לוחמה בשטח בנוי נחשבת לסיוט הגדול של צבא היבשה. מספיק מחבל אחד בחלון עם קלצ'ניקוב כדי לבלום מתקפה. כל סמטה, כל רחוב וכל בית הם מלכודת מוות.
זה בדיוק מה שקרה בשנת 2014 במהלך מבצע צוק איתן, כשמחבל כזה פתח באש לעבר כוחות הקרקע שהתקדמו בסמטאות הצפופות של עזה. רק שלכח הזה היתה השגחה מגבוה, עיניים בשמים בדמות כטב"מ של חיל האוויר.
המפעילים והמפעילות זיהו את האיום והזהירו את הכוחות. עקבו אחרי המחבל כשניסה להימלט במסלול בריחה שהסתיים בפיצוץ גדול מכלי טיס של חיל האוויר, שהוכוון על ידי אותו הכטב"מ.
האירוע הדרמטי הזה תועד וכמוהו היו בכמויות. חייהם של מאות חיילים ניצלו בזכות "מלכי השמיים" של חיל האוויר. מנגד, מאות מחבלים נוטרלו בזכותם.
מפעילי הכטב"מ, או בשמו הצה"לי כטמ"מ - כלי טיס מאויש מרחוק - מאתרים וסוגרים מעגל על משגרי רקטות, מבטלים תקיפות כדי לא לפגוע באזרחים וזה רק חלק זעיר ממה שמותר לספר על הפעילות שלהם. כל טייסת כזו (הכוונה למסגרת בחיל האוויר ולא לאישה שמטיסה מטוס) בעלת רמת סיווג גבוהה ביותר בחיל.
ביום רביעי השבוע הסתיים קורס מפעילי כטב"מ מספר 33 בפיקודה של המפקדת האישה הראשונה בקורס זה ואנחנו היינו בבסיס חיל האוויר, לראיון מיוחד עם מפקדת הקורס סרן ע' וארבעת המפעילות החדשות, שסיימו בהצלחה את ההכשרה תחתיה. שיחה על תחושת שליחות במערך עוצמתי, שגדל באחוזים מפלצתיים כל שנה.
"תחושת המשמעות בשירות במערך הזה היא עצומה. לא יצאו משימות בלי המערך שלנו כי מבינים שזאת הדרך הכי טובה להגן על האנשים בשטח", מדגישה סרן ע'. "כמות הפעמים שישבתי בתוך קרון, יצאתי ממנו וקראתי באתרי החדשות על מה שהייתי שותפה לו זו תחושה מעצימה ביותר".
בימים אלו נמצא מערך הכטב"מ של צה"ל בתהליך צמיחה ארוך טווח, שבסופו יגדלו מספר הטייסות, המפעילים וגם המשימות. בהמשך בית הספר לכטב"מ עתיד לעבור מבסיס פלמחים לחצרים.
המשימות שלהם כוללות באופן רשמי סיוע לכוחות היבשה וגם למטוסי חיל האוויר, איסוף מודיעין ועוד. טייסות כטב"מ ביצעו שליש מסך כל שעות הטיסה של חיל האוויר וכשמדברים על שעות טיסה מבצעיות, הנתון מזנק דרמטית לאזור ה-70 אחוזים.
זהו הישג מרשים למערך שנמצא בתחילת דרכו. הכל החל אי שם בשנות ה-70 ובאותה התקופה, איש לא האמין בו. את השימוש במטוסים ללא טייס המציא מהנדס בתעשייה האווירית בשם אד אליס. המזל"ט הראשון שייצר יחד עם בוגרי חיל האוויר, היה למעשה טיסן גדול שנשא מצלמה.
רק בסוף שנות ה-70 התחילו להבין את מה שאליס ראה כמעט עשור קודם, והשאר היסטוריה. כיום מדינת ישראל נמצאת ב"ליגה" של המעצמות הגדולות. כלל הכטב"מים של חיל האוויר הם מייצור כחול לבן, המערך הזה כבר נגס בכמות משמעותית ממשימות המטוסים המאוישים, וכאמור זה רק הולך לגדול.
"כשאני סיימתי את הקורס היינו משהו כמו 18 בוגרים, היום מסיימים את הקורס 27 בוגרים", נזכרת המפקדת סרן ע'. היו גם קורסים שחצו את רף 30 המסיימים והערכה היא שבעוד כשנתיים, מספר מסיימי קורס הכטב"מ יהיה זהה למספר מסיימי קורס טיס.
