נשיא ארה"ב הנבחר, דונלד טראמפ, הבטיח לחזק באופן משמעותי את הכוחות המזוינים. בהתאם, חיל הים האמריקני נמצא בתנופת ההתעצמות הגדולה ביותר שלו מאז סוף המלחמה הקרה. המטרה היא להתמודד עם איומים אפשריים מרוסיה ומסין, וההצעה שעומדת כרגע על הפרק כוללת בנייה של לא פחות מ-355 ספינות חדשות - הצעה גדולה יותר ממה שהבטיח טראמפ במהלך קמפיין הבחירות שלו. נראה שהמהלך הוא חלק מתפיסת ההרתעה הכוללת של הנשיא, "צבא חזק כל כך שהוא לא יצטרך להילחם".
לצד זאת, מאות טנקים ונגמ"שים אמריקניים עושים את דרכם בימים אלה לעיר נמל בצפון גרמניה. משם יגיעו הספינות למדינות מזרח אירופה, וזאת לאור החששות בנאט"ו. לא מעט מומחים העלו לאחרונה את האפשרות שרוסיה תנסה לפלוש לאחת ממדינות מזרח אירופה, כמו לטביה או פולין.
>> העולם על פי טראמפ: כך ייראה הצבא ש"ימנע עימות באמצעות כוחו הבלתי ניתן לערעור"
על פי ההערכות, תהליך בניית הספינות החדשות ידרוש תוספת תקציבית של 5 עד 5.5 מיליארד דולר מעבר למה שתוכנן עבור עבור הצי לשנים הקרובות. "בין אם הקונגרס והממשלה יוכלו לממן את זה ובין אם לא, זה משחק אחר לגמרי", אמר ל-dailymail הבריטי גורם בתחום הספנות בארה"ב.
ההצעה כוללת את בנייתן של נושאות מטוסים וכן צוללות בעלות יכולת תקיפה. אלו ייבנו במדינות שונות בארה"ב, כולל וירג'יניה, מיין, מיסיסיפי, רוד איילנד ונוספות. כמו כן, ישנה דרישה לבנות נחתות נוספות שיהיו מסוגלות לשאת כלי שיט קטנים יותר.
"צי גדול יהיה טוב יותר לביטחון הלאומי וטוב יותר גם עבור הלוחמים, שייהנו משהויות קצרות יותר במשימות בים. המהלך הזה ייטיב גם עם הספינות עצמן, שיוחלפו בתדירות גבוהה יותר", הסביר גורם בכיר במועצת המספנות של ארה"ב. "רוסיה וסין הולכות להמשיך ולחזק את חילות הים שלהן, וזה לא הולך להיות פשוט יותר. אנחנו נצטרך את חיל הים שלנו".
למרות זאת, מומחים מסכימים על כך שגם אם תכניתו של טראמפ תצא לפועל – הדבר לא יתקרב לקצב בניית הספינות שהונהג בתקופת המלחמה הקרה. הנשיא רונלד רייגן, לצורך ההשוואה, העמיד יעד של הגדלת הצי ב-600 ספינות. על פי ההערכה, כיום יש לצי האמריקני כ-270 ספינות פעילות.