העימות על רקע חיסול קאסם סולימאני כולל גם מתיחות צבאית ומדינית בין ארה"ב ועיראק. על הקרע הזה, דיווחו בימים האחרונים אתרים ברוסיה על חידוש ההצעה הרוסית לספק לעיראקים סוללות טילי הגנה אווירית מסוג S-300 / S-400 מתוצרתה.
על פי דיווחי התקשורת הרוסית גורמים במשרד ההגנה אישרו שבעקבות חיסול סולימאני רוסיה "חידשה את ההצעה שלה להגן על שמי עיראק". ושהיא "יכולה למכור להם את סוללות ה- S-400". בנוסף גם סוללות SA-11 ו- SA-15 שיכולות להפיל מטוסים וכטב"מים בטווחים בינוניים.
"עיראק היא פרטנרית של רוסיה בשדה הצבאי טכני", אמר בכיר במשרד ההגנה הרוסי. "הפדרציה הרוסית יכולה לספק את הרכיבים הדרושים וגם את התנאים הפיננסים".
הניסיון הרוסי למכור סוללות S-400 לעיראק אינו חדש. המשא ומתן בין המדינות נמשך מאז 2018 אך לחץ אמריקאי מנע את חתימת העסקה.
צבא עיראק המתחדש רוכש כיום את עיקר האמל"ח שלו מארה"ב, כולל מטוסי קרב מסוג F-16, מטוסי תובלה מסוג C-130 מסוקים ועוד. יש אומנם כלי טיס רוסים, אולם מדובר בעסקאות קטנות או כאלו שנשארו מתקופת סדאם חוסיין.
האמריקאים גם מאמנים את אנשי הצבא העיראקי, בהם כ-50 טייסים ועוד כמאה טכנאי מטוסים שעברו לאחרונה הכשרה בארה"ב. כמעט בכל הבסיסים העיראקים יש אנשי צבא אמריקאי כ"יועצים" שמאמנים אותם ומסייעים להם להתנהל. המטרה היא שצבא עיראק יוכל לעמוד על הרגליים, מה שיאפשר נסיגה מלאה של ארה"ב.
נראה כי חיסול קאסם סולימאני יכול להיות נקודת מפנה אולם והרוסים עושים הכל כדי שזה גם יהיה לטובתם. אם יצליחו יש סיכוי לשידור חוזר של הסרט הטורקי עם מטוסי החמקן.
אם עיראק תבחר לרכוש סוללות נ"מ מתקדמות מרוסיה, סביר מאוד להניח שארה"ב תגיב בעוצמה. תעצור את האימונים, את אספקת הנשק וחלקי החילוף. בנוסף עיראק תסכן מיליארדי דולרים שהיא מקבלת בכל שנה מארה"ב.