drone over Al-Aziziyah, south of the capital #Tripoli
This seems to be the #Israeli-made Small Tactical UAS (STUAS) Orbiter 3 that may be used by Turkish operators pic.twitter.com/gQnB0ong0F
אם הסיפור נכון, אין זו הפעם הראשונה בה נטען שרוסיה מפעילה מערכות לשיבוש תקשורת עם מטוסים ללא טייס. בזמנו יוחסו לה כביכול שיבושי קליטת GPS בסביבת נמל התעופה בן-גוריון בישראל בחודש יוני האחרון. יש לציין כי לדבר לא התקבל כל אישור רשמי וגורמים רוסיים הכחישו בתוקף את הטענות.
בשנה שעברה טענו גורמים בארה"ב שצבא רוסיה משבש את פעולתם של כטב"מים אמריקאים בשמי סוריה. עוד טענו כי הרוסים פוגעים קשות במבצעים שלהם במדינה.
הפעם הראשונה בה האמריקאים הבחינו שצבא רוסיה משבש את פעולתם של כטב"מים, הייתה לפני כארבע שנים באוקראינה, אחרי סיפוח חצי האי קרים. לטענת בכירים בארה"ב הרוסים שיבשו את פעולות הכטב"מים של האו"ם שנשלחו לפקח על אזור הלחימה במזרח אוקראינה. עד היום הפנטגון מסרב לדווח אם האמצעים של הרוסים גרמו להתרסקויות של כטב"מים אמריקאים.
Allegedly an Italian Reaper drone crashed in Libya near Tarhouna. pic.twitter.com/ZJHcIh86EJ
סוג הכטב"מ שנעלם בימים האחרונים בלוב לא פורסם על ידי האמריקאים והיה חלק מהמשימה של ארה"ב ומדינות נאט"ו לפיקוח על האלימות במדינה וסיוע למשטר הרשמי.
ארה"ב מפעילה בלוב שני סוגים של מטוסים ללא טייס. האחד זה ה- RQ-4 גלובל הוק (דגם שהופל על ידי האיראנים) שמוצב בבסיס סיגונלה האיטלקי במסגרת טייסת הסיור השביעית. לאחרונה פורסם דיווח כי נשקל להוציא אותו משירות בגלל ההפלה במפרץ.
השני זה ה- MQ-9 ריפר שלצד משימות לאיסוף מודיעין גם מבצע משימות תקיפה באמצעות חימוש מונחה מדויק, ומוצב באותו הבסיס באיטליה במסגרת טייסת הסיור ה-324 שחלק ממנה פועל באיטליה וחלק אחר בבסיס 201 בניז'ר.