הפיכתו של אזרח ללוחם דורשת הכשרה ארוכה שנועדה לתת לו את כל הכלים שהוא צריך, או יותר נכון הצבא צריך, בכדי להפוך ל"מכונת הרג אנושית". שלבי ההכשרה אמורים באופן טבעי להתנהל בקשיחות ולתת ללוחם כלים שיעזרו לו להתמודד עם שדה הקרב הן מבחינת הכושר הפיזי, התמודדות עם לחימה וכמובן יכולת התמודדות נפשית. שדה הקרב של שנות ה-2000 מאופיין בלחימה אכזרית בטרור, לפעמים תוך התעלמות מחוקים שהיו קיימים בשדה הקרב המסורתי. לוחמים ברחבי העולם מוצאים עצמם מסתערים כנגד הטבע האנושי לעבר מטר של כדורים, מחלצים אדם שהם לא תמיד מכירים ולא פעם נאלצים להרוג את האויב כשהם רואים לו את הלבן של העיניים. בחרנו עבורכם חמש הכשרות של יחידות קומנדו וחי"ר מהעולם, שמראות כיצד מעצבים אדם, לפעמים ילד בן 18, ללוחם קשוח.
יחידת הקומנדו של צבא גרמניה (KSK)
משימה: ביחידת הקומנדו של צבא גרמניה משרתים 1,200 חיילים, מהם 300 לוחמים. תפקידה של היחידה לבצע פעולות קומנדו מעבר לקווי האויב, חילוץ בני ערובה וביצוע פעולות מודיעין שקטות תוך הגעה מהאוויר, הים והיבשה.
הכשרה: עוד לפני שמתקבלים ליחידה צריך לשרת בבונדסוור, הצבא הגרמני הסדיר, וכמובן לעבור שם הכשרה של לוחם. תהליך ההכשרה של היחידה מחולק לשני שלבים: בחלק הראשון של ההכשרה מנסים לשבור את החניכים בשלושה שבועות בלי שינה ואינטנסיביים במיוחד, שכוללים מבחני כושר ומבחנים פסיכולוגיים. כנראה שמדובר בשלושה שבועות קשים במיוחד משום שבסיומם יש כבר 60 אחוז נושרים. מיד לאחר מכן הם ממשיכים לעוד שלושה חודשים של מבחני סיבולת שבסיומם נשארים המדריכים עם 8 עד 10 אחוז מהחניכים. מי שנשאר ממשיך לעוד שלושה חודשים של אימונים ביער השחור בדרום גרמניה. שם הם מתחילים במסע של 90 שעות בקצב הליכה מהיר במיוחד. בשלב זה הם גם עוברים שלושה שבועות של קורס הישרדות. כל זה היה בעצם רק הפתיחה משום שרק מי שעבר את השלב הזה מתחיל את ההכשרה האמיתית שמתקיימת ביחידה ונמשכת כשנתיים. באותם שנתיים עוברים הלוחמים קורסים ללוחמה בטרור, הכשרת לחימה בג'ונגל, לחימה בשטח מדברי בטקסס ולפעמים גם בישראל, לחימה באזור ארקטי בנורווגיה ולחימה באזור הררי, בדרך כלל באוסטרליה.
פעילות: היחידה הזו נחשבת לצעירה והיא הוקמה רק ב-1996. מאז הייתה פעילה בבוסניה, עירק ואפגניסטן, שם השתתפה בקרבות בטורה בורה, מבצע אנקונדה ועוד מבצעים מסווגים.
לגיון הזרים הצרפתי
משימה: מדובר בכוח של 7,000 לוחמים וקצינים מחולקים למספר גדודים. כולל גדוד צנחנים ויחידת קומנדו. בעבר היה תפקידו של הלגיון לשמור על מחוזות רחוקים של האמפריה הצרפתית. כיום מדובר על כוח לחימה צרפתי שמוגדר כבעל רוח קרב ייחודית. אנחנו נגדיר אותם כחיילים שנהרגים עבור צרפת מבלי שבאמת יהיה אכפת להם. אבל למרות זאת מדובר בהחלט בכוח לחימה איכותי בעל ניסיון קרבי אדיר.
