אם אתם לא יכולים לנצח אותם, קנו אותם. מפתיע עד כמה שיישמע, זהו ככל הנראה המוטו החדש של הצבא הבריטי במסגרת המלחמה באפגניסטן. חשיפה חדשה של הדיילי מייל מגלה כי צבא הוד מלכותה משלם מדי חודש סכומים של מאה אירו לקבוצות חמושות של הטליבאן, בתמורה לכך שאלה לא יתקפו את לוחמיו הפרושים ברחבי המדינה.
קחו 100 אירו, קבלו חנינה
עוד עולה מן הדיווח כי הכוחות המורדים במדינה הורשו להשאיר בידיהם את מצבורי רובי הקלצ'ניקוב ומגוון רחב נוסף של אמצעי לחימה אחרים במסגרת ההסכם, ובתמורה הסכימו להעביר לידי כוחות נאט"ו כלי נשק כבדים יותר. בנוסף הובטח להם כי יזכו לחנינה מלאה מתביעות עתידיות, גם אם היו מעורבים בקרבות בהם נהרגו חיילים בריטיים, וכן אף במקרי הרג של ילדים ונשים. תקציב התוכנית עומד כל כ-100 מיליון אירו, מתוכם 6.5 של הצבא הבריטי עצמו.
מאז אוקטובר 2010 הצטרפו לתוכנית השנויה במחלוקת למעלה מ-2,700 אנשי טליבאן, חלקם כאלו שהיו מעורבים בהריגתם ופציעתם של עשרות חיילים. בתמורה לשכר החודשי ולזכות להמשיך ולחזיק בכלי נשקם, עוברים המצטרפים לתוכנית קורס בן שלושה חודשים העוסק בערכים חברתיים, שבסיומו ייפסק התשלום. מנהלי התוכנית מדווחים כי 900 מבוגרי הקורס הזה כבר נטשו את כוחות המורדים והניחו את נשקם.
ומה יגידו משפחות ההרוגים?
מפקד הכוחות המשולבים בקאבול, אלוף משנה דייויד הוק, מודה כי הידיעה אודות התוכנית תהיה קשה לעיכול עבור משפחות בריטיות רבות. עם זאת, על אף שהיה עד לגילויי אלימות קשים מצד אנשי הטליבאן כנגד חייליו, מעיד הוק כי מדובר באמצעי חיוני לשמירה על השלום: "קיבלנו פעילים רבים מתוך המחתרת האירית בחזרה אל תוך שורותינו, ואני לא רואה שום הבדל בין זה למצב באפגניסטן".
באופן טבעי, נשמעים גם לא מעט קולות המבקרים את התוכנית. "אם מדברים בכנות, זה לא עובד", טוען שר הפנים לשעבר באפגניסטן, חאניף אטמאר, "מתוך 30,000 המורדים באפגניסטן רק 8 אחוזים חזרו למוטב. רובם כלל לא היו דומיננטיים במאבק והתגוררו באזורים רחוקים ממרכז הלחימה".
מה אתם חושבים? שווה לשלם למחבלים כדי שיפסיקו לירות בחיילים ואזרחים? טקבקו