יולי 2006, שמונה צנחנים במילואים ישבו צמוד לחומה של בית העלמין בכפר גלעדי. הימים ימי מלחמת לבנון השנייה, רקטות נופלות על הגליל, מטוסי חיל האוויר בשמיים, והם מנצלים את רגעי המנוחה לשיחות חולין של אנשי מילואים. ברגע אחד התמונה משתנה, הופכת למדממת. רקטה שנורתה מלבנון נוחתת בצמוד לצנחנים, מבין כולם אהוד דיין הוא היחיד שנשאר בחיים. "זה נחת שני מטרים מאתנו וספגתי רסיסים בכל הגוף", סיפר אחר כך. רגע אחד הוא צוחק עם חבריו, רגע אחרי הוא מאבד את כולם ורואה תמונות של זוועה. 12 אנשים איבדה הפלוגה של דיין באירוע שנצרב בהיסטורית המלחמה.
יולי 2014, סגן אוהד רויסבלט מוצא עצמו שוכב לבד פצוע מרסיסים. אחרי שנאלץ להיכנס על נגמ"ש מיושן וגם מקולקל עזה בוערת, ובתוכה גם הנגמ"ש שלו, נגמ"ש המוות, קטל את חייהם של שישה מחיילו של אוהד, חייל נוסף אורון שאול נחטף ולאחר מכן הוכרז כחלל. באותם רגעים אוהד היה בטוח שהוא לבד בעזה, מדמם, "ובטוח שאני הולך למות. שהמחבלים יבואו לקחת אותי". אוהד כמו גם אהוד חולץ לבסוף ושניהם החלו במסע הארוך לשיקום הגוף ולא פחות חשוב לשיקום הנפש.
בערב יום רביעי, בזכות טוב לב של הרבה מאוד אנשים, יצאו השניים לטיול שחרור בהודו. הם עשו זאת כחלק מקבוצה של עוד 20 פצועי צה"ל. "אין סיבה שלוחם צה"ל שנתן את גופו למען המדינה לא יצא לטיול שחרור כמו שאר חבריו שלא נפגעו, זה החובה שלנו", אמר לפז"ם האלוף במיל' אליעזר שקדי, יו"ר אגודת הידידים של ארגון נכי צה"ל שיזמה את הפרויקט יחד עם חברת "אל על".
לקוחות VIP
הגענו לשדה התעופה רגע לפני שהם עלו למטוס שייקח אותם למדינה הרחוקה. כיאה למעמדם הם זכו לפינוק מלא בטרקלין, השמור בדרך כלל ללקוחות VIP שטסים לחו"ל. באגודת ידידי צה"ל ובאל על עשו הכול כדי שהם ירגישו כאלה. המראה של האוכל שהוגש להם הזכיר מסעדות יוקרה בניו יורק, וצוות המטוס כולו הגיע לשם לפגוש אותם. קשה היה לפספס את ההתרגשות של המשפחות שבאו ללוות אותם, וגם לא את זו שאחזה באלופים הקשוחים שקדי ויואב גלנט, עד לאחרונה יו"ר אגודת הידידים שהוחלף על ידי שקדי.
הרעיון לטיול הזה נולד במסדרונות בתי החולים, כאשר נציגי אגודת הידידים באו לבקר ולחבק את פצועי צוק איתן. "שכבתם שם כשאתם עוד עטופים בתחבושות ומחוברים לצינורות", אמרה ורד רוט, מנהלת אגודת הידידים של ארגון נכי צה"ל. ורד סיפרה שהם מטפלים בכל יום בלוחמים שנפצעו בלבנון, בשכם וברצועת עזה, ששוכבים בבתי החולים ובתהליך השיקום המפרך. היא ציינה שנציגי האגודה שמו לב שהחלום של נכי צה"ל לצאת לטיול תרמילאים בעולם, מה שהפך להיות סמל ישראלי של כל חייל צה"ל במעבר מהשירות הצבאי לחיים האזרחיים, הלך והתרחק. "אני יוצא לטיול כזה פעם ראשונה כשאני בן 35 עם ילדים", סיפר אהוד דיין.
אהוד דיין מתקשה להיפרד מילדיו, שדי נהנו מאירוח המלכים, אבל שמח ומתרגש לצאת לטיול השחרור הראשון שלו. "אני השורד היחיד מהקבוצה שישבה לידי. ספגתי רסיסים בכל הגוף אבל השתחררתי אחרי שלושה ימים, ולאחר מכן מגיע לביקורות. עיקר הפציעה זה הלם קרב, יש לי עוד נכויות שונות כמו פגיעות עצביות ובעיות שמיעה, אבל העיקר זה בפנים. בסוף מסתדרים ואין מה לעשות". על הטיול אמר, "זה נראה לי יותר מסקרן ודברים שרואים משם הם אחרים ומכניסים אותך לפרופורציות. לראות את ההתגייסות זה מגניב, לא משהו שרואים כל יום".
