השבעת הממשלה החדשה מסמנת עבור הצבא התחלה של מספר מהלכים חשובים בהם תקציב ביטחון, רכש ועוד. אולם לצד זאת, הרמטכ"ל אביב כוכבי החליט להתמקד גם בסיום הסאגה של יוצאי צד"ל (צבא דרום לבנון) שנמשכת כבר 20 שנה, מאז הנסיגה במאי 2000.
בכנס סגור עם קצינים בכירים שנערך לאחרונה הבהיר כוכבי: "כמו רבים אני בתחושה מאוד לא נוחה עם צד"ל, סליחה עם הביטוי המנוכר, אבל אנחנו אנשי מעשה".
קצין בכיר שהשתתף בדיון עם הרמטכ"ל חשף בפנינו לראשונה כי כבר לפני שנתיים הרמטכ"ל הקים ועדה לטיפול באנשי צד"ל. כוכבי הטיל את המשימה והקמת הוועדה על אלוף איתי וירוב שהיה מג"ד צנחנים בלבנון ועל אל"מ מיל' שאול קמיסה, שהיה סגן מפקד יחידת הקישור ללבנון (יק"ל).
"אחרי שני עשורים הגיע הזמן לסיים את הפרשה המבישה של צד"ל", ציין הקצין הבכיר שנכח בשיחה עם הרמטכ"ל. "כוכבי אמר בדיון שערך הרעות והחברות חשוב לא פחות מעוד מטוס F-35 או טנק מרכבה סימן 4, וזה נכון, כשהוא הדגיש שהערך הזה צריך להיות מופנה גם כלפי השותפים שלנו ובמקרה הזה צד"ל".
במאי 2000 ישראל ביצעה נסיגה מלבנון אחרי 18 שנות לחימה שלאחרונה הוכרו כמלחמה באופן רשמי. אות המערכה שניתן בימים אלו הוענק גם ליוצאי צד"ל. ביום נסיגת צה"ל, נכנסו לישראל 2,300 משפחות צד"ל, 8,500 בני אדם. תחילה קיבלו אותם יפה אולם מהר מאוד הם נתקלו בבירוקרטיה הישראלית.
מצבם של אנשי צד"ל הפך כל כך חמור עד שכעבור 15 שנה רק 3,000 מהם נשארו בישראל. כמה מאות נקלטו במדינות אירופה, רובם העדיפו לחזור ללבנון למרות שהיה ברור כי ישלחו לכלא, יתכן ואף יוצאו להורג. יש לציין כי החוזרים ללבנון אף נאלצו לשלם כופר לחיזבאללה בסך אלפי דולרים.
הקצין הבכיר איתו שוחחנו חשף כי הוועדה שצה"ל הקים לפני שנתיים הגישה 20 המלצות שמרכזות את בעיותיהם העיקריות של אנשי צד"ל בישראל, בעיקר בתחומי הדיור והעובדה שאין משרד ממשלתי אחד שמרכז את הטיפול בהם וכך הם נופלים בין הכיסאות שבין משרדי הביטחון, הקליטה והשיכון.
עוד המליצה הוועדה לקבוע יום זיכרון רשמי לנופלי צד"ל (כ-1,500 חללים) ולהקים אנדרטה ומוזיאון בו יוכל גם הדור הצעיר ללמוד על צד"ל ועד כמה סייעו בהגנת המדינה. "כל זה דורש כמובן תקציבים, אישור ממשלה וחקיקה".
"המטרה של צה"ל לתקן את המצב"
אחרי שהוועדה הגישה את ההמלצות, כוכבי עצמו, שנושא צד"ל קרוב לליבו עוד מהשירות המשותף איתם כמח"ט מזרחית בלבנון ומפקד פצ"ן, החל לפעול מול שרי הביטחון כשבנוסף מינה מספר קצינים שיסייעו בהובלת המהלך של הצבא. כפי שכוכבי עצמו אמר לקצינים שהשתתפו בדיון: "אפילו הגענו לראש הממשלה. הצגנו את העבודה בשנתיים האלה וחלק מהדברים מתקדמים". יחד עם זאת הבהיר הרמטכ"ל כי גם הנושא הזה מתעכב משמעותית בשל המצב הפוליטי שהיה עד כה.
לדברי הקצין הבכיר, "כוכבי עצמו אמר לנו שהוא מאוכזב מהמצב ואפילו הוסיף שהוא לא נותן לעצמו ציון גבוה בנושא. עוד אמר שכל עוד הוא נמצא בנקודת השפעה ובתפקידו, הוא יעשה הכל כדי לסגור את נושא צד"ל כשהוא כבר פועל מול שר הביטחון בני גנץ, כשהעובדה שהשר נשאר בתפקידו בממשלה החדשה מקלה על התהליך".
הקצין הבכיר סיכם כי: "המטרה של צה"ל היא לתקן את המצב כשמה שניתן לעשות באופן עצמאי, כלומר מתקציב הביטחון, נעשה את זה מידית ומה שצריך לעשות מול הממשלה נתחיל לעשות לאחר שזו הושבעה".