כשמדברים עליך בחדשות
סרן ע' מספרת שרוב המשימות של המערך מסווגות, "הרבה דברים לא אומרים ובסוף זאת אני עם עצמי שרואה מה עשיתי וכמה השפעתי וזה מספיק", היא משתפת. "לפעמים שיש סרטונים בחדשות ואני רואה עם המשפחה, אז שואלים: זה אתם? ויש את החיוך הזה".
"הרבה מהמשימות שלנו הן מודיעין, ליווי כוחות או שת"פ עם מטוסי ומסוקי קרב. אתה יכול להיכנס למשימה שהיא הכי רגועה בעולם שהולכת לפי הספר ופתאום, משהו הופך את הקערה ואתה צריך לתת מענה לסיטואציה שנוצרה בשטח. המערך מאפשר גמישות כי אין טייס ואפשר לקחת סיכון, לשהות שעות באוויר". זה אחד הייחודים של המערך, לשנות משימה בלי לסכן כוחות.
סרן ע' היא המפקד הראשונה של קורס מפעילי כטב"מ, אבל מבחינתה לעניין המגדרי אין שום משמעות. ביחידה משרתים נשים וגברים שעושים את אותו הדבר ועוברים את אותה ההכשרה.
היא עצמה אגב, התחילה בכלל ביחידת 8200 היוקרתית. "תוך כדי עשיתי גיבוש טיס ועברתי אותו. אחרי יותר משנה התגייסתי לקורס טיס שם הייתי שנה ושלושה חודשים". היא הייתה יכולה לחזור ל-8200, אבל החליטה ללכת לקורס מפעילים וסיימה לפני כארבע שנים את קורס 25.
לאחר מכן עשתה מספר תפקידים שהכי משמעותי בהם היה פיקוד על שבעה חיילות בטייסת 166. כבר אז החלה "לזרוע זרעים" כדי שיציבו אותה בבית הספר למפעילי כטב"מ וכעת היא מסיימת לפקד כבר על קורס שלישי.
"לפקד על קורס זה בלי ספק התפקיד הכי משמעותי שהיה לי", היא אומרת, "זו התקופה הכי משמעותית, בטח בשרות הצבאי וגם בהשוואה לשנת שרות. חווית הפיקוד היא מדהימה, להיות מורה ומחנך של אנשים מאוד איכותיים שלא פשוט לאתגר אותם. אלה החבר'ה הכי טובים בכל פרמטר. אחראים, חרוצים וכאלו שתיתן להם כל משימה שהיא וזה יצליח".
לא מעט השתנה מאז סיימה את הקורס שלה, וסרן ע' מספרת שההכשרה בבית הספר דומה מאוד למציאות המבצעית, ולכן עברה הרבה מאוד שינויים. "בית הספר עובר הרבה מאוד תהליכים שיכשירו את הבוגרים ככה שיתאימו לטייסות המבצעיות ולמשימות".
בין היתר עומדים לקלוט שם פלטפורמה אחת אחודה עליה יעברו את ההכשרה. היום רוב החניכים מטיסים כטב"מ מסוג "זיק", חלק את ה"שובל" כאשר באימון המבצעי לאחר הקורס, לומדים את שאר הפלטפורמות.
בשלב הזה של הראיון הצטרפו לשיחה ארבע המסיימות הטריות של הקורס ומהרגע הראשון, האינטיליגנציה והדעתניות של אותן חיילות בולטת.
הבנות שסיימו את קורס 33 הן סג"מ ע' בת 20 מאשדוד, שהתחילה את דרכה בקורס טיס, ולקורס המפעילות הגיעה אחרי שנה שם, יחד עם חברתה סג"מ נ' בת 19 מקדימה-צורן. סג"מ ש' בת 20 מתל אביב, הגיעה אחרי מעט יותר משנה בקורס טיס וסגן ג' היא היחידה שלא עברה במסגרת הזו קודם, ושירתה כמדריכת סימולטור כטב"מ, שם הייתה קצינה מצטיינת.
הטובות לכטב"מים
הן מספרות שקורס טיס הוא הדרך המהירה להגיע לקורס המפעילים או להבדיל, להיות קצינים מצטיינים.