הכשרה: ללגיון מצטרפים תחת שם בדוי ומתחילים בטירונות שנמשכת כ-15 שבועות. שבועות אלו מתחילים בארבע שבועות שנועדו להרגיל את הטירונים לחיי הצבא. הם לומדים על חיי הליגיונר, כושר, תרגילי לחימה בסיסיים וכמובן לומדים צרפתית. אגב מי שלא מתחיל לדבר אחרי חודש ילמד את השפה במה שהליגיון מגדיר כ"דרך קשה מאוד". כולם חייבים לדעת צרפתית. כבר אחרי החודש הראשון הם יוצאים למסע של 100 ק"מ כשלמפקד הכוח יש מנדט להאריך את המסע בעוד 20 ק"מ במידה והוא רואה לנכון. לאחר מכן יש עוד שבועות של לחימה במסגרות של מחלקה ופלוגה, לחימה הררית, אימוני מקצועות ושלל הכשרות שמסתיימות בשבוע שבו לומדים את הצעדה היחודית של הלגיון, 88 צעדים למאה מטר לא יותר ולא פחות. אבל זה רק היה שלב הטירונות משום שלאחר מכן הם נשלחים להכשרת לחימה מדברית בג'יבוטי שזה אי שם באפריקה ולחימה בג'ונגל בגינאה הצרפתית ויערות דרום אמריקה. יחידות הקומנדו והצנחנים עוברים הכשרות יעודיות נוספות. בסיום ההכשרה יעמדו רק שליש מהמתגייסים על רחב המסדרים כשאחרי שלוש שנות שרות הם רשאים לקבל אזרחות צרפתית.
פעילות: איפה לא. הלגיון קיים משנת 1831 כך שהם היו בכל חור בגלובוס, וחור זה מילה עדינה בשבילם.
רגימנט הריינג'רס ה-75
משימה: הריינג'רס הם משהו בין חטיבת צנחנים ליחידת קומנדו גדולה. מדובר בכוח חי"ר קל ואיכותי שנועד לבצע פעולות קומנדו גדולות עם דגש על הגעה מהאוויר ובנוסף לתת גיבוי ליחידות כמו דלתא ונייבי סיילס.
הכשרה: כדי להתקבל לחטיבה זו צריך קודם להתקבל לצבא ארה"ב ולאחר מכן להתקבל לדיביזיות המוטסות (כמו ה-101 או 82) רק אחרי שהלוחם צבר שם ניסיון הוא יכול להגיש בקשת קבלה לריינג'רס. למרות כל ההכשרה החיילים מתחילים בטירונות של 9 שבועות שנועדה בעיקר ליישר קו. לאחר מכן הם ממשיכים לעוד 13 שבועות של אימון בצוות. לאחר מכן הם עוברים עוד מספר שבועות של קורס צניחה מתקדם והכשרה טקטית ייחודית של הריינג'רס. משם הם ממשיכים לעוד חודשיים וחצי הכשרה בבית הספר לריינג'רים שם הם יעברו אימונים בתנאי מדבר קשים וכמובן שגם בתנאי קיצון בג'ונגלים ובמתווה הררי. במהלך כל אותה תקופה הם כמעט שלא ישנים ואוכלים רק ממנות קרב כאשר בשבועות שטח מותר להם לאכול רק שתי ארוחות ביום. את בית הספר מסיימים כ-42 אחוז מהחניכים. ההכשרה לא מסתיימת פה משום שמי ששרד את בית הספר לריינג'רים ממשיך בהכשרות של הישרדות, בריחה משבי ושלל הכשרות נוספות שנועדו ללמד אותם לעבוד עם יחידות עלית. לאחר מכן הם זכאים לענוד את הפאץ של היחידה ואת הכומתה החומה.
פעילות: לא נחזור לכל ההיסטוריה אבל נזכיר שהיו במלחמות העולם, קןריאה ווייטנאם, סומליה שם לחמו במה שאנחנו מכירים כבלק הוק דאון, עיראק ואפגניסטן שם גם עשו צניחה מבצעית.
ה-SASR האוסטרלי
משימה: ה-SASR היא יחידה בסדר גודל של גדוד שנועדה להביא מודיעין מעבר לקווי האויב וביצוע פשיטות קומנדו מעבר לקווי האויב בכל תנאי מזג אוויר ובשלל דרכי הגעה, ים אוויר ויבשה. במסגרת הלחימה בטרור היחידה אחראית על סיכול פיגועים וחילוץ בני ערובה.
