אירוע הירי שאירע בשעות האחרונות בבאר שבע הוא בדיוק מסוג האירועים שבגללם הוקמה יחידת הימ"מ - יחידה המאומנת להגיע לאירועים כאלה בכל נקודה בארץ ולהתמודד גם עם אירוע בני ערובה שנחשב למורכב ביותר.
"להבנתי מדובר באירוע מאוד נדיר, אני לא זוכר בשנים האחרונות, אם בכלל, אירוע כל כך חמור בכלל על רקע פלילי" אומר דוד צור, מפקד הימ"מ בעברו. "משהו שהחל כשוד שבו יורים והורגים כל כך הרבה אנשים והתפתח לבני ערובה. יאלצו גם לבדוק האם היה שם מאבטח כי זה סניף קטן ועד כמה שאני יודע זה לא היה מאבטח של הבנק וכנראה שהיה אדם מזדמן שהיה לו נשק. אבל את זה הזירה תאמר".
על הסתבכות האירוע, שנסיבותיו מבוררים כעת, יש לאסף חפץ, מפקד הימ"מ לשעבר לא מעט ביקורת. "במקרי שוד, הסיכויים להצליח בדרך כלל הרבה יותר טובים מאירועים לאומניים עם מחבלים – כי הם לא הגיעו לאירוע כדי להרוג אנשים, אלא באו להוציא רווחים כלכליים. פה כנראה הייתה הסתבכות. אני לא מבין איך משוד כזה יש כל כך הרבה הרוגים. אנחנו שומעים על מקרי שוד בהם יש הרוג או שניים אבל לא כל כך הרבה כמו האירוע בבאר שבע". עוד הוא אומר: "צריך מהר להגיע לאירוע ולעשות הכל כדי לסיים אותו תוך כדי משא ומתן. רק אם אין ברירה מפעילים כוח לנטרל אותו ואם הוא מסכן חיים צריך לירות בו".
ירי - אופציה אחרונה
הימ"מ, בהיותה יחידה מיוחדת, אוחזת ביכולות ספציפיות שנועדו לאפשר לה לבצע את המשימות הללו במהירות וביעילות. על יכולות אלו מספר צור. "הימ"מ לא זמין בכל נקודת זמן ובכל מקום בארץ, הוא מוזעק לאירועים חמורים לרוב כשהם רכובים, אבל יש להם גם יכולת הגעה מוסקת. יש לימ"מ יכולות מבצעיות מוכחות כשהיחידה מתאמנת על זה לא מעט ויש לה יכולת טובה לסיים אירוע כזה. היתרון של הימ"מ זה שהלוחמים עובדים על פי תרגולות קיימות, כשהם מאומנים היטב והם מצוידים היטב. לכן, הם יכולים במהירות גבוהה מאוד להיכנס למוד של פעולה. יש להם יכולות ניהול משא ומתן ולפריצה מאוד גבוהות. ברוב האירועים הפליליים אגב, מנהלים משא ומתן ללא שימוש בכוח וירי. ירי זה אופציה אחרונה, אבל במקומות שזה לא מסתייע יש להם יכולת ירי גבוהה. הם מאוד סלקטיביים בירי, מאוד מדויקים הם יורים רק במי שצריך לפגוע ולא בחפים מפשע וזה המומחיות שלהם".
אירוע בני ערובה נחשב על פי צור כאחד הקשים והמורכבים ביותר לביצוע; הלוחמים צריכים לדעת לפעול חזק ומהר, אך מנגד הם צריכים תוך שניות לזהות את המצב ולפגוע בשודד ולא בבן הערובה. "אירוע כזה הוא קשה מאוד ומהיותר מורכבים. זה אירוע שמעורר הדים ותשומת לב ונמשך יותר זמן. לכן, גם האימפקט התקשורתי והציבורי גדול יותר. זה אירוע מורכב ולכן צריך להיות מאוד מיומן בו".
לאחר סיום האירוע שוחחנו עם קצין משטרה בשטח, ששיתף אותנו במתרחש בין כותלי הבנק. "קיבלנו מידע שבתוך הבנק מתבצר שודד עם בת ערובה או בני ערובה. לא היינו בטוחים במספר האנשים", הוא מתאר. "הלוחמים עשו תרגולת כניסה לבנק כמו שעושים במקרה של תפיסת בני ערובה על ידי מחבלים. ההתנהלות היתה כמו לפיגוע או אירוע חבלני. הלוחמים נכנסו מוסווים כשהם חובשים כובעי גרב ירוקים כדי להסוות את פניהם. כשהם נכנסו לבנק זה היה כמו זירת אירוע חבלני. הם נתקלו בגופות של אנשים. בשלב מסויים השודד שחרר את בת הערובה, ואז שהם נכנסו פנימה לכיוון אחד החדרים השודד ירה בעצמו. הפעילות הזו של לוחמי ימ"מ הוכיחה את עצמה בעבר, אבל במקרה הזה לא היה בה צורך כי השודד שם קץ לחייו. הם סרקו את כל החדרים בבנק מחשש שיש שם מטענים או שודד נוסף המחזיק כלי נשק וכשלא מצאו דבר עזבו את המקום".
מאות מקרים בשנה
גם לאחר שהסתיים האירוע נשמעו קולות ירי מתוך הבנק בבאר שבע מה שהעלה שוב את רף החרדה. לבסוף התברר שהיה מדובר בסריקה באש של הלוחמים. "זה דבר מקובל" מסביר צור. "טיהור של מקום כזה הוא מקובל. לגבי התאבדות השודד אין לזה משמעות מבחינת לוחם הימ"מ אבל אני לא נכנס לנבכי מוחו של רוצח".
צור הוסיף על צוות המו"מ ואמר, "מדובר בצוות נפרד מאוד מיומן עם יכולות של פסיכולוגים. חברה שיודעים לנהל משא ומתן לסיום האירוע בדרך של שלום ולא אלימה. הם מאוד מתואמים עם הימ"מ זה כוח משטרתי שיש לו עשרות אם לא מאות מקרים בכל שנה שהם פותרים בצורה לא אלימה. מדובר בטופ של המדינה".