מרץ 2012, אפגניסטן. לוחמי יחידת העלית האוסטרלית SASR פושטים ממסוקים על כפר קטן במטרה ללכוד מבוקש החשוד בייצור מטעני חבלה. לא רחוק מהשטח בו נחתו המסוקים עיבד חג'י סארדר קאן את השדה שלו יחד עם אחד מבניו.
הדבר האחרון שהבן זוכר מאביו, זה את המראה של האב המדמם כשהוא נישא על כתף של אחד מלוחמי הקומנדו האוסטרלים, לעבר המסגד בכפר. "הם נשאו אותו על הכתף כמו שק", העיד הבן.
דקות קודם לכן האב נורה ברגלו על ידי החיילים האוסטרלים והחל לדמם. כשנכנסו למסגד הם מנעו מהבן ושאר תושבי הכפר להיכנס לשם במשך 30 דקות לפחות. בזמן הזה נשמעו צרחות ויריות מכיוון המסגד. כשהחיילים עזבו את המקום האב חג'י נמצא כשהוא מת עם סימני חניקה ואלימות על גופו וגם כמה חורי כניסה של קליעים.
Front page of tomorrow’s @australian.#auspol #righttoknow pic.twitter.com/XcuYq4LqeN
הסיפור הזה צץ בימים האחרונים במסגרת סדרת תחקירים שהובילו כלי התקשורת המובילים באוסטרליה. על פי התחקירים לוחמי יחידת הקומנדו SASR המפורסמת שנחשבת למקבילה של ה-SAS הבריטית, ביצעו שורה של פשעי מלחמה אכזריים באפגניסטן.
עיתונאים אוסטרלים הצליחו להגיע לשורה של עדי מפתח באפגניסטן ואפילו לכמה מקורות ביחידת הקומנדו. אולם הפרשה הזו זכתה לתפנית מפתיעה אחרי שהתברר כי הממשל והצבא מטייחים את חקירת הפרשה ומנסים להעלים אותן, בין השאר תוך שימוש בכלים כמו צנזורה וצווים משפטיים.
במחאה על כך פרסמו העיתונים הגדולים כתבות מחאה מצונזרות ומושחרות בעמודים הראשיים שלהם והמחאה התרחבה גם לרשתות החברתיות כשהוצמד לה ההאשטאג righttoknow#.
לא מעט מבוכה נרשמה בעקבות התחקיר הזה בקרב הצבא האוסטרלי ובעיקר קהילת הכוחות המיוחדים שם. על פי העדויות בזמן הרצח לכאורה של חג'י סארדר, צוות לוחמים אחר שהגיע לכפר עם כלב ירה על אזרח אחר והרג אותו, רק כי העז לגעת בכלב הצבאי ולמרות שלא היה חמוש על פי העדויות וגם לא הוזהר לפני.
Dogs of War, Afganistan pic.twitter.com/hibJejGfI4
"בהתחלה הכלבים שלהם קרעו אותו", העיד אחד מתושבי הכפר, "ואז כשהוא ניסה להדוף את הכלבים הם פשוט ירו בו. בגלל המצב של הגופה שלו קברנו אותו ככה עם הבגדים, אי אפשר היה להסתכל עליו". לוחמי הקומנדו עזבו את הכפר עם 11 חשודים. כולם שוחררו כעבור ארבעה ימים עם התנצלות על "פשיטה שגויה" אבל לא על ההרג.
השם שבלט מעל כולם בתחקירים הוא זה של בן רוברט סמית' שהוא אחד מהחיילים הכי מעוטרים באוסטרליה ודמות ציבורית כיום. על פי עדויות בתחקיר במהלך פשיטה דומה רוברט סמית' בעט חקלאי אפגני מראש צוק.
"האפגני היה אזוק כשנקלח לראש צוק והועמד בקצה שלו". העידו בעילום שם שני חיילים מהכוח של רוברט סמית', "רוברט בעט את החקלאי מהצוק ואז הוא נורה על ידי אחר". אישתו של אותו חקקלאי העידה שלא היה חמוש ולא היה לו קשר לטרור.
עדות נוספת מדברת על מקרה שהו חובש צבאי טיפל באפגני שהיה פצוע, לא ברור אם אזרח או לא, ואז הגיע למקום לוחם שהזיז את החובש וירה בראש של הפצוע, שלא היווה איום. העדויות קשות וכוללות עשרות מקרים של הרג לא מוצדק לכאורה. בחלק מהמקרים מדובר על ילדים צעירים בני 12-13.
בניגוד לאיך שהמדינה מציגה את עצמה, הממשל והצבא באוסטרליה החליטו כך נראה לרדוף את כל מי שמנסה לחשוף את פשעי המלחמה, עיתונאים וגם לוחמים שהעידו כי המצפון שלהם מאלץ אותם לחשוף את הסיפור.