אלירן לנצר (28) שירת אמנם בחיל האוויר, אבל לאחרונה שולחן העבודה שלו במשרד התמלא בכלל בטנקים, מיניאטוריים, שאת כולם בנה בעצמו. לנצר, בעבר מכונאי מטוסים בצה"ל וכיום עובד בחברת הגיימינג Overwolf, נחשף לטנקים שונים במשחק המחשב World of Tanks וכך, פיתח את התחביב הייחודי שלו.
"מאז ומתמיד היה לי חוש טכני", הוא מספר בשיחה עם mako. "בשנה הראשונה שלי בעבודה גיליתי את העולם של בניית דגמי טנקים - ומיד התאהבתי. מאז, התחביב המיוחד הזה מלווה אותי כבר ארבע שנים״.
כל טנק שהוא בונה חייב להיות נאמן למקור באופן הכי מדויק שיש. בנייה כזו מתחילה בתחקיר ותכניות מסודרות ברמה של הכנה למבצע צבאי. תקופת הלחימה, הרקע ההיסטורי, לאיזה צבא השתייך ועוד.
איך בוחרים דגם ספציפי?
"התהליך מתחיל בליסט של דגמים אייקוניים שיש לי מהתקופה שבה שיחקתי במשחק המחשב world of tanks. בדרך כלל אני בונה דגמים של הטנקים האהובים עליי. ישנם הרבה קיטים לאותו הדגם, אז אני קורא סקירות באתר שנקרא armorama. כל מחקר מתחיל משם כשאני אוסף חומר, תמונות ומפרט".
כמה זמן אתה מקדיש לעניין התחקיר וכמה לבנייה עצמה?
"התחקיר יחד עם התכנון לוקח יומיים בערך. הבנייה עצמה זה עיקר העבודה והיא לוקחת בין חודש לחמישה חודשים. זה משהו שתלוי במורכבות של הדגם שבחרתי לבנות וגם בזמן הפנוי שלי, בסופי שבוע בעיקר, שבהם אני בונה את הדגמים".
לנצר לא מתמקד רק בטנק עצמו אלא גם בשדה הקרב. "אני מקפיד לשבץ את הטנק במסגרת זמן ומיקום, כדי שאוכל להבין מה תוואי השטח ובכך להחליט באיזה אפקטים להשתמש. אבק, פודרה, ביצות, שלג, משטחים קפואים וכל מני תנאים מהסוג הזה".
מה העובדות הכי מעניינות ונדירות שלמדת?
"אני חושב שהמידע הכי מעניין שמצאתי זה שהגרמנים כיסו את הטנקים שלהם בשכבת תרכובת חומרים בשם Zimmerit. מדובר בשכבה של פולימרים המורכבת מנסורת, דבק ועוד כמה חומרים. הסיבה שהם עשו את זה, היא משום שהשכבה מנעה הידבקות של מוקשים נגד טנקים לדפנות הטנק".
מה הדגם שאתה הכי אוהב?
"כרגע הוא טנק IS3 סובייטי כבד שייצרו בסוף מלחמת העולם השנייה שנקרא גם סטאלין 3. זו גם הייתה הפעם הראשונה שניסיתי ליצור תנאי שטח חורפיים, לקח המון זמן ללמוד איך לעשות את זה בטוב טעם והיו הרבה מאוד ניסיונות על הדגם הזה, מבחינת יישום טכניקות".
הוא עצמו שירת בכלל בחיל האוויר כטכנאי דרג א' בטייסת "נשר הזהב". "כשהתגייסתי לחיל שימשתי כטכנאי מטוסים ומאוד התחברתי לתפקיד", הוא משחזר ומתייחס למעבר מאיש חיל אוויר ליוצר דגמים בהשראת צבא היבשה. "עבורי הבנייה של הדגמים האלה זה סוג של ריפוי בעיסוק. לתעל את הצורך בליצור דרך מדיום אחר".
מה אתה מתכנן לעשות עם הדגמים שבנית, אולי למכור?
"כרגע אני בונה את הדגמים כפיסים לארון התצוגה שלי ולעמדה שלי במשרד ולא מתכנן למכור את הטנקים, אני נהנה מהתהליך והתוצר, שהוא מזכרת בסה"כ. מפיק הרבה לקחים בין דגם לדגם לגביי שימוש בשכבות, ייצור חלפים, אטימות, אפקטים וכו'. הסביבה תומכת ומפרגנת, אומרים לי שאלו דגמים שלא רואים כל יום".