"כשאני יוצאת למילואים אני תמיד שומעת תגובות מופתעות, מילואים?! כאילו הם רוצים לוודא ששמעו טוב". כך משתפת תמוז גולדמן, סרן במילואים ומנהלת שיווק חווית לקוח בתחום הפינטק.
"ב-לילי - LILI (הסטארט אפ בו היא עובדת) עובדות לא מעט נשים בתפקידים שונים וגם המייסדת המשותפת והמנכ"לית אישה, אבל בצוות שלי אני האישה היחידה וגם במילואים, הסביבה היא ברוב גברי. אני חושבת שהאתגר של נשים בהייטק ובמילואים הוא בעיקר שעדיין יש רוב גברי בשתי המסגרות".
כמו תמוז, גם טליה רינט ונועם דור הן נשים שמשלבות בין קריירה בהייטק לשירות מילואים פעיל בצה"ל. לאחרונה, הפנינו אליהן כמה שאלות והן מצדן, שיתפו באיך נראה השילוב הזה מהזווית שלהן - נשים בשירות מילואים, מה שהיה פחות נפוץ עד לשנים האחרונות - וגם כאלו שמתחזקות קריירה בהייטק. שני עולמות גבריים שאמנם עוברים שינוי, אך הדרך לשוויון מלא בהם עוד ארוכה.
"מילואים זו הזדמנות להחליף זהות לשבוע"
"בתפקידי בסטארטאפ בתחום הפינטק אני אחראית על מערכת היחסים והתקשורת השוטפת עם לקוחות החברה, בעלי עסקים קטנים ופרילאנסרים בארה"ב", מספרת תמוז על עבודתה. "כחלק מהיום-יום שלי אני בונה מסעות לקוח, מראיינת לקוחות, ושולחת מסרים ללקוחות בערוצים שונים, כדי לעזור להם להשתמש במוצר בצורה טובה יותר, שתוביל גם לשיפור הביצועים העסקיים של החברה".
במילואים תמוז היא קצינת מבצעים בדרגת סרן, בחמ"ל עורף בפיקוד צפון. "אני מנהלת חמ"ל שאחראי על התיאום במרחב העורף הצפוני בין הצבא לגופים אזרחיים בזמן חירום. אנחנו אחראים על סנכרון בנושאים כמו חסימת כבישים, שטחי כינוס, שהייה במקלטים ועוד. החמ"ל יושב בתוך הבור בפיקוד, כך שלא רק שאני מתנתקת מהשגרה שלי, גם שבוע שלם אני לא זמינה בנייד בגלל שאין קליטה".
תמוז מספרת שהמילואים יגיעו תמיד בזמן הלא מתאים, כשיש פרויקט גדול ברקע. "השילוב בין העולמות מוזר, הנסיעה מתל אביב לצפון, לעלות על מדים ולעסוק בנושאים שכל כך שונים מסביבת הייטק. אבל יש איזה משהו מיוחד, ניתנת לי ההזדמנות להחליף זהות לשבוע, ולמרות הקושי של לעזוב את הכל פתאום, הסביבה בעבודה תומכת. אני ממשיכה במילואים כי מעבר לתחושת שליחות, אני מרגישה מחוברת יותר לארץ, יש לי שם חברים טובים והיציאה מהשגרה מפתחת אותי, ומחזקת אצלי יכולות שונות מהשגרה".
"יש כאלו שמרימים גבה אבל לא אצלנו"
טליה רינט היא מפתחת full stuck בצוות תשתיות בחברת Optimove ומשרתת כמש"קית בקרה אווירית ביב"א - יחידת הבקרה הדרומית של חיל האוויר. כמו תמוז, גם היא מספרת על תגובות מופתעות לשירות המילואים שהיא עושה.
"בהייטק יש רוב של גברים ולפעמים אני מרגישה שמרימים גבה ומופתעים לטובה לראות אישה שמשלבת בין שני התחומים הללו, שגברים "שולטים בהם". רואים יותר גברים שמשלבים בין השניים. אני יכולה לומר שאצלנו באופטימוב הדבר הזה נראה רגיל לחלוטין ואין את ה"הרמת גבה" המקובלת, כי יש אצלנו גם ייצוג מכובד של נשים בתפקידים שונים, שגם חלקן משרתות במילואים".
במסגרת תפקידה במילואים, טליה מבצעת בקרות וליווי בזמן אמת של מטוסים שמבצעים משימות באוויר. "היחידה אחראית על חלק ניכר ממשימות חייל האוויר ועל ניהול המרחב האווירי בכל חלקו הדרומי של המדינה. זה תפקיד מבצעי שכולל משמרות בכל שעות היממה, ודורש מקצועיות, דיוק ועבודה תחת עומס רב".
איך את חווה את השילוב בין העולמות, מה האתגר הכי גדול בכך?
