לא מזמן חגגנו 70 שנה לצבא ההגנה לישראל; 70 שנים של לוחמים שבוזים, שירים מדהימים וגם אוכל שנוי במחלוקת. המטבח הצבאי המהולל - ובעיקר מנות הקרב האיקוניות - הותירו חיילים רבים רעבים שחולמים על אוכל טעים (ואכיל) יותר. כך נוצרו להם מתכונים מיוחדים וחלוציים שעברו בגאווה מדור לדור והפכו לנכס צאן ברזל.
לכבוד חג הסוכות, החלטנו במערכת פז"ם לבקש מחיילים בהווה ובעבר את המתכונים שעשו להם את השירות הצבאי. ספר המתכונים שהרכבנו אולי נראה קצת מפוקפק, אך עדיין מדובר במטעמים שלא יביישו מסעדת שף - ויקפיצו את הטיול שלכם בכמה דרגות.
המעדן של הלוחמים בשטח. מה צריך בשביל זה? שלושה מרכיבים בלבד: טונה בשימורים, נייר טואלט ומצת.
איך מכינים? פותחים את קופסת הטונה, ומבלי לשפוך את השמן דוחסים אליה נייר טואלט. מדליקים את הנייר ונותנים לו לבעור למשך 15 עד 20 דקות. כשהאש מתכלה, המנה מוכנה לאכילה.
את המתכון הזה קיבלנו מיחידה שמקבלת לא מעט תרומות מאזרחים.
מה צריך בשביל זה? נתחי סטייק אנטירקוט או סינטה, פירות יער, שמן, מלח, פלפל שחור. אופציונלי: דובדבנים מסוכרים וגבינה צהובה.
איך מכינים? לוקחים את הסטייק, עושים לו "כיס כמו של קנגורו" ודוחפים אליו פירות יער, דובדבנים ושאר דברים טובים. חלק מהמחזורים של אותה היחידה נהגו להכניס לחגיגה גם גבינה. את כל הטוב הזה מהדקים, מרטיבים בשמן, בוזקים מלח ופלפל, מניחים על האש - ומסתערים.
אזהרה: הגבינה מקפיצה את רמת הכולסטרול בדם. ראו הוזהרתם!
הפינוק של לוחמי שייטת 13, שקיבלו לידיהם מפרץ סגור לאזרחים ורווי בת"ש (ובדגים). לפי העדויות שהגיעו אלינו, בצלילות הדיג הלא מעטות שלהם הם משתמשים בסכיני קומנדו וברובה ציד תת-ימי כדי לארגן ארוחות לתפארת.
מה צריך בשביל זה? רובה חצים, דג (מה שתתפסו במפרץ בעתלית), ניילון נצמד, מדורה או מנגל, לימון, תפוז ושום.
איך מכינים? אחרי שניקיתם את הדג, יש לחתוך חריצים לכל אורכו ולהכניס אליהם פרוסות לימון, תפוז ושום. כשהדג מלא בכל טוב, אפשר לפזר מעט מלח ולעטוף בניילון נצמד. אחרי שהטעמים נספגו, ניתן להניח את הדג על האש.
מסורת מהמארבים בדרום לבנון, שהתחילה בשלוש קומות, עלתה לארבע - והיו כאלה שהצליחו להגיע גם לחמש. מה צריך בשביל זה? הרבה לחם, גבינה צהובה, ירקות על פי הטעם - וקטשופ שיש בכל מנת קרב (או בפק"ל של כל חייל מגדיל ראש).
איך מכינים? לוקחים פרוסת לחם, מורחים קטשופ ומוסיפים גבינה צהובה, בצל, עגבניות ושאר ירקות. על כל הפרוצדורה הזו חוזרים עד שמגיעים לארבע קומות.
המלצת השף: בכל קומה כדאי להוסיף מרכיב ייחודי, למשל לימון או עריסה. בימי לבנון נהגו להחזיק גם "טוסטר קיבוצניקים", ושם מותר היה להוסיף שכבה של נקניק.
נקרא גם טוסט טירונות - פשוט כי אין טוסטר. מה צריך בשביל זה? לחם, גבינה משולשת ותה חם.
איך מכינים? לוקחים את הגבינה המשולשת (והקפואה) שצה"ל מחלק ומכניסים אותה לכוס תה רותחת. לאחר מכן שמים בין שתי פרוסות לחם ולוחצים חזק חזק.
קינוח אהוב ופשוט להכנה. מה צריך בשביל זה? בוטנים ממנות הקרב, סוכר ופינג'ן של קפה.
איך מכינים? לוקחים את הבוטנים ושופכים לפינג'אן שעל הגזיה. מוסיפים סוכר, ואחרי שהוא נמס מעט ונדבק לבוטנים, מורידים מהאש ואוכלים. ניתן לשדרג את הארוחה בסנדוויץ' עם שוקולד.
קינוח נוסף ופשוט להכנה. מה צריך בשביל זה? עוגות יבשות (אלה שצה"ל מחלק או מקבל בתרומות), יין פטישים (מהקידוש של שישי), ממרח חלווה - וממרח שוקולד למרחיקי לכת.
איך מכינים? שופכים את ממרח החלווה לקערה ומערבבים עם יין פטישים. ניתן להוסיף לתערובת גם את ממרח הקקאו ממנת הקרב. לאחר מכן לוקחים את העוגות היבשות ומצפים אותן בעיסה שנוצרה.
משקה מיתולוגי בצה"ל, שממנו נולד המושג "לדרבק". מגיע בדרך כלל גם עם טקס ותיקים.
מה צריך בשביל זה? חלב עמיד בקרטון (עם בקבוק זה לא עובד), קפה נמס (לא מגורען או כל סטייל תל אביבי אחר), תמצית רום, תמצית וניל, סוכר לפי הטעם, קרח, קנקן גדול וכף חזקה.
איך מכינים? שופכים לקנקן אבקת נס וסוכר, ומוסיפים כפית אחת של תמצית וניל וכפית אחת של תמצית רום. שופכים פנימה מעט חלב ומערבבים בכוח ובלי הפסקה, כמה שיותר זמן (לדרבק). מומלץ לדרבק 30 דקות לפחות ועדיף אפילו יותר, כדי לקבל כמה שיותר קצף. לאחר מכן מוסיפים את החלב ואת הקרח ומערבבים שוב.
סדר החלוקה המסורתי: קודם נותנים למחזור האחרון, אחר כך לקצינים והוותיקים - ורק בסוף לצעירים.
בתאבון!