זה קורה כמעט בכל יום. חוליות מחבלים ותצפיתנים של חמאס מנסים לתקוף את כוחות צה"ל שפועלים ברצועת עזה ולפני שהם מצליחים פוגע בהם טיל מדויק או מטח פגזים בקוטר 30 מ"מ. האזרחים בישראל נחשפים לאירועים האלה ולסרטונים המתעדים את החיסול כשזה מגיע מחיל האוויר לרוב או אמצעים שונים של זרוע היבשה. אבל האירועים האלה קורים בשגרה גם מכיוון הים, הלוחמים על הספינות אחראים להשמדה של מאות מחבלים שניסו לפגוע בכוחות צה"ל לצד השמדה של מרחבי שיגור ומגוון רחב של מטרות טרור.

שיתוף הפעולה בין לוחמי הים יבשה והאוויר מתקיים כבר שנים, מאז צוק איתן. אבל במלחמה בעזה הוא הפך לאינטימי. בטלפונים של חלק מקציני הים איתם הפלגנו על שלדג סימן 5 לפעילות מבצעית בעזה, הראו לנו תמונות שנשלחו מלוחמי היבשה ובהן ניתן לראות מחבלים הרוגים שספגו פגזים של תותח טייפון, רגע לפני שהצליחו לפגוע בכוחות צה"ל ברצועה.

הספינה במהלך פעילות מול חופי עזה (צילום: שי לוי)
צילום: שי לוי

הפלגנו על ספינת השלדג סימן 5 החדשה של חיל הים מנמל הבית של פלגה 916 באשדוד. סרן חוסאם הוא מפקד הספינה הראשון, הוא גם החובל הדרוזי הראשון שמפקד על כלי שיט בחיל הים, וקשה לפספס את הברק בעיניים שלו, כשהוא מדבר על הספינה. "יש לנו יכולת אש 360 מעלות", אמר. "לספינה הזאת יש יכולות לחימה על מימיות ותת-מימיות". בזו הם השתמשו לא מעט כשהטילו פצצות עומק על צוללנים של חמאס, מה שקרה גם ב-7 באוקטובר. "בעצם הכלים של חיל הים יכולים להתמודד עם כל האיומים שיש נגדנו והכל פה נבנה מאוד מרווח, זה אחד השיפורים של השלדג סימן 5, כדי שנבצע טוב את המשימה שלנו".

הוא מעדיף שלא לפרט על המשימות עליהן פיקד, אבל אמר ש"צריך להגיד שהצוות הזה פעל סביב השעון לאורך המלחמה, יחד סיכלנו מספר מאוד גדול של איומים. הוכשרנו להתמודד עם האיומים ואנחנו יודעים לתת מענה לכל סוג".

הספינה יצאה מהנמל עם ה"פלברה" המפורסמת של לוחמי הים, הרבה רעש ואפילו נאום של סרן חוסאם. הספינה תמרנה בין ספינות הסוחר שממתינות מחוץ לנמל ואז האיצה דרומה, לעזה. בדרך עוברים את אשקלון, חוף זיקים והגדר הצפונית של רצועת עזה. מקומות בהם אותם לוחמים ומפקדים נלחמו נגד עשרות מחבלים שיצאו על סירות גומי לחופי ישראל, שם רצחו אזרחים רבים. פצע שעדיין מדמם בלבם וגופם של כל לוחמי הים שפגשנו. התחושה שמטרות המלחמה ורוח הקרב שלהם התעצמו מאותו כישלון.

כשהמחבלים של חמאס יצאו על גבי סירות גומי מעזה ב-7 באוקטובר, הם נתקלו בספינות של סיירת כסיף, אחת מארבע הפלגות של 916, עליה מפקד סרן להב. "הספינות שלי נתקלו במחבלים ב-7 באוקטובר ומאז הם ממשיכים בקרב לחימה עצים ומתמשך, לוקחים חלק משמעותי בתמרון. הגדודים, חטיבות והאוגדות מתחלפות והחבר'ה פה על הספינות נשארים על הכלים וזה פשוט מרשים לראות את זה. השמדת מחבלים על היבשה מהספינות זה משהו יום-יומי, וכל פעם כשכלי שלנו מגיע לגזרה אנחנו עושים שיחת איפוס ותיאום עם הקצינים על החוף. אנחנו מעדכנים אותם כל הזמן על אויב שמגיע מצפון או מדרום להם".