סגן ג' מספרת שביקשה להגיע לשם כי נחשפה למשימות המערך. "הייתי גם מדריכת סימולטור של מערכת מסווגת במערך ואני יודעת כמה הוא מבצעי ותורם. זה מערך ליבה בחיל האוויר, הכי רחוק ממה שהיה לפני 30 שנים. אנחנו נמצאים בכל זירה ובכל זמן, וזה מה שחיפשתי".
סג"מ ש' היא ספורטאית מצטיינת וסגנית אלופת הארץ בטריאתלון שהתלבטה אם ללכת לשירות קרבי. בסופו של דבר בחרה בשרות משמעותי ואחרי שהפסיקה השתתפות בקורס טיס, בחרה שוב להישאר בחיל האוויר ובמערך הכטב"מ.
"זה תפקיד שאתה נדרש לחתום בו חמש שנים, ומבחינתי זה המשך ישיר למה שעשיתי בטיס. נכון שלא ידענו מה זה באמת, בגלל הסיווג. אבל משהו במבצעיות פה מאוד משך אותי גם מהמעט שסיפרו. בקורס, גם אם היו לי סימני שאלה, כבר היה לי ברור שפה אני רוצה להיות".
סג"מ נ' סיפרה שהתחילה מיונים למסלול רפואה אקדמי, עד שהגיעה לקורס טיס ומשם למערך הכטב"מ. "סימן השאלה שהיה לי לפני נעלם, למרות שברור שיש עוד הרבה מה לגלות. בקורס אתה מבין כמה המערך הזה תופס חלק גדול ועוד יחליף מערכים אחרים. זה משהו שמאוד משך אותי תמיד, לחקור, לדעת ולהיות בלב העשייה".
סג"מ ע' מספרת מנגד שבניגוד לחברותיה שהתגלגלו לטיס, אותה עולם התעופה משך מגיל קטן. היה לה ברור שגם אחרי שנה בטיס היא תגיע למערך וחשוב לה לנטוע אמונה בצעירים ובעיקר בצעירות. "יש דברים שנשמעים לא ברי השגה, רחוקים. אבל חבל שילדים ובעיקר בנות לא מאמינות בעצמן. מקטינות את עצמן ומההתחלה לא הולכות בגלל חוסר אמונה. זה חבל כי זה אפשרי".
ע' לא הכירה את המערך לפני אבל מהר מאוד נכנסה למוטיבציה גבוהה במיוחד. "רק רציתי להתחיל לעבוד. זה מערך פחות מוכר, מאוד קשה להציג את התפקיד שלנו, כולם עוד חושבים על מזל"ט מפעם וחבל כי זה מקום משמעותי".
לסג"מ ש' חשוב לומר שרוב מפעילי הכטב"מ הם כביכול אנשים שנפלו מקורס טיס, מה שמייצר לתחושתה סטיגמה לא נכונה.
"זה מצטייר כמקום שמגיעים אליו כי נפלת מטיס, אבל זה ככה בעיקר בגלל שזו שיטת המיון. אולי בציבור זה מייצר תחושת נחיתות אבל זה ממש לא ככה. החבר'ה עברו את מיטב המיונים והפגינו יכולות, זה מערך עם מקום של כבוד. בגלל שאי אפשר לספר יש הרבה סימני שאלה ואולי פחות הילה. זה שהגענו כי נפלנו מטיס לא מלווה אותנו, מה שמלווה אותנו זו תחושת השליחות, הסיפוק והעשייה".
הקורס נמשך חצי שנה ומחולק לשני שלבים. הראשון - יסודות, "איך להטיס את המטוס ולימודי קרקע עד לרמת הבורג, הכי קטן כדי לדעת להכיר את המטוס וכל מערכת", מסבירה סגן ג'. "אחרי זה עוברים לטיסות, חירום ויסודות של פיענוח ותמונה. בחצי השני של הקורס אתה לומד על המשימה וענייני חירום יותר מורכבים".
אחרי הקורס הן עדיין לא יהיו מבצעיות, קודם יקבלו דרגות וסיכה ואז קורס אימון מבצעי, לימוד תורת הלחימה והתפקיד הייעודי. במקביל לזה, יש גם השלמת קצונה חילית עם דגש לפיקוד וערכים. זאת משום שלכל מפעיל יש גם תפקיד קרקעי מתוקף היותו קצין.
