בשני העשורים שחלפו מנפילת ברית המועצות וסוף המלחמה הקרה, סין התעצמה והפכה לשחקן אגרסיבי באזור מזרח-אסיה והאוקיינוס השקט. ההתעצמות הסינית והתוקפנות שהיא מגלה בשנים האחרונות מהווים איום משמעותי על כל השחקנים באזור כמו אוסטרליה, הפיליפינים ווייטנאם.
בחודשים האחרונים מתרבות הידיעות אודות מהלך שהחלה אוסטרליה לפני שלוש שנים במגמה להיערך למלחמה אפשרית עם סין. עד היום הייתה מפורסמת תכנית "כוח 2030"; תכנית התחמשות אוסטרלית במסגרתה הצי האוסטרלי יחוזק בשש צוללות מלחמה חדשות, אשר יגדילו את מלאי הצוללות לשתים-עשרה. אלא שהתכנית כללה סעיף סודי שעסק בצורך בצוללות גדולות יותר שיצטרפו לצי האמריקאי, ובכך יפגעו ביבוא וביצוא הסיני. עד כה, הסעיף הזה נשמר בסוד בכדי לא לפגוע ביחסים עם סין, אלא שסין מתחילה להיות הבריון האזורי ואוסטרליה מצידה נערכת לעימות.
אוסטרליה מכפילה את צי הצוללות שלה
לפי הידיעה שהתפרסמה באתר strategypage, במהלך שני העשורים הקרובים תכפיל אוסטרליה את צי הצוללות שלה, כך שרב הכלים הימיים שלה יהיו תת מימיים. בתוך כעשור, סדרת צוללות ה"קולינס" שבהן משתמשת אוסטרליה כיום, תוחלף בצוללות גדולות יותר שיוכלו לנווט למשך זמן ארוך יותר ולמרחקים ארוכים יותר, כאשר עלות כל אחת שני ביליון דולר (יקרות יותר מצוללות המלחמה הגרעיניות של ארה"ב). בנוסף לכך, כחלק מתכנית ההיערכות לתוקפנות הסינית, אוסטרליה רוכשת מטוסי חמקן מדגם F35s וספינות אמפיביות שלא היו בארסנל שלה בעבר.
ארה"ב חוזרת לוייטנאם?
האמריקאים מצדם לא נשארים אדישים ומחזירים כוחות אוויר וים לבסיסים שעזבו בפיליפינים בסוף המלחמה הקרה, בנוסף לכוחותיהם הפועלים במי האוקיינוס השקט. זאת על מנת לשפר אחיזה באזור, ולהגן על מתקני המחקר הפיליפינים, אשר מאוימים על ידי סין. כמו כן, קיבלו האמריקאים הזמנה מוייטנאם, החוששת גם היא מההתעצמות הסינית, לשוב לבסיס שבשטחה.
שני הבסיסים אליהם יחזרו האמריקאים בפיליפינים לא נבחרו באקראי; אלו הם שני הבסיסים שהיוו חוליית אספקה עיקרית במהלך מלחמת וייטנאם. אין ספק שתזוזות הכוחות הרבות באזור מהוות עדות נוספת להתחממות באזור. האם נראה בעשור הקרוב סבב לחימה של המעצמות הגדולות ארה"ב ואוסטרליה מול סין?