לפני שנכנסנו למרחב הימי של רצועת עזה לוחמי הספינה תפסו עמדות קרב, טענו את הנשקים שלהם וביצעו ניסוי ירי לבדוק את התקינות. מרגע זה אנחנו בשטח מלחמה כשמהסיפון כבר רואים את ההרס בעזה. "אפשר לראות את הקרבה של עזה לנמל אשדוד, אשקלון ולזיקים", אמר לנו סא"ל מתן, מפקד פלגה 916. בזמן ההפלגה הוא הראה לנו מקומות שהפכו מוכרים, שאטי, המעגנה של העיר עזה עד שהגענו לפרוזדור נצרים, שם הפעילות אליה הצטרפנו. באזור הזה חברנו לספינות נוספות של 916 "שנמצאות שם 24/7 כחלק מהכוח שמאבטח את כוחות היבשה בפרוזדור נצרים", הסיבר סא"ל מתן.

שם, קרוב מאוד לחוף של עזה סא"ל מתן מסביר שלפלגה 916 "יש כמה משימות שאנחנו מבצעים בכל רגע נתון. דבר ראשון משימות ההגנה ולוודא שמהגבול הימי של מדינת ישראל לא תהיה שום חדירה. המשימות הנוספות שלנו הן משימות התקיפה המתוכננות של תשתיות טרור בים וביבשה, זה אומר שאנחנו תוקפים מחסני אמל"ח, למשל כאלה ששימשו את הקומנדו הימי של חמאס. זה יכול להיות מתחמים שאנחנו יודעים מאינדיקציות שיש בהם מחבלים". הוא ממשיך ומסביר ש"חיל הים לקח חלק משמעותי גם בתקיפות של מרחבי שיגור ועמדות, בעומק היבשה".

הכוחות בים, תיעוד מבפנים (צילום: יגאל קריחלי דוד)
סא"ל מתן, מפקד פלגה 916 בשיחה עם כתבנו | צילום: יגאל קריחלי דוד

מעבר לכל זה, ספינות פלגה 916 מבצעות בעומק עזה גם מבצעים יזומים בין השאר עם יחידות מובחרות, "עם שותפים בתוך חיל הים וגם שותפים מחוץ לצבא", אמר סא"ל מתן ולא פרט מעבר לזה. "יש יכולות שאנחנו יכולים להביא מהמערב, גם בתחבולה מול אויב שלא מצפה לפעולות מהאגף הזה (הים) וגם בהקשרים של הזווית ראייה מהפאה המערבית שמוחזקת בעיקר על ידי כוחות חיל הים. כשאתה רוצה לאגף את האויב מכל הכיוונים לחיל הים יש משמעות גדולה ביצירת לחץ ממערב".

מאז החל התמרון הקרקעי, פעילות משמעותית של 916 היא הסיוע לכוחות היבשה. כמעט בכל יום הם מצליחים לחסל מחבלים שמנסים להתקרב לכוחות, ובהתקדמות של הכוחות הם חלק מהאש המסייעת לפתוח להם את הדרך.

"אני לא אגיד כמה ספינות מסיירות בעזה בכל עת, אבל כמו שיש כטב"מים שמסייעים כל הזמן, גם מהים אנחנו מחזיקים כל הזמן קווי ראייה ואיסוף מודיעין לעבר היבשה", אמר סא"ל מתן. "אנחנו מאבטחים את כוחות היבשה בשגרה גם לאיומים מהים וגם מהחוף. כל שבוע יש בין 3 ל-4 מחבלים שמחוסלים על ידי הספינות של הפלגה, אחרי שהם מתקרבים לכוחות היבשה. בחלק מהמקרים הם מקבלים ירי אזהרה ואם הם ממשיכים ל"מרחבי השמדה", הם מחוסלים. במקרים רבים, בגלל הזווית רואים אותם רק מהספינות".

