בחודשים האחרונים התגברה תדירות הדיווחים על תקריות בין חיילי צה"ל לצבא לבנון באזור הגבול. לא בהכרח דבר חדש אך כזה שקורה יותר ויותר לאחרונה. בחודש אפריל חצץ כוח או"ם בין חיילים משני הצדדים והשבוע נרשמה עליית מדרגה כשהלבנונים תועדו חמושים ב-RPG ומנגד מולם התייצב טנק של צה"ל.
מקובל לחשוב שהאויב של צה"ל בלבנון הוא ארגון חיזבאללה, אך האם צריך לקחת בחשבון את צבא לבנון ואולי בכלל יש להתייחס לארגון הטרור ואל הצבא כאל אותו האיום?
הנחת העבודה בצה"ל מאז סוף שנת 2017, היא שחיזבאללה שולט למעשה בצבא לבנון ושהלוחמים מהצבא וארגון הטרור משתפים פעולה באימונים, בפעילות מבצעית וגם בפעולות שבאזור הגבול עם ישראל, כולל בתחום איסוף המודיעין.
מבחינת צה"ל, האימון שכוחות מיוחדים אמריקאים מעבירים ללוחמי צבא לבנון, עובר גם לאנשי חיזבאללה. לא פעם פעילי חיזבאללה שפועלים בדרום לבנון לובשים מדי צבא. בחלק מהעמדות והמוצבים צה"ל הצליח לאתר פעילי חיזבאללה וחיילים לבנונים, שיוצאים יחד גם לסיורים משותפים.
החיילים הלבנונים ופעילי חיזבאללה מכירים טוב אחד את השני, כשחוץ מהעובדה שיש ביניהם לא מעט קשרי משפחה, הם גם נלחמו יחד לטיהור גבול לבנון-סוריה בקרבות נגד ארגוני דאע"ש וג'בהת אל נוסרה בשנת 2017. אחרי אותם קרבות שר הביטחון דאז אביגדור ליברמן, הכריז שדה-פקטו חיזבאללה וצבא לבנון הם גוף אחד.
בהמשך צה"ל חשף שקציני צבא לבנונים שהוצבו באזור הגבול עם ישראל, הם פעילי חיזבאללה לכל דבר. אחד מהם הוא מייג'ור יחיא חוסייני, שחוץ מתפקידו הפיקודי בצבא היה גם איש חיזבאללה ומי שאחראי על הקשר בין הארגון לצבא הרשמי.
שנים של תקריות גבוליות
לאחר החשיפה בישראל דרשו את הדחת חוסייני אבל זה לא באמת משנה, בגלל כמות הקצינים שמתוקצבים על ידי ארגון הטרור. צה"ל אף טען שנשק שסופק על ידי מדינות המערב ללבנון זלג לידי חיזבאללה. לטענת ישראל חלק מכלי הרק"ם שהוצגו במסדר מפורסם של חיזבאללה בשנת 2016, היו כלים שסופקו לצבא לבנון על ידי האמריקאים.
חיילים לבנונים כבר הפנו את הנשק שלהם נגד חיילי צה"ל. המקרה המוכר ביותר היה חילופי האש בין צה"ל לצבא לבנון ב-2010, במהלכם נהרג סא"ל במיל' דב הררי ז"ל. צבא לבנון מתעמת מדי פעם עם חיילים ישראלים בעיקר כשאלה פועלים במובלעות הישראליות לעבר הגבול. השיא, נכון להיום, נרשם בדצמבר 2018 אז חיילים לבנונים ממש נצמדו לחיילי צה"ל ובמהלך עימות מילולי אחד מהם אף כיוון את נשקו לעבר הכוח הישראלי.
לכך יש להוסיף מספר מקרים מהשנה האחרונה בהם צבא לבנון ירה לעבר מטוסי חיל האוויר שטסים בשמי לבנון. זאת כחלק מהחלטה של מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה לפעול נגד אותן טיסות, עוד נקודה שמלמדת על הקשר שבין ארגון הטרור והצבא הרשמי.
