האם לישראלים יש מעורבות בלחימה שמתנהלת השבוע בניירובי? סוכנות הידיעות הצרפתית AFP דיווחה ביום ראשון, "הישראלים נכנסו למקום והם מחלצים בני ערובה ופצועים". את הדיווח מסר לרשת מקור ביטחוני בקניה. לדבריו, כוחות ישראלים הסתערו על המחבלים שנותרו בחיים ומחזיקים בני ערובה יחד עם כוחות הביטחון מקומיים. בנוסף, לפי דיווח של הגארדיאן, פצועים סיפרו שחולצו על ידי אנשי ביטחון ישראלים, זאת יחד עם דיווח של רויטרס לפיו גורם ביטחוני בקניה דיווח על פעילות של כוחות צבא ישראלים באירוע.
שגרירות ישראל בקניה מיהרה לענות לשאלות העיתונאים בצורה לקונית - "שמענו על הדיווח ולא ידוע לנו על מעורבות של ישראלים באירוע". התגובה הרשמית של משרד החוץ בירושלים הייתה "אנו מודעים לדיווח אך לא מתייחסים לנושאים ביטחוניים".
על פי הדיווחים ששטפו את הרשתות הזרות, כוחות הביטחון המקומיים הצליחו להשתלט על מרבית קומות הקניון בפיגוע שכוון לאלפי בני אדם, הוחזקו במהלכו עשרות בני אדם ותוצאותיו - אובדן של חיי עשרות אנשים. ארגון אל-שבאב נטל אחריות לאירוע. בשיחות שניהל בשנת 2011 ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עם עמיתו הקנייתי, ראילה אודינגה, אז, אודינגה ביקש מנתניהו סיוע ישראלי במאבק נגד הטרור, סביר להניח שהארגון, שמהווה אתגר ביטחוני עיקרי לקניה, הונח גם הוא על השולחן.
"יש לא מעט ישראלים שפועלים בשליחות רשמית של המדינה"
בעוד שדיווחים שוטפים הועברו מספר פעמים בשעה, קיימת הרבה אי ודאות באשר למה שקרה בקניון ווסטגייט בניירובי. עוד יותר לא ברור מה זהות הכוחות הלוחמים במקום. עם זאת, למרות ההצהרות של ממשלת קניה על מבצע לאומי, בכל הרשתות הזרות יש רמיזה גסה - יש כאן איזשהו עניין ישראלי. אפילו בערך של ויקיפדיה על הקניון, זה אשר עודכן ממש ביממות האחרונות בעקבות מתקפת הטרור, צויין בהדגשה כי מדובר בקניון שפועלות בו לא מעט רשתות קמעונות ישראליות. האם הסוכנויות מעלות את ההשערה בשל ההיסטוריה של מדינת ישראל בהתמודדות עם אירועים כאלה? האם בשל ריבוי העסקים הישראלים באפריקה, או כי באמת יש כאן משהו? ניסינו לענות על זה באמצעות ישראלי שבדיוק חזר ארצה מהמדינה האפריקאית.
אדר, ישראלי שעובד בתחום היצוא הביטחוני וחזר לאחרונה מקניה, סיפר, "יש נוכחות גבוהה של ישראלים במדינה. רובנו אזרחים שעובדים דרך חברות פרטיות בהנחיית ובאישור המדינה, אבל יש לא מעט ישראלים שפועלים בשליחות רשמית של המדינה".
על השאלה האם יכול להיות שהישראלים מעורבים באירוע ענה, "אני מסופק אם יש מעורבות מבצעית באש. מבחינת לחימה לא חושב שיש ישראלים אבל לא שולל שמהחבר'ה הפרטיים היו כמה שלקחו יוזמה ונכנסו פנימה. אתה צריך להבין שהמעורבות שלנו שם נמצאת בכל הרמות. אנחנו מדברים על מודיעין, הדרכה של יחידות צבא רגילות ועד לרמת ההדרכה של מפקדים בכירים. אם אני הייתי שם אז סביר מאוד שהייתי הולך איתם לאזור האירוע".
מנגד יש לציין שגורמים רשמיים בעלי ותק בתחום שוללים את הדיווח לחלוטין. בשיחה לחדשות 2 באינטרנט אמר תא"ל מיל' ניצן נוריאל, ראש המטה ללוחמה בטרור לשעבר, "אני לא חושב שיש שם גורמים ישראלים שפועלים, הם לא יסכנו את חייהם עבור משהו שהוא לא הצלת חיי ישראלים". לדבריו "אין כל ישראלים המעורבים בפעולת הסתערות קרובה. לא סביר שקורה דבר כזה, כי אין לנו מה לחפש שם, זה דיווח מופרך".
בתגובה לדברים אלה אמר אדר, "שים לב לניסוח הרשמי שיוצא מישראל. כולם מקפידים להגיד שאין ישראלים בקו האש ואף אחד לא מכחיש את הדברים לחלוטין. זה לבד מלמד אותך איפה נמצאת האמת". בשיחה נוספת עם אדר, אחרי שבדק את הדיווח עם חבריו שנשארו במדינה אמר, "אין ספק שישראלים נמצאים שם וקרובים מאוד לקו האש". הוא סירב להוסיף מעבר לזה.
מכל מקום, בין הראשונים שחולצו מהמקום היו הישראלים. מעל לכל המידע הזה מרחפת השאלה - איך הם הראשונים שהצליחו להיחלץ מקניון שהשתלטו עליו פעילי איסלם קיצוניים? יתכן שתחת מגבלות הצנזורה הקשות, רק בעוד שנים רבות נקבל תשובה וודאית לשאלות הללו.