"הצוותים נלחמו מי יטיס אותנו"
"טיול שחרור", פרויקט הדגל באגודת הידידים של ארגון נכי צה"ל לשנת 2015 החל לפני מספר חודשים בישראל, עם גיבושה של הקבוצה. חבריה הכירו זה את זה והתוודעו להליך השיקום האישי שעובר כל אחד. כבר אז הם גם זכו לפגוש את צוות המטוס, שאף הגיע גם הוא לטרקלין. דיין סיפר על המפגש הקודם ש"נראה לי שהם התרגשו יותר מאתנו. הקברניט סיפר שהצוותים שלהם נלחמו על מי יטיס אותנו, וזה ממש מרגש".
דיין הוא הסבא של החבורה, הם טסים לשבועיים והאישה נשארת לבד עם הילדים. "המשפחה מפרגנת. חוץ מזה, כשהיא טסה לתאילנד אני נשארתי לבד עם הילדים, אז עכשיו אני מחזיר לה", אמר בחיוך.
כאמור, חברת התעופה הלאומית אל על, בחרה לקחת חלק בפרויקט הייחודי ולהטיס את הקבוצה ליעדה בהודו. הצוות והטייסים, בעצמם אנשי מילואים של חיל האוויר, נפגשו עם חברי הקבוצה בבית הלוחם בתל אביב לקראת טיסה 071 למומבאי. כלל המשאבים למסע גויסו מתורמים מישראל, שבחרו באופן הזה להביע את הערכתם לפצועי ונכי צה"ל. באחרונה אף נערך מפגש מרגש בינם לבין קבוצת התורמים. "אתה מסתכל על כל זה ומתרגש, לא מאמין שככה אנשים התגייסו עבורנו", אמר סגן אוהד רויסבלט.
המפגש בשדה התעופה הוגדר שם כ"מסיבת שחרור", אליה הגיעו בכירי אל על, מנהלי ארגון נכי צה"ל ואגודת הידידים. כולם הסתובבו שם בין הפצועים, חיבקו ובכלל היה נראה שמדובר כבר בחברים ותיקים. קשה היה שלא להתרגש מגודל המעמד. מודה שצמרמורת עברה גם בגופי.
רגע לפני שעלה למטוס אמר לי סגן רויסבלט, "הפציעה כל הזמן קיימת ואני מרגיש אותה כל הזמן. ודווקא אירועים כאלה עוזרים לך לשינוי ולשבור את השגרה. כשהתקשרו אלי מבית הלוחם לשאול אם אני רוצה לבוא להודו, דבר ראשון אמרתי וואו, בטח שאני רוצה לבוא. חוץ מזה מבחינתי זה הכנה לדרום אמריקה", אמר בצחוק. ברגע של רצינות הוסיף, "הם גם חיברו פה בין כל הפצועים. הכרנו בנסיבות האלה כשהמסלול שלנו מאוד דומה וזה חיבור ייחודי. גם הטייסים וצוות המטוס מאוד התחברו אליו", משהו שנראה היטב במסיבת השחרור.
אליעזר שקדי: "כולם נרתמים מאהבה לאנשים האלה"
האלוף במיל אליעזר שקדי, בעבר מפקד חיל האוויר ומנכ"ל אל על, הוא שועל קרבות שראה הרבה בחייו. צבר למעלה מ-3,000 שעות טיסה, הפיל מטוסי אויב וגם איבד חברים. צריך היה לראות את פניו של שקדי כדי לראות את גודל ההתרגשות כשהסתובב בין הפצועים וחיבק אותם. "יש פה משהו מאוד מיוחד ומרגש", אמר לי שקדי. "אני מאמין גדול במדינה הזו ובאנשים שלה, בלי ציניות, אנשים במדינה מעריכים מאוד את מה שהפצועים עשו, מעריכים אותם ואוהבים אותם. אתה רואה את זה באהבה שמשדרים להם. אתה רואה את ההתרגשות הזו על הפנים של צוות המטוס, של אגודת הידידים וכל מי שעשה. לא פשוט להרים דבר כזה וכולם נרתמו מאהבה לאנשים האלה".
מדובר באופרציה לא פשוטה, ונזכיר שאל על נרתמה גם למשלחת בנפאל. אבל שקדי מבטיח שזו המשלחת הראשונה אבל לא האחרונה, "אנחנו נלמד ונתחקר את מה שקורה פה עכשיו, ואני מאמין שזה יהיה אירוע מעצים ומשמעותי שנוליך קדימה שוב, ונדאג גם לפרויקטים חדשים".