דבר נפל בצה"ל. האלוף חגי טופולנסקי, ראש אכ"א, החליט השבוע על שורה של תקנות חדשות שנועדו לחזק את המשמעת בצה"ל, להגביר את הייצוגיות ובכלל להפוך את הצבא ליפה ומכובד הרבה יותר. חלק מהתקנות די הגיוניות, כמו למשל ביטול הפטור מזקן – מלבד העניין הרפואי והדתי כל חייל בצה"ל יכול לחתום על זקן באישור של קצין בדרגת סא"ל. על פי הערכות בצבא רוב החיילים עם הזקן בעלי אישור סא"ל, ואת זה רוצים לבטל. אבל חלק מהתקנות נשמעות, לנו לפחות, מעט יותר מוזרות. אז כמו תמיד החלטנו לצאת לסיבוב קצר בצבאות העולם ולבדוק את המיקום של צה"ל במדד התקנות העולמי.
נתחיל מהתקנות החדשות של אכ"א, מבלי להתייחס לעובדה שצריך קצין שלם בדרגת סא"ל כדי לאשר זקן. לחיילי צה"ל אסור יהיה להחזיק בידיים בגדים שאינם תקניים, לא ללבוש, ולא להחזיק בידיים. זה אומר שמי שיצא באמצע היום לשופינג בעזריאלי צריך למצוא פתרון יצירתי לחולצה שהוא קנה. ההיגיון שמאחורי התקנה הזה אומר שמי שמחזיק בגד לא תקין ביד לא יעמוד בפיתוי וילבש אותו. מה ששמעתם.
עוד תקנה מעניינת שיזמו באכ"א קובעת שחייל צה"ל יסתובב רק עם אוזנייה אחת על האוזן. מי ששם את האוזניות שלו על שתי האוזניים כדי להעביר נסיעה או סתם הליכה ברחוב, עובר על החוק החדש, גם כי זה פוגע לו בדיבור, שזה משהו שלא ממש הבנו, וגם בגלל העניין הביטחוני. חייל שמסתובב עם אוזניות לא ערני לסביבה. ספרו את זה ללוחמים שיוצאי פעם בחודש ונמרחים באוטובוס.
ויש גם בשורה לנשות הקבע של צה"ל: מותר לכן להסתובב עם נעלי פלטפורמה בתנאי שאלה לא יעברו את ה-7 ס"מ. מישהו חשב שזה יותר יפה מעקבים. אה, וגם מותר לכן לשים לק אדום. ואם את לובשת צעיף הוא חייב להיות בצבע של צבא היבשה, ירוק או שחור. אז אולי עדיף בלי כי זה ממש לא באופנה.
עד פה צה"ל שלנו, ואם חשבתם שזה נשמע מוזר לא תאמינו מה קורה בצבאות אחרים.
לרס"רים בעולם יש הרבה מה להסביר
בצבא ארה"ב יש חוק שקובע שלחייל במדים אסור ללכת עם ידיים בכיסים, גם ביום קר. אתם בטח חושבים על משהו בכיוון ייצוגי אבל ההיגיון מאחורי זה שונה לגמרי. ההסבר מלמד שזה פוגע ביכולת של החייל להצדיע לדרגות הגבוהות ממנו.
לאותו צבא יש חוק, מאוד מחמיר, שקובע שלחייל אסור ללכת על דשא ואין שום תירוץ. הפטור היחיד להליכה על דשא זה אם אתה זה שקיבל את הפקודה לכסח אותו, משהו ששם עושים על בסיס שבועי. עוד משהו שקורה שם על בסיס שבועי וזה תספורת. התקנות בצבא ארה"ב קובעות שחיילים חייבים להסתפר פעם בשבוע, וזה ממש לא משנה אם השיער שלהם גדל או לא, חובה להתייצב אצל הספר ואף להירשם.
והנה חוק מצבא ארה"ב שממש אהבנו. כל חייל שרוצה לשחק כדורסל חייב לעבור בדיקת כשירות ולחתום על טופס שאלות מיוחד, רובן רפואיות וניתוח סיכונים. אותו חייל שחותם על טפסים ועובר בדיקת סיכון לפני כל משחק כדורסל, אותו חייל ממש, יוצא אחר כך למטווח, מסע ארוך או תרג"ד באש חיה, ולזה הוא כבר לא צריך טופס ניתוח סיכונים.