הספינה במהלך פעילות מול חופי עזה (צילום: שי לוי)
ספינות שאליהן הכוח חבר במהלך המשימה | צילום: שי לוי

את ירי האזהרה הם מבצעים בגלל מקרים רבים שבהם המחבלים נעים במרחב כשהם לא חמושים, או עם חמורים ועגלות, שבהן יש אמל"ח שלא רואים. לכן הוגדר "מרחב השמדה" שמי שנכנס אליו נהרג גם אם לא מזהים אמל"ח. "הם מכירים טוב מאוד את המרחבים האלה", הסביר סא"ל מתן, "ואנחנו נוקטים בכל אמצעי האזהרה. חמאס מנסה לחדור את המקומות האלה והתפקיד שלנו לוודא שזה לא קורה. כשיש תמרון של כוחות היבשה לעומק שטחי האויב, למשל פשיטה מפרוזדור נצרים או הפשיטה שיש עכשיו של אוגדה 98, אנחנו מקבלים איתורים לתקיפה ומשימות כחלק מלא מנוהל הקרב של האוגדה".

הוא ממשיך ומסביר ש"החי"רניקים מאוד מופתעים גם מאיכות התצפית שאנחנו מביאים, ומאש המדויקת שאנחנו מביאים. כשפגזים שלנו נוחתים קרוב לכוח צה"ל אבל בצורה מדויקת, זה נותן להם ביטחון בשטח שהם מתקדמים בו ועוזר להם בתמרון. גם כשהכוח היבשתי לא רואה את האויב, אנחנו רואים אותו ומשמידים בעצמנו או שסוגרים מעגל עם כלי טיס 'זיק' או מסק"ר. השילוב הזה בין ים, יבשה ואוויר הגיע לרמות אינטימיות ואיכות שמעולם לא היו בצה"ל".

לשומע מהצד זה יכול להישמע מעט מוזר, אבל בספינות לא אומרים שהם מסייעים לאוגדות שבעזה, השיח הוא שהם מתמרנים יחד עם אוגדה 162 או בתחילת התמרון הקרקעי עם אוגדה 36. למרות שהם בים, הנוכחות שלהם ביבשה מורגשת היטב.

הכוחות בים, תיעוד מבפנים (צילום: יגאל קריחלי דוד)
סרן להב מפקד סיירת כסיף בשיחה עם כתבנו | צילום: יגאל קריחלי דוד

מפקדי 916 וסיירת כסיף של הפלגה, אליה הצטרפנו לפעילות, מספרים שכיום יש להם גם יכולת להפעיל רחפנים מהספינות שלהם, מה שהופך את היכולת והשת"פ לעוד יותר מדויקים וקטלניים. "אתה מייצר קשר אינטימי עם הפלוגות והגדודים, אם אחרי זה אתה רואה חלל צה"ל מכוח שתמרנת איתו ודיבר איתך בקשר התחושות קשות. המחויבות שיש לנו לאבטחת כוחות היבשה, זה הרבה יותר ממקצועי, זה אחדות גורל, של אחים".

סרן להב, מפקד סיירת כסיף, מוסיף שלפני 7 לאוקטובר "היה לנו קשר טוב עם כוחות היבשה". אבל מאז שהחלה המלחמה "לקחנו את זה צעד אחד קדימה ואנחנו ממש תלויים אחד בשני, כשיש לנו מטרה משותפת. מזהים יחד אויב ומחסלים אותו ובלי השותפים, כמובן גם חיל האוויר מלמעלה לא נצליח". במסגרת השת"פ ההדוק, מפקדי פלגה 916 גם נכנסו לעזה כדי לחבור לכוחות, להרגיש את השטח ולפני כל תמרון גם לתאם פעולות משותפות.

סרן להב שהיה בכניסות האלה מספר ש"אתה רואה את ההרס ואת המשמעות של כל התקופה האחרונה והלחימה, התצפית והאש שסייעת מהים וכמובן את הכוחות שבפנים. נושא המפגשים האלה מאוד תלוי במשימה. אנחנו נכנסים לתוך עזה לשיח מאוד חשוב של סגירה על המשימה, גבולות גזרה וקווים שאנחנו מגדירים דברים ספציפיים. זה שיח חשוב כדי שלא נדבר רק דרך הקשר הצבאי ויש לי אותם גם בווטסאפ. אני יכול להגיד שגם הבאתי את מפקדי היבשה לספינות כדי שיראו ויבינו את הזווית שלנו, והיתרון שאנחנו נותנים להם".

