"על פי הערכה, יש כשלושה וחצי מיליון אזרחים ששירתו בעבר בצה"ל. יצאתי מנקודת הנחה שלכל אחד מהם בוודאי היה אירוע מכונן ומשמעותי בשירותו הצבאי. הסיפורים מצה"ל משפיעים על כולנו גם בהמשך חיינו". במילים האלו מסביר רס"ן במיל' רני בנדר (49) כיום איש נדל"ן מחיפה, את הרעיון למיזם שהקים.

מיזם "נקודת ציון" הוא פלטפורמה דיגיטלית אליה אנשים מעלים ראיון שלהם, באורך של עד 15 דקות. יש לכל מתראיין 6-7 שאלות מוגדרות ואפשר לבחור אם אתה מעדיף שיראיינו אותך או שתעלה סרטון של עצמך. כל משתתף יכול לתייג את היחידה בה שירת ואת תקופת השירות, וכך באמצעות חיפוש מתקדם וסיווג מסודר כל אחד יכול לחפש ולמצוא סיפורים מהתקופה ומנקודת המבט עליהן הוא רוצה לשמוע. הכל קורה תחת פיקוח של ביטחון מידע ונהלים על פיהם לא "מחסלים חשבונות", אלא רק מספרים סיפורים".

מיזם נקודת ציון (צילום: באדיבות המצולמים)
שר הביטחון גלנט עם יו"ר העמותה, רני בנדר(מימין), וד"ר סייפן וינברג | צילום: באדיבות המצולמים

החידוש המרכזי של הפלטפורמה הוא שהיא לא מתמקדת רק במורשת קרב, אלא בסיפורים האישיים והחווית של כל אחד מאיתנו. "רוב האנשים לא נלחמים בצבא, בטח שלא בצה"ל של היום. בפלטפורמה שלנו אנחנו מתעדים סיפורים של אנשים גם אם הם שירתו בדובר צה"ל, קציני לוגיסטיקה או מדריכי צניחה - לכל אחד יש חותמת מהצבא שחשוב לשמר", רני מסביר.

"חשבנו שאם ניקח מכל אחד את האירוע שלו, ונלמד ממנו את הערכים החינוכיים, נקבל את פסיפס מורשת צה"ל. הבנו שיש לנו פה הזדמנות לראות סיפורים מזוויות ראייה שונות", מוסיף רני. "אנחנו רוצים לקבל רשומון של אותו הסיפור, מסופר מנקודת מבט של מספר אנשים שונים".

מה המטרה של המיזם?

"היעד הראשון הוא לתעד ולשמר את המורשת. ניקח לדוגמה את החבר׳ה של מלחמת יום כיפור ומלחמת ששת הימים, הם לא חיים לעד. אם לא נשמר את הסיפור שלהם אנחנו יכולים לאבד אותו. המטרה השנייה היא חינוך - אנחנו עושים פיילוטים בבתי ספר בהם תלמידי תיכון מראיינים קרובי משפחה שלהם ושומעים על השירות הצבאי שלי. סוג של עבודת שורשים צבאית. דרך הסיפורים שאנחנו מתעדים, התלמידים לומדים על המורשת המשפחתית ואיזה ערכים משמעותיים יש לשירות בצבא".

האלוף שקדי עם המתנדבים (צילום: באדיבות המצולמים)
האלוף במיל' אליעזר שקדי משוחח עם מתנדבי העמותה | צילום: באדיבות המצולמים

איזה סיפורים משמעותיים היו?

"לקחנו שלושה חברים מסיירת צנחנים שהשתתפו באירוע בדרום לבנון בשנת 87 וכל אחד סיפר מנקודת המבט שלו. זה היה מרתק. אחד דיבר על הדילמות, אחד דיבר על האתגר הפיקודי, אחד דיבר על המציאות בשטח. זה מדהים כי זה אותו אירוע. מפקד חיל האוויר לשעבר אליעזר שקדי דיבר על החלטות מורכבות שקיבל אל מול הטייסים שלו בעת מבצע תקיפה בלבנון, בהתייחס להחלטות שנתן בזמנו ראש הממשלה רבין לפני המבצע.

דיברנו גם עם מדריכת נערי מקא"ם שסיפרה על המסע שהיא עברה עם החיילים שלה, על איך היא ממש הצילה להם את החיים ונלחמה על כל אחד מהם. אנחנו מראיינים גם אנשים מוכרים, כמו שר הביטחון ושר החינוך. יש מקום לסיפורים של כולם".

מה התגובות שקיבלתם עד כה?

"לפני כחודש עשינו פיילוט בארגון נכי צה"ל והגענו לראיין שמונה חבר'ה, כל אחד בגיל שונה וממקומות שונים. אחרי שלושה ימים התקשרה אליי האחראית מבית הלוחם וסיפרה לי שהמרואיינים לא הפסיקו לדבר על המשמעות של הראיונות עבורם והם הרגישו כי הסיפור שלהם ראוי להישמע.

עשינו את זה גם בכמה בתי ספר וראינו תוצאות מדהימות. התלמידים והמורים מדווחים על עניין וסקרנות בתהליך החינוכי שהמיזם מעניק להם. הילדים סיפרו ש"בחיים לא ידענו מה אבא עשה בצבא" וגם "בחיים לא ידענו שסבא היה ביחידה הזאת והזאת".

מה החלום? לאיפה היית רוצה שהמיזם יתפתח?

"שכל אחד ישתף את סיפורו. חשוב שהמיזם יהיה שייך לכלל המשתמשים ששירתו בצה"ל שהם למעשה המגוון של החברה הישראלית. אני רק דוחף את זה, אבל מקווה שכמו שיש את ארכיון צה"ל אז יהיה גם מיזם חינוכי שמאגד את הסיפורים האלה, של כל מי שהיה בצבא. גברים, נשים, יהודים, נוצרים, דרוזים, מוסלמים - כולם. הסיפור של צה"ל מורכב מסיפורים אישיים, אבל בסוף - זה הסיפור של כולנו".


מיזם "נקודת ציון" מורכב כולו ממתנדבים וכלל השותפים, בניהן קצינים בכירים במילואים עושים את עבודתם ללא שכר אלא מתוך ציונות, חיבור ואמונה. כדי לתמוך במיזם, תוכלו להירשם באתר "נקודת ציון" כמראיינים, כמתראיינים, או כעמותות ובתי ספר שרוצים להשתתף. ניתן לסייע למיזם גם בתרומה כספית דרך אתר המיזם https://nekudat-zion.org.