פסיקה יוצאת דופן של בית משפט השלום בחיפה קבעה שחייל שעמד שעות ארוכות מול דגל ישראל וצעק שהוא "רוצה להתגייס ללגיון הצרפתי" יוכר כנכה צה"ל.
מ', תושב הצפון, עלה לארץ מאוקראינה לפני כ-20 שנה. הוא סבל מקשיי קליטה ושפה והסתבך במהלך ילדותו עם החוק. בצבא שובץ מ' כמכונאי רכב באחד מבסיסי חיל התותחנים. לטענתו, הוא סבל מלחצים נפשיים עקב סכסוך עם מפקדו, שהתנכל אליו לכאורה. בעקבות תלונות של חיילים ליחידה, שלטענת מ' היו תלונות שווא, הוא נשפט ל-20 יום בכלא 6, מה שהגביר מאוד את מצוקתו הנפשית. "כשיצאתי מהמעצר הייתי כמו זומבי. לא יכולתי לדבר", טען מ'.
בתום ריצוי העונש נשלח מ' לשרת ביחידה אחרת. במהלך ויכוח, חייל אחר הטיח בראשו קסדה וגרם לו לכאבי ראש עזים. מצבו הנפשי של מ' הלך והידרדר והשיא היה כשחיילים בבסיס הבחינו בו עומד שעות ארוכות מול דגל ישראל כשהוא צועק שהוא רוצה לשרת בלגיון הצרפתי. כמה ימים לאחר מכן נעלם מ' מהבסיס ונמצא מיובש על חוף הים לאחר ששחה שעות ארוכות.
מ' אושפז בבית חולים פסיכיאטרי והשתחרר בעקבות כך מהצבא. לפני כחמש שנים הוא פנה לקצין התגמולים בבקשה להכיר בו כנכה צה"ל בנימוק שהוא סובל ממחלת סכיזופרניה שהתפרצה במהלך שירותו הצבאי.
קצין התגמולים דחה את התביעה בנימוק שלא נמצא קשר בין מחלת הנפש לשירות הצבאי. באמצעות עו"ד מיכאל פסקל הגיש מ' ערעור על ההחלטה לבית המשפט השלום בחיפה. לערעור צורפה חוות דעת של פסיכיאטר מומחה שקבע כי ההפרעה הנפשית שממנה הוא סובל התפתחה תוך כדי שירותו הצבאי.
השופטת כרמלה גדעון ושני חברי הוועדה שדנו בערעור של מ' החליטו לקבל אותו וציינו שעוד מתחילת גיוסו לצבא, הוא סבל ממצוקה נפשית עקב קשיי שפה והסתגלות. "אותות המצוקה ששודרו על ידי מ' לאורך התקופה הקצרה בה שירת בצבא (7 חודשים בפועל ועוד חודשיים של אשפוז בבית חולים פסיכיאטרי) אמנם זכו לטיפול, אך ספק אם זכו לאבחנה נכונה במועד הנכון, דבר שייתכן והיה מונע את התפרצות המחלה בשלבים מאוחרים יותר כפי שתואר", הדגישו השופטת וחברי הוועדה בהם חברים שם שני רופאים.
לדבריהם, המחלה פרצה בעת שירותו הצבאי ולכן יש להכיר בו כנכה צה"ל בשיעור החמרה של 66 אחוז. השופטת חייבה את קצין התגמולים לשלם ל-מ' הוצאות משפט בסכום של 7,500 שקל.