קבוצה ראשונה של חיילים איראנים הגיעה לרוסיה במטרה ללמוד להפעיל את מערכת טילי הנ"מ מסוג S-300, כך הצהיר שר ההגנה האיראני בראיון לערוץ טלוויזיה מקומי. עוד ציין שקבוצה נוספת תצא לרוסיה כדי ללמוד את המערכת, ולאחר מכן הם יעבירו את ההכשרה בעצמם.
גם כעת, אחרי שסיכויי התקיפה הישראלית נגד הגרעין האיראני ירדו באופן משמעותי, עדיין מדובר בטילים שמדאיגים מאוד את מערכת הביטחון הישראלית, ובצדק. מדובר במערכת טילים הנחשבת לאחת מהמתקדמות בעולם, כזו שיכולה להגביל מאוד את חופש הפעולה של חיל האוויר הישראלי. לדברי שר ההגנה האיראני, המערכת תגיע לאיראן עד סוף השנה הנוכחית.
על פי הדיווחים, רוסיה תעביר לאיראן חטיבה של טילי S-300PMU-2 בנוסף לשני גדודים, שבכל אחד מהם יהיו ארבעה משגרים. כל טיל כזה מגיע לטווח של 200 ק"מ, ומערכות הבקרה שלו מסוגלות לעקוב אחר 100 מטרות במקביל, תוך כדי נעילה על 36 מטרות שונות. מדובר במערכת ניידת, מה שמקשה מאוד על המעקב אחריה וכמובן על ההשמדה שלה, והיא ניתנת להפעלה תוך דקות בודדות. כמו כן, מדובר במערכת שדורשת מעט מאוד תחזוקה ויודעת לפעול גם באופן אוטונומי.
ל-S-300 יש גרסה מתקדמת אף יותר המכונה S-400, ועל פי שר ההגנה האיראני, "ייתכן שאיראן תרכוש גם את ה-S-400, אם נחשוב שזה הכרחי". נדגיש שזה משהו שהיום לפחות, הם יכולים לעשות די בקלות, בהתחשב בכך שרוב הסנקציות נגד המדינה הוסרו, ובנוסף, הופשרו כספים איראנים בהיקף של מאות מיליארדי דולרים.
החתימה על עסקת ה-S-300 נחתמה עוד בשנת 2007, אולם לחצים ישראלים הצליחו למנוע את העברת הנשק הזה לידי האיראנים. דחייה שכאמור, הסתיימה עם החתימה על הסכמי הגרעין. תהיו בטוחים שבישראל יש מי שעוקב אחר המערכת ואוסף עליה מודיעין. כך לדוגמה, בחודש מאי האחרון, טייסי סופה (F-16I) של חיל האוויר הישראלי התאמנו לצד מערך הקרב של חיל האוויר היווני, כשבין היתר, טייסי הקרב מישראל התאמנו מול סוללת נ"מ מסוג S-300 שהיוונים רכשו בעבר מהרוסים. "בזכות התרגיל שהתקיים ביוון, צבר חיל האוויר הישראלי כמות גדולה של מידע חשוב על מערכות הנ"מ של רוסיה, ואף בחן את הטקטיקות שלו נגד אותן מערכות", מציינים בפרסומים זרים.