הכוחות בים, תיעוד מבפנים (צילום: יגאל קריחלי דוד)
ספינות שאליהן הכוח חבר במהלך המשימה | צילום: יגאל קריחלי דוד

הלחימה על ספינות הבט"ש, גם השלדג החדישה, לא קלה גם כשהים רגוע כפי שהיה כשאנחנו הצטרפנו. הספינה זזה כל העת, מה שמאלץ את הגוף להפעיל כל הזמן את כל השרירים כדי לשמור על יציבות. אנחנו היינו שם כמה שעות, הם עושים את זה ימים שלמים וכמובן נלחמים כבר למעלה מתשעה חודשים. ובלב על האירוע המבצעי הזה, אי אפשר היה לפספס את תנאי השירות. האוכל שלהם באיכות שיא, והם אלה שמכינים אותו, כולל פירות ושתיה קרה שמוזרמים כשהתנאים מאפשרים כדי לשמור את כולם חדים ורעננים.

עוד לפני המלחמה ובאופן משמעותי גם במהלכה, חמאס ניסה לפגוע בספינות של חיל הים עם מטחים של רקטות וטילי נ"ט ששוגרו מבתים קרובים לחוף. כפי שפרסמנו בעבר, היו גם ניסיונות ללחימת סייבר נגד ספינות חיל הים. על כך אמר סרן חוסאם: "אנחנו יודעים מה האיומים שמופנים כלפינו, אבל עברנו הכשרות ומאומנים להתמודד איתם. במבחן התוצאה אף ספינה שלנו לא נפגעה. חיל הים הצליח להתחמק ולהתמודד מכל האיומים האלה וכרגע אנחנו שומרים על סד"כ כלים מלא".

לחיל הים קשה מאוד לפרסם את הפעילות שלהם, וגם אחרי הצטרפות להפלגות, רב הנסתר על הגלוי. "חיל הים סיכל מאות מחבלים לאורך המלחמה", אמר סרן חוסאם מפקד הספינה. "אבל איפה שכשלנו והיו מקרים כאלה, אנחנו נדע לתחקר ולהפיק לקחים. ברור שהתחושה ב-7 באוקטובר קשה, אבל עכשיו אנחנו במלחמה ואני יכול להגיד שאני והלוחמים שלי נותנים את המאה אחוז, כדי לחתור לניצחון ולהשמיד כל איום. קו ההגנה לעולם ייפרץ, היא לעולם לא תהיה הרמטית ועדיין אנחנו תמיד נדאג להשתפר ולהיות טובים יותר במשימה הבאה".

הספינה במהלך פעילות מול חופי עזה (צילום: שי לוי)
ספינה במהלך פעילות מול חופי עזה | צילום: שי לוי

לפני סיום נציין שחיל הים כידוע, לא מבוסס על כוחות מילואים. "התפיסה שספינות חיל הים מבוססות כוח סדיר. זה כלי לחימה יקר מאוד שלא ניתן לאפסן בימ"ח", הסביר סא"ל מתן. אבל במלחמה הם הבינו שצריך לעשות שינוי תפיסתי נרחב. "שימוש מושכל במילואים שלנו יגדיל את התפוקה המבצעית. בסוף המגבלה של הספינה היא אנושית, אנשים צריכים לישון".

לכן הם הקימו בפלגה 916 צוותים במילואים בתוך יחידת מילואים אורגנית. ממש שיכפלו את המבנה של פלגה 916, כולל תפקיד מפקד פלגה ובעלי תפקידים נוספים, במילואים. זה גם מאפשר להם מעבר להפעלה נרחבת יותר של הספינות עם אותו סד"כ כלים, גם לשמר את הידע המבצעי שנצבר לאורך השנים עם הניסיון שאנשי המילואים מביאים איתם.

_OBJ