בשנת 2018 אף הכריז הרמטכ"ל הלבנוני כי במלחמה הבאה אם וכאשר תפרוץ, הם ילחמו נגד ישראל, בניגוד למה שקרה במלחמת לבנון השנייה. "הצבא רואה בישראל אויב ויצטרף ללחימה", צוטט האחרון.
התמונות שתועדו השבוע בגבול היו אולי המטרידות ביותר בתקופה האחרונה. חייל לבנוני מכוון מטול RPG לעבר טנק של צה"ל. אמנם אמצעי ישן שלא מסוג לגרום נזק רציני לטנק מרכבה סימן 4 אבל עדיין תמונות מטרידות של תקרית שעלולה לסכן לוחמים.
בראיונות רשמיים וגם בשיחות רקע, קצינים בכירים מישראל הודו שצה"ל יפעל גם נגד צבא לבנון. "בכל מלחמה שתפרוץ בצפון, לא יהיה מנוס מלהשמיד גם את צל"ב (צבא לבנון). לבנון כולה תיפגע ובתוכה כל תשתית שתסייע ללחימה", אמר לאחרונה קצין בכיר בתדרוך לכתבים.
מבחינת נתונים יבשים צבא לבנון לא נחשב לאיום משמעותי עבור צה"ל. חיל האוויר שם כמעט ולא קיים כאשר את הגיחה המבצעית האחרונה שלו ערך לפני כשלושה עשורים. גם מערך השריון מונה כמעט 400 טנקים שרובם ישנים. מסוג T-55 מודל 1960 וטנקים אמריקאים עם ותק דומה.
ככל הידוע צבא לבנון מונה כמאה אלף חיילים בסדיר ומילואים. אלה מחולקים לפיקודים תחתם פועלות חטיבות חי"ר וחטיבות משולבות של שריון וחי"ר. הנקודות שמעניינות את ישראל נמצאות ביכולת הנ"מ שלהם הכוללת כמה תותחים ישנים וטילי כתף. לכך יש להוסיף את מערך טילי הנ"ט שהמובילים בהם אלו טילי המילאן והטאו.
החשש: לוחמי חיזבאללה עם הכשרה מארה"ב
בשנים האחרונות ממשלת לבנון מנסה לשפר את יכולות הצבא, בעיקר יכולת התקיפה שלו על הקרקע ובים. מדינות רבות שהמובילות בהן אלו צרפת וארה"ב החלו לחמש את הצבא הלבנוני. זאת למרות מחאות אישיות שהועברו על ידי גורמים ישראלים, שאף דאגו להדגיש את המעורבות של חיזבאללה בתוך הצבא.
מדובר באספקה של מטוסי קרב, נגמ"שים, טילים וגם אימון של הלוחמים הלבנונים. על פי "defence-blog" צרפת העבירה לצבא לבנון עשרה כלי רק"ם המצוידים במשגרים לטילי נ"ט. בנוסף לכך, הועברו גם כמה עשרות טילי נ"ט, מערכות ואמל"ח נוספים. גם האוסטרלים מעורבים בסיפור הזה, עם אספקה של כלים משוריינים וציוד נוסף.
האמריקאים מכרו ללבנונים טילי נ"ט ולצדם גם מטוסי קרב קלים לסיוע קרוב מסוג A-29 סופר טוקאנו. המטוס כשלעצמו לא מהווה איום מבחינת חיל האוויר הישראלי, אבל טייס שיחדור את קו ההגנה עלול לגרום לנפגעים.
על פי הצהרות שנמסרו בעבר מהממשל בוושינגטון, האמריקאים השקיעו 1.5 מיליארד דולר באימון וחימוש של צבא לבנון. על פי השגרירות האמריקאית בבירות, הם אימנו לא פחות מ-32 אלף חיילים לבנונים ובנוסף נחתמה גם עסקה לאספקת מסוקי תקיפה אמריקאים, MD-500 דיפנדר, לחיל האוויר הלבנוני.
כוחות מיוחדים של ארה"ב הם אלה שמאמנים את החיילים הלבנונים ובמקביל, טייסים של חיל האוויר הלבנוני נשלחו לאימונים בארה"ב. אגב, לפחות במקרה אחד מלפני כשנה וחצי, הם נפגשו במקרה עם טייסים מישראל.