נמשך המשבר בין אנקרה לוושינגטון מצד אחד והתקרבות של הטורקים לרוסים מהצד השני. גורמים בטורקיה מאיימים לסגור את בסיס חיל האוויר של ארה"ב "אינצ'רליק" שבתחומי המדינה. בסיס מרכזי לפעילות במזה"ת ומול הרוסים שעל פי פרסומים מאוחסנות בו גם פצצות גרעיניות.
שר החוץ הטורקי, מבלוט צ'אבושלו, הצהיר כי יתכן שמדינתו תתעקש שארה"ב תעזוב את הבסיס אם תחליט להטיל סנקציות על טורקיה. "אם ארה"ב תנקוט צעדים שליליים נגדנו, ננקום. אנחנו ניערך לתרחיש הגרוע ביותר ונקבל החלטה", אמר השר הטורקי.
לאחרונה תרגלה טורקיה את סוללות טילי ה-400-S שרכשה מרוסיה מול מטוסי 16-F של חיל האוויר שלה מתוצרת ארה"ב. האימון המתוקשר גרר איום בסנקציות מצד ארה"ב שמתנגדת לדליפת מידע אפשרית כתוצאה מכך לצבא רוסיה.
Turkey will retaliate if the United States takes negative steps against it, Foreign Minister Mevlut Cavusoglu said on Wednesday when asked about the prospect of Washington imposing sanctions over Ankara's purchase of Russian S-400 defense systems. pic.twitter.com/22k9LQJNN1
בסיס אינצ'רליק הוקם על ידי ארה"ב עוד בשנות ה-50 ומאז פעול ממנו חיל האוויר הטורקי ומוצב שם באופן קבוע גם כוח גדול של חיל האוויר האמריקאי.
מטוסי חיל האוויר האמריקאי יצאו משם לתקוף את עיראק במלחמת המפרץ הראשונה ופעלו בגזרה עד אמצע שנות ה-90. במלחמת המפרץ השניה טורקיה אסרה על תקיפות מבסיס זה, אולם אפשרה לחיל האוויר האמריקאי לפעול משם בשמי עיראק.
הבסיס הזה הוא ביתה של כנף 39 של חיל האוויר האמריקאי ובאופן קבוע מוצבים שם כ-5,000 חיילים אמריקאי שמפעילים עשרות מטוסי קרב ומטוסי תובלה, בקרה ומודיעין, לצד עוד כמה מאות בריטים.
יש לציין שכבר תקופה ארוכה שהפנטגון מחפש אתרים חלופיים לבסיס הטורקי. בין השאר טייסות קרב אמריקאיות שפועלות במזה"ת עושות זאת כבר מבסיסים בירדן, במפרץ וככל הנראה שגם מכמה מדינות במזרח אירופה.
במקביל הטורקים מדווחים על התקדמות משמעותית במגעים לרכישת מטוסי קרב מהרוסים במקום מטוסי ה- F-35 שארה"ב מסרבת למכור להם בגלל שרכשו טילי נ"מ מרוסיה. "טורקיה פתוחה לכל חלופה למטוסי ה-F-35 של ארה"ב, כולל מרוסיה", התייחס לכך השר.
נראה כי מדובר בעסקה לרכש 36 מטוסי קרב מסוג סוחוי Su-35. מטוס קרב רב משימתי מהמתקדמים שיש לרוסים. בנוסף לזה רוסיה מנסה למכור לטורקים גם את החמקן שלה, SU-57, אולם לא ברור עד כמה הטורקים מתלהבים מהמטוס הזה. מדובר בפרויקט שלא הוכיח את עצמו וסובל ממשברים רבים.
לפחות על פי הצהרות של שר החוץ הטורקי, טורקיה גם מנהלת משא ומתן עם הבריטים לייצור מטוס קרב במשותף, אך לא ברור עד כמה זה נכון ואם יצא לפועל.