למרות שישראל מכחישה באופן רשמי את הקשרים הביטחוניים שלה עם מיאנמר - מדינה שמואשמת בפשעי מלחמה ובביצוע רצח עם - שגריר מיאנמר בישראל אישר השבוע שאכן ישראל מספקת להם אמצעי לחימה.
בראיונות שהעניק ל"רואים עולם" בתאגיד השידור הציבורי כאן, והיום (ה) בגלי צה"ל, אמר השגריר שישראל מוכרת נשק למדינה ואף מסייעת באימון הצבא: "ביקשנו באופן רשמי לקבל מהמדינה שלכם נשק". הוא אף ציין שארצות הברית ומדינות אירופה מסרבות למכור להם נשק, אך הסביר ש"כל מדינה צריכה להגן על עצמה. אנחנו צריכים זרועות צבא, ים ואוויר חזקות. זה נורמלי".
נראה שבישראל ממש לא אהבו את החשיפה של השגריר: ישראל מכחישה בתוקף את מעורבותה באספקת הנשק למיאנמר. בתגובה לדבריו, השגריר זומן לשיחת נזיפה ונראה שגם אולץ להתנצל ולחזור בו מדבריו.
נזכיר שמיאנמר, מדינה עם רוב בודהיסטי, רודפת את בני הרוהינגה המוסלמים ועל פי האו"ם מבצעת בהם רצח עם, זאת כחלק מסכסוך שפרץ מחדש בחודש אוקטובר 2016, אז תקפו מורדים עמדות של כוחות הביטחון. התקיפה הזו הובילה לתגובה צבאית גדולה, שלטענת ארגוני זכויות אדם והקהילה הבינלאומית הייתה לא פרופורציונלית ואלימה במיוחד וכללה הרג של רבים וגירוש של מאות אלפי בני אדם מביתם. פליטים בני רוהינגה שהצליחו להגיע לבנגלדש, סיפרו על מקרי טבח מזעזעים בכפרים שנכבשו על ידי חיילים והועלו באש.
לסיפור הזה השתרבב שמה של ישראל, אחרי שהתברר שבין המדינות מתקיימים קשרים ביטחוניים ענפים. מסתבר שישראל מוכרת למיאנמר אמצעי לחימה, ציוד מודיעין וגם מסייעת באימון הכוחות שם. סיפור מה-30 בספטמבר 2015, מלמד שבישראל מבינים שמדובר בקשר בעייתי. באותה תקופה הגיעו לביקור בישראל בכירי הצבא של מיאנמר שנפגשו עם הנשיא ראובן ריבלין, הרמטכ"ל גדי איזנקוט ובכירים ישראלים נוספים. בישראל הצניעו את הביקור, אבל הרמטכ"ל של מיאנמר פרסם בעמוד הפייסבוק שלו תמונות מישראל כולל עם הרמטכ"ל אייזנקוט. הוא אף חשף שקיימים דיונים על רכש ציוד צבאי והדרכת כוחותיו, לצד קניית ספינות קרב.
הקשרים הישראלים לשלטון הרצחני הגיעו עד לבית המשפט. ארגוני זכויות אדם דרשו לעצור את הסחר הביטחוני, אולם תחת צנזורה קפדנית ומשפטים כמו "ביטחון המדינה", ישראל עוצרת את רוב הכתבות והביקורת בנושא. אלה גם היו הטיעונים של המדינה בבית המשפט. לא ברור מה סוכם בבית המשפט, משום שמדינת ישראל דרשה שהחלטת בג"ץ תישאר חסויה. בג"ץ קיבל את עמדתה והטיל צו איסור פרסום על החלטתו. "דווקא לעם היהודי, שסבל מרדיפה ואלימות, אסור לשתוק לאור המעשים הקיצוניים", אמר בתגובה רון לאודר, נשיא הקונגרס היהודי העולמי.