תצפיתנית ששירתה בחמ"ל בגבול לבנון הוכרה לאחרונה כנכת צה"ל לאחר שהשופט השתכנע כי התקפי המיגרנה שהיא סובלת מהם עד היום נגרמו לה כתוצאה משירותה הצבאי. מדובר בפסק דין תקדימי, שעשוי להוביל לכך שתצפיתניות אחרות שלקו במחלה דומה יוכרו כנכות צה"ל גם הן.
ד', כיום בת 27, התגייסה לצה"ל לפני כשמונה שנים כתצפיתנית. לאחר ההכשרה שובצה בחמ"ל בגבול לבנון. לטענתה, במהלך שירותה בתפקיד היא סבלה מהתקפי מיגרנה, בחילות, הקאות וסחרחורות. "זה דבר שלא קרה לי בעבר", ציינה ד'. באחד ההתקפים אושפזה ד' במחלקה נוירולוגית בבית החולים "הלל יפה" בחדרה ועברה שורה של בדיקות. הרופאים אבחנו שהיא סובלת מהתקפי מיגרנה, ובעקבות כך הפרופיל הרפואי שלה ירד ל-64.
מספר שבועות לאחר שסיימה את שירותה הצבאי, ד' הגישה תביעה לקצין התגמולים במשרד הביטחון בבקשה להכיר בה כנכת צה"ל, לאור העובדה שהתקפי המיגרנה שלה החלו במהלך שירותה הצבאי. קצין התגמולים החליט לדחות את תביעתה בנימוק שלא הוכח שום קשר בין שירותה הצבאי להתקפים.
באמצעות עו"ד לימור בריק, ד' הגישה תביעה לבית המשפט השלום בחיפה נגד קצין התגמולים בדרישה להכיר בה כנכת צה"ל. בתצהיר שהגישה לבית המשפט, ד' סיפרה על עבודתה כתצפיתנית: "הייתי צריכה לשבת ולצפות במסך קטן במשך שש שעות רצופות כמעט בלי הפסקות. על פי ההנחיות שקיבלנו, אסור היה לנו להסתכל לצדדים או לזוז, אלא להביט רק על המחשב. זה גרם לי ללחץ נפשי קשה, כאבי ראש חזקים והתקפי מיגרנות".
רופא מומחה מטעמה של ד' אישר את דבריה, וטען שיש קשר בין תנאי השירות לבין התקפי המיגרנה שמלווים אותה עד היום. גם מומחית מטעם קצין התגמולים אישרה כי ד' אכן סובלת מהתקפי מיגרנה, אבל לטענתה אין הדבר קשור לשירותה הצבאי. קצין התגמולים ביקש לדחות את התביעה בנימוק שלכל היותר ייתכן שהשירות הצבאי היה מניע בלבד להתקפי מיגרנה שמהם סבלה עוד לפני גיוסה לצה"ל.
השופט אורי גולדקורן ששמע את עמדות הצדדים קבע בפסק הדין כי יש להכיר ב-ד' כנכת צה"ל, וכי התקפי המיגרנה שלה נגרמו כתוצאה משירותה הצבאי. השופט הסתמך בין השאר על חוות הדעת של המומחית מטעם קצין התגמולים שכאמור אישרה שאכן ד' סובלת מהתקפי מיגרנה, אבל טענה שהדבר לא קשור רק לשירותה הצבאי. מכאן הסיק השופט כי אחד הגורמים למחלתה של ד', שאינו בלעדי, הוא שירותה הצבאי.
לדברי השופט, בחיים האזרחים אנשים שעובדים מול מחשב יכולים לעשות הפסקות, לקום ולעשות דברים נוספים, בעוד שעבודת התצפיתנית לא מאפשרת זאת, שכן מדובר בעבודה בעלת ממד צבאי דומיננטי שיכולה לגרום לתחושה של לחץ נפשי התפרצות והחרפת מחלות. השופט קבע כי משרד הביטחון ישלם ל-ד' הוצאות משפט של 7,000 שקל.