רגע לפני שנסיים עם צבא ארה"ב נספר לכם שבשלוש שנים האחרונות יש שם דיונים מאוד קדחתניים על תקנה שגם התקשורת מנהלת עליה דיון. האם לנשים במדים מותר להניק את התינוק שלהן בציבור?. הדיון הסוער פרץ אחרי ששתי חיילות בחיל האוויר האמריקאי צולמו כשהן מניקות במדים. התקנה עדיין לא נקבעה כי הם לא מצליחים להגיע להסכמה.
תקנה מעניינת בצבא הבריטי קובעת שעל חיילים אסור להסתובב עם מטריה, אסור להם לעטוף את הנעליים בגומי וגם אסור להם לדחוף עגלת תינוק כשהם במדים. התקנה על המטריה עוררה דיון סוער בממלכה, וזאת משום שעל פי התקנה זה מביא לניאוף, לא הבנו מדוע, ופוגע בגבריות של החייל הבריטי, כולל זה שחייל שמסתובב עם מטריה נראה הומו. מתברר שהתקנה הזו קיימת גם בצבא (ARMY) ארה"ב, אולם למי שמשרת בצי ובחיל האוויר האמריקאי דווקא מותר לשאת מטריה ואף מנפקים להם אחת כזו.
בתחילת השנה הוציא הצבא הסיני תקנה חדשה שקובעת כי חייל שיעלה במשקל לא יוכל להשתתף במבצעים של הצבא, ובמקרים חריגים אף ישוחרר מהשרות הצבאי. מומחה סיני שנדרש להסביר את התקנה הסביר כי, "השמנה של חייל פוגעת בתדמית שלו ושל הצבא, אבל לא רק. זה גם פוגע בביצועים של הצבא". העניין הוא שהתקנה הזו מתייחסת גם לחיילים עורפיים, כאלה שתפקידם מסתכם בלשבת מאחורי שולחן או מול מחשב. אין ספק, קשוחים שם בצבא הסיני.
הנה משהו מעניין באדיבות הרוסים. תאומים זהים שרוצים להתגייס למשטרה מחויבים לשרת ביחידת משטרת המהומות לתאומים זהים. היחידה הוקמה אחרי שמספר זוגות תאומים התגייסו באותו הזמן, מה שייצר בעיה לא קטנה. חוץ מזה אהבו שם איך שהם עובדים יחד, לפחות על פי נציג המשטרה במחוז בו הוקמה היחידה הם עובדים טוב יותר מיחידים, או מתאומים שלא משרתים באותה היחידה.
איך מגדירים קרב בצבא קנדה?
נסיים בבעיות של צבא קנדה, שם מתקשים מאוד בהגדרה החוקית של מה זה קרב. קנדה לא יודעת מה זה מלחמה, בכל זאת מדינה שאין לה אויבים, אם כי בעשור האחרון הלוחמים הקנדים צברו ניסיון קרבי בעירק, אפגניסטן ועכשיו כחלק מהקואליציה מול דאע"ש. אז הם ניסו להגדיר מה זה קרב, בכל זאת יש לזה משמעויות פיננסיות בצבא המתנדבים, רק שזה יצא להם די מגוחך, אולי אפילו קצת מטופש. לא נעייף אתכם עם שלל החוקים, אבל הדוגמאות כפי שהוצגו בתקשורת הקנדית אומרות הכול. על פי התקנות החדשות, טייס F-18 שמפיל פצצה השתתף בקרב, פשוט מאוד. אבל לוחם ביחידה מיוחדת שחדר לשטח של דאע"ש והפעיל ציין לייזר שמכוון את הפצצה שהפיל הטייס למטרה לא השתתף בקרב. בחודש שעבר ראש ממשלת קנדה, סטיבן הרפר, ניסה להסביר את התקנות אבל לא ממש הצליח, ואנחנו די מבינים למה.