לא פשוט היה לראיין את סרן א', קצין מודיעין וראש תחום אופרטיבי בפיקוד צפון. הגזרה בכוננות כבר חודשים ומועד השיחה איתו נדחה בכל פעם. רצה הגורל והיא התקיימה בשבוע הנוכחי, שהיה עמוס בגזרה הצפונית.
זה התחיל עם חשוד שחצה משטח לבנון לישראל ונתפס על ידי כוחות הביטחון, המשיך עם כוח צה"ל שחשף זירת מטענים בגבול סוריה ובעקבותיה תקיפת מטרות איראניות בשטח הסורי. זו רק רשימה חלקית של אירועים שפורסמו.
"ביום-יום אנחנו מתמקדים בשגרה ומוכנות לחירום", מסביר סרן א' על תפקידו בתחום המודיעיני-אופרטיבי בפיקוד הצפון. "אם זה הפללות, ניתוח ואיסוף מודיעין, אנחנו עושים את זה כדי שנהיה מוכנים וראשונים להביא את המידע הכי רלוונטי לכוחות בשטח".
כמי שהיה קמ"ן בגדודים הוא מבין כמה המידע המודיעיני חשוב לדרגי השטח ועד כמה מהר ומדויק זה צריך להיות. "מדובר במידע על מצב שגרה בצד של האויב ומוכנות לחירום".
למעשה, התפקיד של סרן א' ואנשיו הוא לדאוג לסיכול של כל פעולה שהאויב ינסה לבצע. אם יקרה משהו, הם אלה שיגידו לכוחות הלוחמים לאן צריך ללכת ואת מי הם הולכים לפגוש.
הוא מעיד שבצד השני, בסוריה ובלבנון, עושים הכל כדי למנוע את החדירה המודיעינית הישראלית, כולל ניסיונות הטעיה. "אף אחד לא הבטיח לנו שהעבודה תהיה פשוטה אבל אנו מצליחים בזכות האנשים שאיתנו שעושים מעל למאה אחוז".
"הובלנו את האירועים האחרונים"
כאשר צה"ל חשף השבוע את זירת המטענים בסוריה וגם ידע להגיד שאיראן עומדת מאחורי הפעילות סמוך לגבול הגולן, האנשים של סרן א' היו אלו שסיפקו את המידע. אירוע דומה קרה באותו האזור רק לפני כמה חודשים והם היו חלק גם ממנו.
"בחודש אוגוסט התצפיות שלנו זיהו ארבעה חשודים שהתקרבו לגדר בגבול סוריה, כוח של יחידת מגלן שארב להם יחד עם כלי טיס ירו על החוליה וחיסלו אותה".
כל הכוחות האלה לא היו שם במקרה כשהם מוכנים לחסל מחבלים. "ההובלה של האירוע הייתה של יחידת המודיעין בפיקוד הצפון בשיתוף עם אוגדה 210 כאשר אנחנו עקבנו מבחינה מודיעינית אחרי כל ההתפתחות של האירועים".
כשהוא אומר שהם עקבו אחרי האירועים זה מתחיל לפני, נמשך במהלכם וגם במעקב אחר התגובות לתקיפות צה"ל. "הבאנו כיסוי מודיעיני של האירוע", הוא מסביר. "הסיבה שזה הצליח היא בגלל סגירת המעגלים המהירה שהייתה לנו עם הכוחות בשטח".
הוא חווה לא מעט אירועים במהלך השירות שלו. כבר כשהגיע לתפקידו בפיקוד הצפון, החלה המתיחות עם חיזבאללה וירי טיל הנ"ט על האמבולנס הצה"לי. "איישנו את 'הבור' בפיקוד לתקופה ארוכה מאוד ועקבנו אחרי פעולות הצד השני", הוא מספר. "אפשר לומר שהמודיעין שסיפקנו זה מה שהציל את חיי האנשים, בגלל זה הם ידעו מה מותר להם לעשות ולאן מותר וגם לאן אסור להגיע".
