קצין בכיר בצי האמריקאי עומד במרכזה של פרשיית שחיתות במסגרתה מכר סודות מדינה ושינה נתיבי שיט של נושאות מטוסים, ספינות קרב וכלי שיט נוספים בתמורה לשירותי מין, חופשות תענוגות, כרטיסים להופעות של ליידי גאגא וטובין נוספים שסופקו לו על ידי ספק שירות אסייתי.
הקצין, מייקל מיזיוויקץ, מפקד הצי האמריקאי באזור הפסיפיק, מואשם בניהל הסכמים חשאיים עם ליאונרד פרנסיס, אזרח מלזי שבבעלותו נמלי ים שונים באסיה והפסיפיק. על פי ההסכמים, הוא הזיז את נתיבי השיט של הצי לנמלים אלו שהרוויחו מיליונים על הדלק, האוכל והשירותים הנוספים שסיפקו לכלי השיט במחיר מופקע ובתמורה לכך שלחו לו זונות ופינקו אותו בחופשות מפנקות וכרטיסים להופעות.
פרנסיס הוא אזרח מלזי שמתגורר בסינגפור ויושב בראש חברה לאבטחת נמלים באסיה. פרנסיס ידוע כאדם פזרן שמרבה להתרועע עם קצינים בכירים בפסיפיק. על פי החשד הוא זה ששיחד את מיזיוויקץ בעסקה שגילגלה מיליארדים על גבו של משלם המיסים האמריקאי.
העניין נפתח לציבור על ידי בית המשפט הפדרלי בסאן דיאגו שחשף השבוע את פרטי החקירה והניע ספין שסחף אחריו את כל רשתות החדשות הזרות - החל מהטיימס והדיילי מייל הבריטי, דרך הניו יורק דיילי ניוז ועד לאמצעי התקשורת ההודים. בנוסף לעסקת הונאת הענק שבמרכז הפרשה, מעורב גם חוקר פלילי שהועסק על ידי הצבא האמריקאי בכדי לברר ולחקור את הנושא, חוקר אשר סרח גם הוא, שוחד על ידי פרנסיס ושיבש את הליכי החקירה.
>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם
העדויות המרכזיות בפרשה הם מיילים שהחליפו ביניהם השלושה סביב הופעתה של ליידי גאגא בתאילנד בשנת 2012. "שאני אזמין עוד חבר'ה מהמשרד אם הם רוצים ללכת להופעה של ליידי גאגא? תודה!", נכתב באחד המיילים שכתב מיזיוויקץ לפרנסיס. בהמשך ההתכתבות, השניים תהו את מי יהיה 'מגניב' להזמין להופעה. "מי השחקנים החדשים בצוות שאני צריך ליידע אותם במטרות ובבית התענוגות?" כתב פרנסיס והוסיף, "אל תשתפן אחי, אנחנו צריכים אותך בחזית". "מטרות" זהו שם הקוד של השניים לזונות שהזמינו לעצמם כאשר מה שאיפשר את זה הוא תמרון של ספינות ענק, משחתות, צוללות ונושאים מטוסים.
בחודש לאחר ההופעה, מיזיוויקץ העביר לפרנסיס קובץ מעודכן של מסמכים מסווגים, בתוכם, לו"ז מסודר של ביקורי כלי השיט בנמלים כדי שזה ידע בוודאות שהספינות יעצרו בנמלים שבבעלותו, בין השאר, גם נתיבי שיט של צוללות. הטיימס הבריטי טוען שבעוד שפרנסיס גבה מהצבא 2.7 מיליון דולר על העגינה של הכלים בנמלים, בנמלים אחרים היו גובים סכום שלא עולה על 1.36 מיליון.
"זה די גדול כשיש לך אדם אחד שיכול להחליט לאן ספינות יפליגו ושהנתיב שלהן יושפע מספקי שירותים", אמר קצין במילואים בצבא ארצות הברית בנושא בראיון להופינגטון פוסט. "הרבה אנשים תוהים איך זה קרה?".
מיזיוויק ולאונרד, כך סוברת התביעה, הם רק קצה הקרחון של פרשת שוחד גדולה הרבה יותר והחקירה עדיין נמשכת, כאשר היא מתפרשת על פי מיקומים שונים בפסיפיק ולא מעט נמלים ברחבי אסיה.