הכשרה: עוד לפני שהמועמדים מתחילים את הקורס הם עוברים 10 ימים שנועדו לנפות את החלשים. באותם 10 ימים הם עוברים מבחני סיבולת שמסתיימים במבחן שמתחיל ב-10 מתח, 80 שכיבות שמיכה, 100 כפיפות בטן ואז יציאה לריצה של 3 ק"מ מנוחה לדקה וריצה של עוד 5 ק"מ אותר מסיימים בצעדה מהירה של 15 ק"מ. כדי שזה יהיה ממש קשה הם עושים את הכל עם 40 ק"ג על הגב. אגב גם זה לא נגמר משום שהמבחן מסתיים רק אחרי 400 מטר שחייה. לאחר מכן הם עוברים עוד 20 ימים כאלה עם מסעות ארוכים ומשקלים כבדים. את ההכשרה עצמה יתחילו רק 5 עד 15 אחוז מהמועמדים. ההכשרה של הלוחמים כוללת שבועיים לחימה מיוחדת, חודש של קרב מגע, עוד חודש לחימה אורבנית וכמובן שגם הם נשלחים להכשרה בתנאי מדבר, ג'ונגל ואזורים הררים. הם להם גם כמה קורסים מגניבים כמו נהיגה טקטית, פיצוץ של מטענים שהם לומדים לבנות, סנפלינג צניחה וכל מה שהצבא יכול ללמד אותם. אחרי שנה הם יהפכו ללוחמים ביחידה אולם גם אז הם יוסמכו כמבצעיים רק אחרי שנה וחצי נוספות של אימונים במסגרת היחידה.
פעילות: היחידה השתתפה במלחמת וייטנאם, מלחמת המפרץ, מזרח טימור וכמובן שהם גם פועלים באפגניסטן.
שייטת 13
משימה: אי אפשר שלא לסיים עם אחת משלנו אז לקחנו את הטובים ביותר. שייטת 13 נועדה לבצע פשיטות מעבר לקווי האויב עם דגש לזירה הימית.
הכשרה: את דרכם בצבא מתחילים לוחמי השייטת בטירונות של חטיבת הנח"ל ופה בעצם מסתיים החלק הקל. לאחר שהגיעו באוטובוסים מבסיס הנח"ל הם נשלחים לנוח ואז בלילה הראשון מעירים את הלוחמים ופשוט זורקים אותם לים. כמובן שהם עושים זאת עם בגד ים בלבד ומזג האוויר הוא ממש לא פקטור. השלב הראשון בהכשרה נקרא מכין. במסגרת שלב זה שנמשך שלושה חודשים לומדים הלוחמים לחימת חי"ר מורכבת, אימוני צניחה ואלמנטים בסיסיים של לוחמה ימית בשילוב הפעולה של כלי שיט קטנים. בשלב הזה יש לא מעט מבחנים מנטליים כשהמדריכים מכניסים אותם לים עם גלים גבוהים בתנאי קור קשים. זה גם השלב שרוב האנשים פורשים אחרי שפגשו את הים בחורף. לאחר מכן ישנו עוד שלב קצר של חודש ובו הלוחמים לומדים את היסודות של צלילה קרבית וכיצד להתמודד עם מצבים של קור, חושך, מתחת למים ביום מאפור וחורפי. אז מתחיל החלק הקשה באמת, שלב הבסיסי שנמשך כשנה וכולל שחיות וצלילות מאוד קשות וארוכות. בואו נגיד שאלה ממש לא צלילות שעושים באילת. הלוחמים מבצעים צלילה קרבית עם ציוד במשקל כבד בחושך מוחלט. לאחר מכן מגיעים לשלב האחרון, המתקדם. חלק מהאימונים בשלב זה כוללים 48 שעות בלב ים בתוך כלי שיט קטן ועם מעט מזון. במבחן אחר נדרשים הלוחמים לעבור בים סוער מכלי שיט אחד לאחר. את המסעות עושים עם משקל מינימלי של 40 ק"ג על הגב כשהמסע הסופי הוא מתל אביב לעתלית.
פעילות: כל מלחמות ישראל והרבה מבצעים עליהם לעולם לא נדע.