אותו הדבר קרה לפני כמה חודשים כאשר צה"ל הניס בירי חוליית חיזבאללה שהתקרבה לגדר גבול לבנון. בזכות הכיסוי המודיעיני בצבא ידעו להיערך בהתאם.
"אי אפשר לדמיין מה בני 18 עושים"
"בסופו של דבר ההחלטות של המח"ט והמג"ד בשטח מתקבלות על בסיס מידע שאנחנו מספקים להם. אנחנו מצדנו נעשה מה שצריך כדי להגן על הגבול, לא משנה כמה נסגור בבסיס". היו מקרים בהם לא יצא הביתה תקופה ארוכה מאוד, אבל מבחינת העניין בתפקיד, הוא מעיד שלפעמים מה שקורה מרגיש ממש כמו חלק מסרט הוליוודי.
"היו אירועים שרק אחרי שנגמרו אמרתי לעצמי וואו. במהלך האירוע אתה ממוקד במשימה ורוצה לעשות אותה על הצד הטוב ביותר. ואז מסיימים ואנחנו קולטים מה עשינו. רק אז נופל האסימון ואתה קולט שהפעולה שעשית הצילה אנשים. אתה לא יכול לדמיין שבני 18 או אפילו 24 אחראים לכך".
כאמור הוא מגיע עם רקע בשטח שהכין אותו לתפקיד הנוכחי. לפחות למה שאפשר להתכונן. "לקח לי זמן להבין את היכולות שלנו ואני נפעם. מה שקורה פה זה לא משהו שאתה יכול להכין את עצמך אליו במאה אחוז. אתה חוקר אנשים בצד של האויב, זה מאוד מאתגר ומאוד מעניין".
לא תשמעו ממנו שום זלזול באויב שנמצא מעבר לגבול. הוא מבהיר שעושים שם הכל כדי למנוע מצה"ל לאסוף עליהם מודיעין. בחודשים האחרונים ישראל הצליחה בכל זאת לסכל פיגועי חיזבאללה באמצעות הערכות מודיעין, כולל מניעת פעולות של צבא סוריה.
הקשר המשולש בין איראן, חיזבאללה וסוריה ידוע להם היטב. "כמובן שהקשר הזה מוכר בזכות העבודה המודיעינית ופעולות שמתבצעות. לא מן הנמנע שאירוע בגזרת לבנון יביא את גזרת סוריה לקחת חלק. אחת מהגזרות לא תשב בשקט כשתהיה לחימה בשנייה".
בשנה האחרונה דיווחנו כאן על כמה סרטונים שפרסם צבא סוריה שהציגו את מאמצי שיקום חיל האוויר הסורי, התארגנות מחדש של כוחות היבשה כולל ירי צלפים ומרגמות ואפילו תרגולות של הקומנדו הימי הסורי.
בסרטונים האלו ניתן לראות אמל"ח חדש שנכנס לצבא הסורי. במקביל פורסמו גם סרטוני חיזבאללה חדשים בהם הוצגה למשל תרגולת פשיטה על הגליל של כוח רדואן, "סיירת" ארגון הטרור של חסן נסראללה.
"יש דברים שמתפרסמים באינטרנט וכמובן שגם אנחנו מסתכלים על זה", מתייחס לכך סרן א'. "רואים שהצבא הסורי מנסה לחזור לכשירות כמו שהיתה לפני מלחמת האזרחים שם. אנחנו עוקבים אחרי זה, ערוכים לכל תרחיש שם ובכלל בכל גזרת הצפון".
לסיכום הוא אומר במבט על האירועים האחרונים ש"ההיערכות המבצעית והמודיעינית שלנו מוכיחה את עצמה כמוצלחת. זה בעיקר בעזרת הנחישות והמוכנות של האנשים אצלנו, אופי הפעילות שלנו וצורת החשיבה. לא הכל טכנולוגיה, אלא בעיקר באנשים".