סג"מ נ' מספרת שהחלק המשמעותי היה בלי ספק הפעם הראשונה שהטיסו כטב"מ. "כבר עשינו 10 טיסות צ'ק בקורס טיס, וזה שונה כי אתה יושב בקרון ולא רגיל לזה. יושב מרחוק מול מסכים עם סטיק ועכבר. אני הרגשתי שהדגש היה בעיקר על שיקול הדעת וקבלת ההחלטות. צריך לדעת לבצע הרבה מאוד משימות במקביל, כולל עניין הפיקוד והעברת הדיווח בקשר. דמות המפעיל מתחלקת בין הטיסות לתפקיד הקרקעי".
סג"מ ע' מספרת מצדה על תחושה מעט מוזרה. "אני לא נמצאת במטוס, צריכה לתפעל אותו וגם את המשימה. היה לי קטע מצחיק, כשהסתכלתי במסכים. בצעתי משימה ופתאום נשענתי קדימה ואמרתי למדריך, וואו המטוס ממש טס שם. זה משהו שלא מרגישים כי הוא רחוק. אני באמת מטיסה את המטוס". חברותיה סיפרו שיש לה ברפרטואר עוד לא מעט סרטונים משעשעים שתועדו בקרון.
ע' הוסיפה גם דוגמה ממקום אישי: "אני גרה באשדוד עם הזמזום הקבוע, ועכשיו זה לא רק זמזום, זה באמת לשמור על הבית".
סגן ג' מוסיפה שמדובר בעבודה שהיא בעיקר מנטלית. "אנחנו אולי מנותקים פיזית מהשטח אבל אנחנו שם. אלו חברים שלנו בשטח, המשפחה. אם אני לא אראה כל פרט ואדע להגיד זהירות או כשיש התקלות, אז יקרו דברים לא טובים. אנחנו שם שומרים עליהם, שזה גם מאוד מרגש".
סג"מ ש' אמרה שלה נפל האסימון בהסלמה האחרונה שהייתה במהלך הקורס. "פתאום אתה רואה שהמדריכים נעלמו לטייסת שלהם. אז הלכנו להסתכל והבנתי את העוצמה והמשמעות של המערך הזה. כמו שהיא אמרה, בלי זה דברים רעים יקרו. בהטסה עצמה אין משהו מרגש, אבל המשימה זה משהו עוצמתי".
הן ארבע מסיימות בקורס שרובו עדיין גברי, והן גם מודעות למה שאומרים בחוץ על גיוס נשים ויחידות מעורבות. "אין משמעות לזה שאת בת, ואין סיבה שזה לא יהיה חמישים-חמישים מבחינת הכמויות", אמרה סג"מ ע'.
חלקן ישרתו אחרי הקורס בטייסות שיש בהן רק בנים או לפחות רובם כאלו ומבהירות איך הן רואות את הדברים. "בת יכולה לעשות הכל, להגן על המדינה או להפעיל כטב"מ", מציינת נ'. "לא אמור להיות הבדל בין בנים לבנות". סג"מ ע' מסכימה איתה ומוסיפה "זה אינדיבידואלי פר בן אדם ולא המין שלו, וכל הדעות מבחוץ לא רלוונטיות לגבינו".
"עבדתי קשה כדי להגיע לפה ובמבחן התוצאה אני לא שונה מכל אחד אחר ומהבנים פה רק בגלל שאני אישה", מצטרפת סגן ג' ומוסיפה בחיוך, "הנוכחות שלנו פה איזנה את הקורס. נראה לי שהטאץ' הנשי עשה רק טוב". ש' סיכמה: "בסוף זה לא רלוונטי, ומה שחשוב זה מי יהיה המפעיל הטוב והמקצועי ביותר".
יותר נשים ולא על חשבון הגברים
מבחינתן מה שחשוב זה שיותר בנות יגיעו ויתגייסו. ברגע שזה יקרה דברים ישתנו ובנות צעירות יבינו שזה אפשרי. "אני הייתי שמחה, ולא על חשבון החלשת הבנים, שתהיה העצמת נשים כבר במערכת החינוך", סיכמה נ'.
מהפעילות המבצעית של מערך הכטב"מ הן מקפידות לא לחשוף מסיבות מובנות. אבל המערך אליו הוכשרו מסקרן גופי בטחון ומודיעין שונים ברחבי העולם כמו שאפשר ללמוד משורה של פרסומים זרים בשנים האחרונות.
