מערכת ההגנה 300-S לא מצליחה לפגוע במטוסי חיל האוויר הישראלי בסוריה בגלל מבנה כדור הארץ. להסבר המקורי הזה, יש לומר, אחראי "מומחה צבאי רוסי", שצוטט בנושא בכלי התקשורת בארצו.
המומחה אמר בדיווח שסוללות הנ"מ הוצבו באזור הררי בסוריה ו"האנטנות שלהן לא מסוגלות לקלוט את מה שנמצא מתחתיהן. יש שטח מת של 10-5 מטרים בגלל 'עקמומיות כדור הארץ'".
לדברי אותו מומחה, "השטח המת מאפשר למטוסי הקרב הישראלים לטוס נמוך ולהימלט מפני הטילים נגד מטוסים שיורה המערכת". המומחה מציין גם רמת אימונים נמוכה של מפעילי הסוללות בסוריה, כסיבה נוספת לחוסר הצלחה של המערכת, כהגדרתו.
באחד הפרסומים הזרים צוין כי צילומי הלוויין האחרונים מסוריה חשפו ארבע סוללות מבצעיות בבסיס מייסף במדינה, כחלק ממשלוח הכולל ציוד היקפי שהועבר מרוסיה עוד באוקטובר 2018, לאחר שמטוס רוסי נפגע מירי תגובה של הסורים לישראל.
על פי צילומים שהופצו לאחר התקיפה האחרונה שיוחסה לישראל בשבוע שעבר, חלק מהסוללות בסוריה הושמדו. לאחר התקיפה ציינו בצבא סוריה כי מערכות ההגנה האווירית הגיבו לירי הטילים ויירטו בהצלחה כמה מהם. דובר צה"ל סירב להתייחס לדיווחים הללו.
באותו פרסום הוזכר דיווח מחודש אפריל האחרון, לפיו ישראל פיתחה טיל משלה המהיר יותר מאלו שיורה ה-300-S שמנטרל אותה ולא מאפשר לה לפגוע במטוסים. יצוין כי לדיווחים אין אישור רשמי מישראל.
כזכור, לאחרונה התקיימה בירושלים וועדה משולשת של יועצי ישראל, רוסיה וארה"ב לבטחון לאומי שעסקה בין היתר גם בנעשה בסוריה. יועצו של נשיא רוסיה אמר על התקיפות המיוחסות לישראל בסוריה כי "אינן רצויות", אך כאמור מאז הדברים כבר יוחסה לצה"ל תקיפה נוספת, כך שנראה שישנו פער בין ההצהרות למציאות בשטח.