צבא ההגנה לישראל נחשב לאחד הצבאות החזקים בעולם, ולא בכדי: לצד לוחמים מיומנים, יחידות סודיות וכלי מלחמה מהמעלה הראשונה, בצה"ל מסתמכים גם על ציוד משוכלל וגאדג'טים חכמים כדי לבצע את המשימות המורכבות. חלק מהכלים הנמצאים בשימוש הצבא הם סודיים וכנראה לעולם יישארו כאלה, אך פעם בכמה זמן חושף צה"ל עוד גאדג'ט בו היחידות בשטח עושות שימוש. הבלוג הרשמי של צה"ל חשף לאחרונה כמה מהגאדג'טים הכי חכמים ומעניינים בשימוש הצבא.
ה-VIPeR: רובוט ריגול משנה צורה
המכשול הכי נפוץ לחיילים בשטח הוא כמובן שדה הראייה הנחסם על ידי פני הקרקע ומבנים כאלה ואחרים – והגישה למקומות נסתרים. כדי להתגבר על המכשול יצרה חברת "אלביט" את ה-וייפר, רובוט נייד וקל משקל המיועד ללוחמת גרילה, אשר הודות למערכת הגלגלים המיוחדת שלו יכול לשנות צורה בהתאם לשטח. הוייפר יודע איך להתמודד עם מגוון מכשולים – טיפוס במדרגות, טיפוס על אבנים גדולות וסלעים וזחילה לתוך מקומות צרים, מנהרות ומערות.
מלבד ליכולות העבירות המרשימות שלו הוייפר מצויד במגוון מצלמות ליום וללילה, מיקרופונים רגישים, GPS וחיישנים משוכללים שיודעים לזהות כימיקלים, גזים, חומרי נפץ וקרינה. הוא מופעל על ידי חייל אחד בעזרת מערכת המזכירה קונסולת משחק וקסדה מיוחדת, עליה מורכבת מצלמה המאפשרת למפעיל לראות את כל מה שהוייפר רואה ממרחק בטוח.
למרות כל היכולות האלה, הוייפר שוקל לא יותר מ-11 קילו ולכן אפשר לשאת אותו בקלות בתיק הגב של החייל. מלבד ליכולות הריגול שלו, אפשר לצייד את הרובוט הנייד בזרוע רובוטית שנועדה לתפוס חפצים קטנים ואפילו במיני-עוזי ובמשגר רימונים.
טיל דלילה: טיל שיוט גאון
במשך שנים רבות היה טיל "דלילה" סוד גדול במערכת הבטחונית. הוא עבר שדרוג אחרי שדרוג ולבסוף נחשף לפני מספר שנים בגרסתו הנוכחית. מדובר בטיל שיוט מונחה אוויר-קרקע וקרקע-קרקע לטווח ארוך, אך אין זה טיל שיוט רגיל – הדלילה מחזיק מספר תכונות שמפרידות אותו מטילי שיוט אחרים, ולפי גורמים בחיל האוויר הוא נחשב "לטיל הכי משוכלל בחיל".
כדי להבין את ההבדל צריך להבין קודם איך פועל טיל שיוט רגיל. טיל שיוט משוגר ומוצא את את מטרתו בעזרת מערכת הניווט המפעילה אותו - לפי תוכנה שנקבעה מראש. החייל המפעיל את מערכת הניווט יכול לשלוח לטיל פקודות ולעשות שינויים קלים במסלול שלו – אבל ברגע שהטיל מתקרב ליעדו הסופי לא ניתן יותר לעשות שום שינוי. אם המטרה זזה ברגע האחרון, או שלפתע מזהים שהמטרה לא נכונה, הטיל מפספס והתוצאות יכולות להיות הרסניות.
הדלילה פועל אחרת. ברגע שהטיל מתקרב למטרה, המפעיל יכול לראות דרך המצלמה המורכבת עליו בדיוק מה קורה ביעד – אם יש שם אזרחים, למשל – ולבטל את ההתקפה בלחיצת כפתור. ומה קורה לטיל במקרה כזה? הוא לא נופל לקרקע כמו שאולי חשבתם – הוא מטפס חזרה לאוויר, שם הוא מרחף מעל למטרה עד שיקבל הוראות חדשות. הדלילה יכול אף לפטרל ולתפקד ככלי ריגול לכל דבר - ברגע שהמפעיל מזהה את המטרה הוא מנחה את הדלילה להתקרב כדי לזהות שאכן מדובר במטרה הנכונה ובמידה ואכן כך הוא, ניתנת הפקודה לתקוף ולהתפוצץ.
רימון הפריצה "סיימון": מפוצץ דלתות מרחוק
אחת המשימות הכי מורכבות בלחימה בשטח בנוי היא הכניסה לבית בו מחכים חמושים. תהליך פתיחת הדלת – אם בבעיטות או בפיצוץ – כמעט ובלתי ניתן לביצוע בהתנגבות, ולכן רבים הסיכויים שהאויב יבחין בך ויסכל את משימתך. מה עוד שדלתות רבות ממולכדות, מה שמעמיד את חיי הלוחמים בסכנה.
רימון רובה "Simon" של "רפאל" פותר את הבעיה הזאת. מדובר בנשק מוארך אותו מלבישים על רובה, ושאותו ניתן לירות ממרחק של 15-30 מטרים – הרימון מתחמש רק לאחר 15 מטרים, ולכן לא קיימת סכנה לכוח המפעיל אותו.
ברגע שקצה הרימון פוגע בדלת, הראש הקרבי מתפוצץ ומפוצץ את הדלת פנימה. סיימון מכיל 120-150 גרם של חומר נפץ, אבל צורתו המיוחדת מבטיחה שהאנרגיה מופנית אל הדלת בלבד, כך שכמעט ולא נגרם נזק לאנשים הנמצאים מחוץ או בתוך הבית.
המטאדור: מטול כתף מרסק מבנים וטנקים
לפעמים לפרוץ דלת מרחוק זה לא מספיק. בשביל מקרים בהם צריך לפרוץ חור בקירות בטון, או לפוצץ את החדר, יצרו ב"רפאל" את ה-Metador, מטול כתף משוכלל שעושה את העבודה מרחוק. הראש הקרבי של המטאדור פועל בשני מצבים: מצב פריצה בו הוא יותר חור בקיר דרכו אפשר לעבור ולהיכנס לבית, ומצב קטלני יותר, בו ישנם שני פיצוצים – אחד שיוצר חור בקיר, ושני שמתפוצץ שבריר שניה לאחר מכן, מה שמבטיח שהפיצוץ יתרחש בתוך הבית וישמיד את כל מי שנמצא בפנים. המטאדור יעיל גם נגד רוב כלי הרכב המשוריינים ואף נגד חלק מהטנקים בשימוש בצבאות העולם.
מערכת ה-EyeBall: עין שלישית לחיילים
מה עושים כשהאויב מתחבא במקום הנסתר מהעין? שולחים את העין אליו. הכירו את ה-EyeBall, רובוט עגול בגודל אגרוף אותו אפשר לזרוק לתוך בית/שוחה/כל מקום אחר. העין הרובוטית מצוידת במצלמות זעירות וביכולות אינפרא-אדום; היא מתייצבת תוך שניות ומשדרת למפעיל תמונה ב-360 מעלות, מה שמאפשר לחיילים בחוץ לשמוע ולראות כל מה שקורה בפנים.