בשנת 2016 נחשף ב"דר שפיגל" ואתרים נוספים כולל בישראל, שגופי המודיעין של ארה"ב ובריטניה ניהלו מבצע חשאי לחשיפת מערך הכטב"מ של מדינת ישראל. החשיפה הגיעה בעקבות הדלפת מסמכי סנואודן, כשלמבצע קראו "אנרכיסט".
את המבצע הם ניהלו מבסיס סודי בקפריסין, ממנו חדרו למערך התקשורת של הכטב"מים של צה"ל ועקבו אחריו במשך מספר שנים. אגב, הם גם הצליחו לחדור לתקשורת של מטוסי ה F-16 ולמעשה בתקיפה שהייתה בעזה בינואר 2008, הם ראו בקפריסין בדיוק מה שראו הטייסים הישראלים בקוקפיט שלהם, כאילו היו איתם בתא.
על פי אותם פרסומים, ישראל הפעילה כבר אז מערך גדול של כטב"מים שאספו מודיעין בעזה, בגדה ואפילו הגיעו עד לאיראן כחלק מהכנות לתקיפה ישראלית שם. כך לפחות לטענת ה"דר שפיגל" הגרמני.
עוד נחשף, בין השאר בזכות חדירה למצלמות הכטב"מים, שישראל מפעילה מטוסים לא מאוישים בעלי יכולת תקיפה באמצעות טילים ופצצות. אלה משמשים לסיכולים ממוקדים, לתקיפות, כולל רחוקות. בעבר אף פורסם במקורות זרים על תקיפות שיוחסו לישראל ממטוסים ללא טייס נגד שיירות נשק בסודן.
ל"מבצע אנרכיסט" היו שותפים גם ה-NSA האמריקאי וה-GCHQ, שזו המקבילה הבריטית. אלה פצחו את הקודים וההצפנה של חיל האוויר הישראלי וככה נחשפו לתמונת המכ"ם, לנתיבי הטיסה של הכטב"מים הישראלים והתקיפות.
אנשי מבצע "אנרכיסט" הצליחו לזהות דרך החדירה לתשדורת הכטב"מ את אזורי הפעולה. ב-24 ביוני 2009, למשל, הם תעדו כטב"מים שפעלו באזור שכם וכפרים נוספים.
בתמונות שדלפו ניתן גם לראות כטב"מ מסוג איתן חמוש בטילים. עוד ניתן למצוא במסמכי ויקיליקס את הציטוט הבא: "מטוס ללא טיס ירה על שני לוחמי חמאס שעמדו לפני המסגד, והתוצאה הייתה 16 נפגעים בתוך המסגד, בגלל דלת פתוחה שדרכה חדרו רסיסים במהלך התפילה".
נזכיר שעל פי אותם פרסומים גם חיסולו של אחמד ג'עברי נעשה באמצעות כטב"מ "זיק". שיא המבוכה היה מיד אחרי מבצע "צוק איתן", אז דלפה לרשת מצגת סודית של צה"ל מתחקיר אירוע החדירה לזיקים.
המצגת פורסמה בכל העולם, המקור היה אתר חמאס, ובין השאר ניתן לראות שם כיתוב מעניין: "זיק סוגר מעגל על החוליה ומשמיד את החוליה". בסוף המצגת מצוין כי הוא "נוצר על ידי מחלקת מודיעין", ואף את שם היוצרת.
על פי המודיעין הבריטי, "הנגישות הזו חסרת תחליף לשם הבנת הצבא הישראלי והמבצעים שלו". ובנוסף, "בזמנים של משבר, הנגישות הזו היא אולי לעיתים הדרך היחידה, לספק מידע ותמיכה למבצעים של ארה"ב ובעלות בריתה בזירה".
בדר שפיגל נכתב כי "מסמכים אלה מסייעים לאשר את מה שנחשב לסוד גלוי, למרות שממשלת ישראל מסרבת להודות בו. וזה שצה"ל מפעיל כטב"מים חמושים".
לזה יש להוסיף גם טענות של פלסטינים שכטב"מים מבצעים תקיפות בעזה. כבר לפני מספר שנים העלה תושב עזה תמונה של מה שלטענתו היה טיל ישראלי שלא התפוצץ אחרי שנורה מכטב"מ. על הטיל הקטן כתוב בעברית "כחולית" וגם שזה תוצרת "תע"ש". על פי אתר Janes אלה הם חלק מהטילים שמופעלים מכטב"מים ישראלים.