"אני עושה הרבה מילואים במהלך השנה, וב-3 שנים האחרונות הייתי סטודנטית למדעי המחשב. התואר גם ככה קשה, מצריך המון זמן למידה, וימי המילואים תמיד הגיעו בזמנים הכי עמוסים. למשל כשהתחיל מבצע "שומר החומות" הייתי בתחילת תקופת מבחנים וקיבלתי טלפון שעליי להתייצב למילואים מיד. מצאתי את עצמי לומדת בבונקר בשעות הקטנות של הלילה, בין המשמרות המבצעיות. בזמן שכולם ישנים פתחתי מחברת ולמדתי עם פנס".
בכלל, כשלא שקט בדרום, טליה יודעת שעם הרקטה הראשונה לעוטף – הטלפון שלה יצלצל. "אני יודעת ומוכנה נפשית לזה שאני נוסעת עכשיו לכמה ימים ביב״א. במבצע האחרון זה תפס אותי לא מוכנה ביום שישי בערב, באמצע ארוחה עם חברים. זה מבאס לכמה רגעים, אבל יש בזה סיפוק שאי אפשר להסביר. יש לי מחויבות לתפקיד ואני אעשה מה שצריך כדי לתת מעצמי. היו הרבה לילות שלא ישנתי אבל בסוף שוכחים הכל".
לדבריה, מעבר לעומס, זו מנטליות אחרת. "ביום-יום שלי אני מפתחת תוכנה, והעבודה היא די שגרתית. בימים שאני מוקפצת למילואים אני מרגישה במעין עולם מקביל, שבו אני עוסקת בתחום מבצעי ואני טליה אחרת, שאנשים לא רואים במשרד. למזלי, מקום העבודה שלי מכיל ונותן את המקום בשבילי להיות הטליה האחרת הזו, וככה בעצם מאפשר לי גם לבטא את כל החלקים שלי - ואני עובדת מאושרת יותר".
את מרגישה שהשירות הצבאי תורם לך בעבודה, ואיך?
"השירות גרם לי לעבוד טוב מאוד תחת לחץ. אני מרגישה שאני לוקחת דברים בקלות ולא נלחצת וזה תורם לי גם בעבודה עצמה, וגם באווירה שאני משרה על האנשים בצוות שלי. בנוסף אני מרגישה שאופטימוב ממש מעריצים אותי על המילואים, בכל חזרה ממילואים או ממבצע חשוב - אני מוקפת בהתעניינות והערכה של החברים מהעבודה - וזה נותן תחושת גאווה".
אחוז קטן מאוד מהאוכלוסייה בכלל ונשים בפרט משרתות במילואים. מה התגובות שאת מקבלת?
"המשפחה, החברים, העבודה ואפילו אנשים שאני לא מכירה בכלל מפרגנים שאני עושה מילואים, רואים בעין יפה שאני ממשיכה לתרום למדינה. אנשים מופתעים לטובה שגם אחרי 4 שנים מהשחרור אני עוד רלוונטית ומבצעית למערכת. זה נראה לא מובן מאליו אבל לי זה חשוב מאוד. התפקיד שלי מאוד מעניין אותי ואני מודעת למשמעות והחשיבות של העשייה, לכן כל הקפצה למילואים גורמת לי להרגיש משמעותית".
"זה אתגר לנהל זמן ולהיות משמעותית"
נועם דור עובדת ב-vHive, חברת תוכנה בתחום הבינה המלאכותית, ומשרתת במילואים ביחידה באגף המודיעין. בשירות הסדיר הייתה תוכניתית במשך חמש שנים ונשארה כחיילת מילואים ביחידה. באזרחות היא עובדת כ-full stack developer.
"במהלך שירותי הצבאי כמתכנתת, למדתי תואר במדעי המחשב", היא נזכרת בתחילת הדרך של השילוב בין העולמות. "מיד עם תום השירות, התחלתי ללמוד רפואה וחיפשתי מקום עבודה שיאפשר לי להמשיך להתפתח בתחום המחשבים ובמקביל להמשיך לשרת כחיילת מילואים פעילה".
מה האתגר הכי גדול בשילוב בין שירות מילואים פעיל עם קריירה בהייטק?
"לדעת לנהל את הזמן בצורה שתאפשר להיות משמעותית גם בעבודה, גם בלימודים וגם בשירות המילואים מבלי לפגוע באיכות העבודה באף אחד מהמקומות".
אחוז קטן מאוד מהאוכלוסייה בכלל ונשים בפרט משרתות במילואים. מה התגובות שאת מקבלת?
"אני מרגישה שיש הערכה רבה כלפי משרתי ומשרתות המילואים כאחד. מקבלת תמיד תגובות נלהבות. שירות מילואים לרוב מהווה מפגש עם חברים, משרתי מילואים וחיילים ששירתו ביחידה יחד איתי. כל אחד מצא את דרכו, בצבא או באזרחות. אחת לכמה זמן, כשמגיע צו המילואים, כולנו נפגשים, חולקים ידע ומפרים זה את זה בטכנולוגיות ובחידושים השונים".